Příspěvek
od Fantan » 15 úno 2010 14:44
Dlouho jsem tady nebyl, takže ano, samozřejmě, ráže 0,25" je 6,35mm. Ale že to na méně, než 5 m nerozbije dlaždičku, za tím si stojím-resp. sedím, byl jsem u toho. Je pravda, že dlouho to byla ráže, určená vyloženě pro obranu na krátkou vzdálenost. Stopefekt to má sice minimální, ale úplně zavrhovat se taky nedá. Je zajímavé, že v USA je největší počet zabití, nebo zranění při obraně (tedy bez policejních zákroků a válek gangů) ráží 0,22 LR, nebo Win.
"Tupý šroub" - vzadu na ČZ je průchozí šroub, vpravo ukončený závitem. Ten drží matice, zapadající do vylisovaného šestihranu v pravé pažbičce. Jestliže je na levé straně hladký, pak je na spodní straně (vlevo) opatřen výstupkem, zapadajícím do vybrání v těle pistole, který tak šroub fixuje proti otáčení. Tento "šroub" je totiž osa bicího kohoutu, do něhož po natažení kohoutu zapadá vpravo táhlo spouště, pro které je tam frézovaný výřez. To je sestava pro ČZ vz.50 - tam se nemá co protáčet, ani povolovat.
Jestliže tento "šroub" - osa kohoutu má na své "hlavě" nůtu pro šroubovák, pak na druhé straně má soustruženou drážku - to je to vybrání pro táhlo spouště. I když na pravé straně je matka držena tím šestihranem jako u "50", na levé straně není ničím fixován a pak se může povolovat a je třeba utažení pravidelně kontrolovat.
To edelweis - netuším, co znamená "dospělí NO 1x a KO", takže to neřeším.
Rozlišení je problém: magnetem se neukáže jenom náboj, který obsahuje železné jádro, ale také ten, který má ocelový plášť, plátovaný tombakem. Podobně jako střeliva vz.43 bylo Fe jádro užíváno ke zlevnění výroby (Fe je lacinější, než Pb), nikoli ke zvýšení průbojnosti. Jak by se ty náboje poznaly bez rozebrání, netuším, třeba se Camel nechá přemluvit. Já jen vím, že střela s Fe výplní je o něco delší. Taky šly fámy, že pro Sa61 se dělal náboj se silnější náplní. Vystřílel jsem bedny patron z obou zbraní, i na střídačku, rozdíl jsem nezjistil. Jo, některé šarže šly o kruh či dva níž, nebo výš, ale že by to bylo nějak výrazné, jsem nezpozoroval.
Byl tady zmíněn náboj se stopovkou. Nejedná se o 7,65 náboj do pistole, ale náboj do vložné hlavně do pancéřovky Nb 7,62 cv., se "samopalovou" nábojnicí byl do tarasnice T-21 s barevně výrazně odlišnou střelou - pruhovanou zeleno-bíle - jde tedy vyloženě o vojenský náboj se všemi důsledky. Buď rád, že jsi ho kdysi za něco vyčenžoval. Nebyl moc oblíben, protože vyčistit po něm hlaveň byla fuška. Myslím, že někde tady na fóru je o něm zmínka.
Snad jsem moc nevynechal.
- Přílohy
-

Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !