Tak jsem dnes úspěšně neudělal zkoušku na ZP (A,B,E). Test na plný počet, ale praktická dost nevyšla. Příprava v Brně, bohužel trvalý pobyt mám jinde, takže i zkouška jinde. Podmínky na střelnici mě však trochu vyvedly z míry. Otevřená venkovní střelnice, všude půl metru sněhu, ve vnitřních prostorách kosa skoro jako venku. Pravda, v místnosti, kde se psal test a následně odehrávala praktická část teplo bylo (tam jsme však mnoho času nestrávili). Po testu jsme byli odvedeni do vymrzlé místnosti s mikroradiatorem, který měl asi znamenat, že je aspoň trochu snaha o teplo. Tam nám z CD pustili čtený záznam provozního řádu, který trval asi půl hodiny. Za tu dobu už jsem necítil ani prsty na nohou. Následovala praktická, tak jsem (v domění, že kvalitně připraven) šel hrdě první. Na stole pistole, malorážka, dvojka. Začalo se pistolí, ale nikoliv prakticky, ale teorii...a popisujte...co je to před vámi, jak se říká téhle části, na co je tohle, jaké skupiny co můžou, proč státní policie může něco jiného než obecní... Nevim, asi jsem čekal opravdu jen praktickou část, ale takovýhle výslech mě zaskočil. Skončil jsem na neznalosti pokynů řídícího střelby (který tam je a vše se podle něj řídí i při běžném provozu, protože terče jsou upevněné napevno a střelci se chodí dívat až k nim co kdo trefil), které jsem opravdu neznal. Když beru zbraň, dávám ukazovák až nad lučík, abych neprovokoval, že jsem blízko spouště. Tady mě za to hned zdrbali. Když jsem měl předvést přípravu zbraně na nošení, na konci jsem vypouštěl kohout...takže přes dva palce, stisknu spoušť a pomalu povoluju. Najednou otázka "proč máte ten prst na spoušti?!" Tak říkám, že bez toho bych to asi neudělal a odpověď "máte ho tam zbytečně dlouho!". To už jsem nevěděl jestli se smát, nebo brečet

No, zopakuju si to příště. Ještě by mě zajímala jedna věc. Ostatní, kdo tam byli, chodili předchozích několik týdnů na kurzy, které komisař organizoval a nechával si platit (ti to udělali, protože jim předem řekli, co všechno bude chtít, ale to není výmluva). Jen by mě zajímalo, jestli to komisař smí, jestli se to už nedá považovat za podnikání v oboru zbraní a střeliva? No, budu se "těšit" za dva měsíce znovu