Ahoj, pokud jsi alespoň zběžně četl toto vlákno, tak víš, že mám Gamo CFX Royal. Mám ji přibližně rok a tak už můžu říci, že o této vzduchovce vím všechno. Vzduchovka měla jako nová úsťovou rychlost kolem 245, ale už nevím s jakou diabolkou, takže splňovala našich 16 J a možná i Vašich 15 J. Víc NENÍ třeba!!! Dřív Gamo dodávalo na trh vzduchovky s dírkou v pístu, ale už jsem se s tim nesetkal a podle mě to bylo jen na trhy s omezením 7 J (SRN). Naši "obchodníci" tyto vzduchovky dovezli sem a prodávali. Vzduchovka určená na náš trh přímo ze Španělska má na boku vygravírováno 16J a jedinej rozdíl mezi verzí s neomezeným výkonem je chybějící závaží v pístu. Pružiny podle mě už dělá Gamo jen 28 cm, jak u neomezenejch trhů, tak u limitovanejch. Na toto bych se zeptal obchodníka jaké má jím prodávaná označení.
Po roce (cca 5000 ran) se už unavila trochu pružina, nemám možnost poměřit úsťovku, ale porovnávám se Slávií 631, která je po generálce. Dostala novou pružinu, těsnění, vyleštil jsem píst. Když jsem minulý týden prvně střílel s tou slávkou po generálce, tak jsem si vduchu říkal, že to moje CFX musí být už slabší jak Slávinka, protože ty rány po výstřelu a to kopání bylo hrozivé a víc jak dvounásobné oproti CFX a také dvakrát hlučnější. Nakonec jsem vzal dřevěné polínko a nastřílel z metru do něj z CFX metru 5 ran a pak 5 ran ze Slávie. Zatímco diabolka ze Slavie šla nehtem vyloupnout, tak z CFX se zaryla 2 cm do hloubky. Přesně jsem neměřil ani nefotil, doplním zítra. Můžu už ale dnes říci, že CFX je i s unavenější (přesně 25cm) pružinou ještě 2x silnější jak Slavia 631
K přesnosti oproti Slavii pomáhá hodně její váha, kdy Gamo kope opravdu o polovinu méně a větší hmotnost předku, díky natahovací páce uklidňuje míření bez pevné opory. S pevnou oporou jsou na tom stejně.
Přesnost sama je v mém podání při střelbě s oporou na 30 metrů s puškohledem 4x32 AO vždy do víčka pet lahve. Na 50 metrů vždy do krabičky od 500 balení diabolek. Víc limituje malé zvětšení optiky. Chci koupit alespoň 10x a pak věřím, že se to zlepší.
Hodně lidí Ti bude doporučovat Slavii 640, která se do tvého limitu vejde snáze. To CFX v plastové pažbě stojí už 207€ viz
http://www.zbrane-frano.sk/main.php?pag ... k=produkty
634 má oproti 631 delší chod pístu a tudíž stlačí více vzduchu a zároveň má silnější pružinu. Takže si myslím, že bude kopat ještě o trochu více než 631.
Udělám subjektivní porovnání Gamo CFX vs Slavia 634
634
+
dřevěná pažba (vzhled, ona ta gumoplastová u Gama je příjemná na omak a není na ní vidět každá oděrka jak na mé dřevěné. Vzhledově se u CFX moc nepovedla, ta u Vipermaxu se mi líbí moc a moc)
+
lepší otevřená mířidla
+
o trochu lepší spoušť (opravdu jen o fous)
+
cena
CFX
+
pevná hlaveň
+
lepší brynýr (alespoň oproti 631, ta se musí pořád mazat Concorem a CFX jsem přetřel jednou a pořád jak nové)
+
méně kope a je celkově tišší
+
větší hmotnost (pro někoho nevýhoda)
EDIT než jsem to sesmolil, tak mě Barys s tou 634 předběhl. Pokud tě cokoli ještě zajímá ke CFX, tak se ptej