Nosit s nabojem v komore?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Alistaire

Příspěvek od Alistaire » 28 dub 2006 12:43

Jaroslav píše:
Jinak k tomu proč jednou tak a jiddy onak. Za těch cca Xcet let jsem se naučil trochu mapovat a odhadovat situaci - klid zbraň nenabitá v pohodě. Blíží se nebezpečí nebo mohla by dojít k nebezpečí zbraň se nabíjí, nebo vytváří sem situace, aby ke střetu nedošlo. Podvědomí pracuje.
Jo, tak samozřejmě nadrcnout si předem, např. až při vchodu do "území" kde každou chvíli můžu dostat přes držku, a počítám s tím, to je trochu jiná situace. Myslel jsem nošení, jako trvalé nošení.

Jinak já osobně jsem (zatím) proti trvalému nošení náboje v komoře.
Na "přepad", solidně provedený od protistrany se stejně nedá pistolí zareagovat, a v ostatních situacích (viz výše) myslím, že je třeba se stejně připravit mentálně ("zostražitět"), tak i fyzicky - rozepnout budnu, třeba i natáhnout a držet pistoli v pouzdře rukou a tak...

vito

Nosit s nábojem v komoře?

Příspěvek od vito » 28 dub 2006 12:52

Jo jo, jak už jsem několikrát psal. Mentální příprava a dril se zbraní jsou 90% úsoěchu při ozbrojeném střetu. Ráže, výkon, zbraň nebo počet nábojů je to zbývající.
peggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peggy » 28 dub 2006 13:46

IMHO 90% sebeobrany je ve vyhnutí se kritickým situacím, a ve zbylých 10% už nejde obvykle moc dělat.

Připustit boj z blízka je už samo o sobě špatně.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav » 28 dub 2006 17:04

[quote="harpplayer"]Přátelé, s ohledem na současné posuzování nutné obrany (zanechme teorií a sledujme právní vyústění konkrétních situací) je jasné, že verbální pohrůžku protivníka, na kterou vy reagujete střelbou (byť vám vyhrožoval, že z vás udělá sekanou), vám nikdo nesežere.
V tomto případě nemáš tak úplně pravdu. Vzhledem k tomu, že jsem se s takovými případy parkrát setkal tak nyní mluvím z praxe. 1 Ütok nezačne tím až Ti někdo rozbije hlavu, ale v momentě kdy třeba s výhružkou já Tě zabiju učiní pohyb směrem k Tobě. Je tu ale jedno, ale aby se pak nehodnotil útok jako domělí, ale je potřeba vidět, že se tu bavíme teoreticky a každý případ je posuzován ad hoc ,a le dělat takové závěry bych si nedovolil. Stačí se jen podivat za posledních 6 let do judikátů NS jak některé případy posuzovalo.

Za druhé mimouch má pravdu v tom co tvrdí a to neříkám jen proto, že ho znám a vím co dělá a k téhle problematice má velice blízko.
Jaroslav
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav » 28 dub 2006 17:05

peggy píše:IMHO 90% sebeobrany je ve vyhnutí se kritickým situacím, a ve zbylých 10% už nejde obvykle moc dělat.

Připustit boj z blízka je už samo o sobě špatně.
Naprostý souhlas
Nejhorší je tzv. přepad se zálohy. Tam je i obrana někdy zbytečná.
mimouch

Příspěvek od mimouch » 28 dub 2006 17:24

Jaroslav píše:
Za druhé mimouch má pravdu v tom co tvrdí a to neříkám jen proto, že ho znám a vím co dělá a k téhle problematice má velice blízko.
Jaroslav
:oops: :oops: :oops:

Díky :lol:

Naznač mi prosím v SZ, odkud se známe, dík.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 01 kvě 2006 17:34

To Jaroslav:
Ono strašně záleží na tom, kdo to potom soudí. Málo platný, odvrácený pokus o napadení nebo odvrácení napadení jako takového je z hlediska realizace složitější, ale u soudu průkaznější argument pro nutnou obranu. Je jasný, že vykonstruovaný "domnělý útok" ti může u soudu hodně znepříjemnit situaci. A posoudit během zlomků sekundy oprávněnost situace, kdy půjde krochna ven, je hodně těžký. Během té doby se může značně zkrátit vzdálenost mezi útočníkem a obráncem, konflikt může eskalovat a pak čas ztracený natahováním zbraně může být rozhodující. Proto znovu tvrdím: Na obranu revolver, nebo pistoli SA/DA nebo DAO a náboj VŽDY V KOMOŘE. U bezpečnostních složek bych se přikláněl k názoru, KOMORA PRÁZDNÁ, protože většinou pracují v tandemu a zatímco 1. řeší situaci v ohnisku, druhý jistí a má tudíž čas natáhnout.
Doufám, že tyhle záležitosti budu v budoucnu řešit jen na střelnici nebo s vámi na internetu. Jedna z teorií říká, že je lepší být dobře zavřenej, než špatně zabitej, ale ani o jedno nestojím.
Jaroslav

to harpplayer

Příspěvek od Jaroslav » 01 kvě 2006 17:46

Jen na doplnění. Vím co chceš říci tím krátkým okamžikem na to jak to řešit. Nicméně soudy už k tomu docházejí a berou to v potaz. Jinak zákon říká, že proti NO není NO přípustná. To unamená, jestli Té někdo napadne a ty jsi nucen se bránit, Nemůže se útočník hájit tím, že on se v podstatě bránil Tobě. Domělí útok-to je mrcha. Nicméně i ten se dá vysvětlit. Uvedu příklad z praxe. Při zákroku se z domu vyřítil statný důchodce se sekerou. Dostal ji do nohy a padl. Následně se hájil tím, že nechtěl útočit, ale že si jen chtěl naštípat dřevo na topení.- Neuspěl. Je to hodně zjednodušené. Nicméně při každěé obrané situace se posuzuje vše co může k určení skutečné skutkové podstaty přispět. Ono je skutečně velmi těžké teoreticky posuzovat jak by ta či ona akce dopadla, když neznáš spoustu rozhodujících veličin, jinak naprosto souhlasím s tím, že lepší je být zavřený než celý život mrtvý. A tak dělejme vše aby jsme se konfliktním situacím vyhnuli. Hodně se tu mluvío zbraních jejich zajištění pojistkách atd. Ztím nikdo nezmínil ty nejdůležitější dvě. Mozek a prst.´= Nechci střílet nemám prst na spoušti. To je ta nejlepší pojistka.
S pozdravem
Jaroslav
sikula.monter

Příspěvek od sikula.monter » 01 kvě 2006 18:59

Pistole by se neměla nosit s nábojem v komoře. Od toho jsou revolvery.
Můj názor na policejní zbraně je tento: Dvoučlenná hlídka, jeden
revolver ,pomalá střela velké ráže, druhý ho jistí opakovací brokovnicí
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 01 kvě 2006 19:24

Bohužel mít celkem nedávno ten policajt revolver, tak už je taky pod kytičkama když se tehdy strkal s chlapíkem o bouchačku, chlapík mu ji vyškubnul, namířil na něj a stisknul spoušť. Jediná klika že neměl v komoře.
MarK
Bydliště:Wien8 / Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarK » 01 kvě 2006 19:41

To uz ale nejde o vyber zbrane, ale o to, ze si vubec necha vzit zbran.. Pripadne ho mel druhej policajt hned smaznout, kdyz se zmetek hrabe kolegovi na bouchacku. (uz si ale poradne nepamatuju souvislosti, jak se ten pripad odehral, takze me klidne opravte)
Podle me naboj do komory patri. Plus prst v luciku vyhradne pri strelbe a kvalitni pouzdro prekryvajici spoust (a aby se neprohlo). Ale kazdymu vyhovuje neco jinyho, oboji ma svoje.. Kazdopadne nejpitomejsi je to stridat.
Uznavam, ze treba zvuk zaveru muze bejt odstrasujici, ale kdyz uz je kver venku, tak uz muze bejt na odstrasovani pozde a je treba ho pouzit - a na nabiti by mohlo byt pozde taktez. To se radsi spolehnu na vystrel do vzduchu nez zvuk zaveru :P
[size=84][url=http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz][b]Zbrojní průkaz: informace, příprava ke zkoušce, zákony[/b][/url] | [url=http://zbranekvalitne.cz/strelecka-mapa][b]Mapa střelnic a obchodů v ČR[/b][/url][/size]
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 01 kvě 2006 19:46

No výstřel do vzduchu za jisté bude odstrašující dost, ale dost bych se bál toho, že ta kule když se vrací tak zrovna neplachtí jako podzimní listí co opadává ze stromů .... náhoda je svině
Olaf

Příspěvek od Olaf » 01 kvě 2006 20:22

MarK napsal:
Kazdopadne nejpitomejsi je to stridat
To střídání je asi opravdu nejhorší. Předpokládá to naprosto opatrné zacházení se zbraní, zkrátka již nacvičený rituál. I když známe to. Z toho důvodu raději nenosím pistoli s nábojem v komoře. On to má někdo nacvičené třeba za 20 let praxe a pak jednou přijde nějaká vyjimečná situace a je průser na světě. :roll: :roll:
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 03 kvě 2006 20:32

Každému, co mu vyhovuje. Ale jak se díváte na problém oblečení vers. způsob nošení? Ne vždycky si můžete dovolit nosit na opasku. Něco řeší ledvinka, něco podpažák. Jak se díváte na změnu holstru? Já standardně nosím dvoupalcák na opasku (levá ruka/levá strana), ale uvažuju o podpažáku, zejména pro cesty autem nebo pro případ, že mám oblečenu pouze vestu a ne sako. Problémem je asi změna návyku.
mimouch

Příspěvek od mimouch » 03 kvě 2006 23:43

harpplayer píše:Každému, co mu vyhovuje. Ale jak se díváte na problém oblečení vers. způsob nošení? Ne vždycky si můžete dovolit nosit na opasku. Něco řeší ledvinka, něco podpažák. Jak se díváte na změnu holstru? Já standardně nosím dvoupalcák na opasku (levá ruka/levá strana), ale uvažuju o podpažáku, zejména pro cesty autem nebo pro případ, že mám oblečenu pouze vestu a ne sako. Problémem je asi změna návyku.
Umístění zbraně neměním. Opaskové pouzdro na straně střílející ruky. Když je teplo, nosím košili volně přes kalhoty. Tedy já vzhledem ke svým proporcím schovám i pod triko :D

Změny si může asi dovolit jen ten, kdo stejnak se zbraní neumí zacházet. Kdo trénuje, driluje a suší měnit nemůže.
Odpovědět