Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 29 pro 2008 13:52

Baldo, oba víme, že ta pravidla jsou paskvil. (Myšleno MC). V podstatě tvůrci převzali technické regule z disciplíny "standardní malorážka" (StM) podle pravidel ISSF. Ta se ale už, tuším, od r. 1991 nestřílí a místo ní jsou platná ustanovení ISSF pro "sportovní malorážku" (SM), která se od libovolné malorážky liší pouze omezením hmotnosti. Z uvedeného vyplývá, že moderní sportovní zbraně jsou vyráběny podle těchto ustanovení. Znamenalo by to tedy snad, že uvedených soutěží by se mohli zúčastnit pouze střelci s "archivními" zbraněmi nebo se zbraněmi, které pro terčovou střelbu primárně nejsou určeny? V tom případě by uvedená ustnovení nesplňovala ani 456 v pažbě AERON, jelikož je rovněž délkově upravitelná, přičemž lícnice je pohyblivá rovněž ve dvou směrech. Přestože pravidla jasně říkají, že botka i lícnice musí být v základní poloze je de jure velmi těžko určitelné, co je základní poloha. Příkladně: Jaký je rozdíl mezi tím, když botku posunu nahoru o 3 cm nebo když botku nechám v "základní" poloze a přešroubuju ji o 3 cm výš napevno nebo když udělám novou pažbu s hlavištěm nasazeným o 3 cm výš proti běžné pažbě? Nebo jaký je rozdíl mezi pažbou, na které jsem vyšrouboval lícnici o 1 cm výš a jinou pažbou, kde jsem pod lícnici umístil 1 cm podložky, aby nešla spustit níž a nebo pažbou, která je nepohyblivá, vyrobená na míru? Mimochodem, podívej se schválně na závodech MC, jaké zbraně jsou často do závodu pouštěny. Dost záleží na tom, kdo to píská.

Safik

Příspěvek od Safik » 29 pro 2008 20:41

Sportovec napsal: „A co Vy ostatní jak se připravujete na tu ci onu Mao, krom cteni fora.“

Já trénuji v tomto zimním období střelbu v sedě za stolem na BR terč, vzdálenost 50m libovolný nástřel a 25 ran do položky, za 30 min.
Víc v tom mrazu nevydržím. Nechce se někdo přidat a pochlubit se na fóru kolik nastřílel ?
Můj rekord zatím 230 bodů.
Přílohy
P1000002.JPG
mot

Příspěvek od mot » 29 pro 2008 20:57

Čím jsi to střílel? Já sedím doma čekám až v Lednu otevře paní Šulcová střelnici. Mám vyčistíno a seřízeno ,do H.K. na trénink se mi nechce kvůli vzdálenosti, tak debil dřepím doma ,žeru kachnu a chlemtám pivo. Doufám, že paní Šulcová otevře brzo :(
Safik

Příspěvek od Safik » 29 pro 2008 21:23

Stříleno Suhl 150, střelivo LAPUA Standard Club. Na té školní lavici, které říkám stůl, to není žádná sranda. Ale baví mě to.
geoffrey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od geoffrey » 29 pro 2008 21:55

se moc nevytahuj, na to, že jsem to střílel poprvé a ještě k tomu jsi mi musel půjčit lepší střelivo ... jsi mě udělal o 31 bodů. A to jsem tu pušku držel dneska prvně :) tak za 2 měsíce se ukáže :) jinak dík za rady a pomoc.
Naposledy upravil(a) geoffrey dne 30 pro 2008 20:36, celkem upraveno 1 x.
Vulcan 3-cal.25 - Valiant Zephyr 6-24x50 SF, HS Product XDM 2 Compact-9mm, MC-12 1965 v.č. 71, Jericho 941F, Gamo 440 Hunter a další...
spider74

tréning

Příspěvek od spider74 » 30 pro 2008 15:47

Nerad provokuji, ale jak Vás tak poslouchám tak jsem opravdu rád že mám vlastní klíče od střelnice.... :lol: :lol:
NEVER RUN AWAY FROM SNIPER, YOU WILL ONLY DIE TIRED
mot

Příspěvek od mot » 30 pro 2008 17:10

Tak takový klíče bych taky strašně rád měl.....a neprovokuj!! :(
sportovec

Příspěvek od sportovec » 30 pro 2008 17:25

Spider : ty klíče, tiše závidím :?
Sapík : máš to rozházený ale těch vlivů na Tvůj výsledek může být několik, důležitý je, že Tě to baví. Jen nepoužívej zadní bag, zlozvyků se špatně zbavuje jak všichni víme :D. Chtěl jsem připojit přílohu, disk je plný, tak někdy příště. :D
Pavouk

Příspěvek od Pavouk » 30 pro 2008 20:46

Mám snad konstruktivní dotaz....prohlížel jsem si výsledky MAO 2008. Všimnul jsem si, že všichni střelci, co se umístili na prvních místech stříleli s maorážkou Suhl150. Naopak střelci se ZKM dopadli podstatně hůř. Nechci se nikoho dotknout, já sám bych jistě nedopadl lépe...tak doufám, že tady na mě nebude nikdo útočit:-)

Bylo to způsobeno tím, že všichni majitelé Suhl150 jsou lepšími střelci anebo jde o to, že tato zbraň je kvalitnější, přesnější a já nevím co ještě????
sportovec

Příspěvek od sportovec » 30 pro 2008 21:33

Kvalitni strelec potrebuje kvalitni flintu, vic bych v tom nehledal.
mot

Příspěvek od mot » 30 pro 2008 21:52

Suhl 150 je podstatně přesnější než ZKM456. Například v MaO(cos prohlížel výsledky)může úspěšně konkurovat i Ančám.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 01 led 2009 13:41

Rekl bych ze je to umisteni SUHL150-ek dano vice vlivy najednou ..

Zaprve soutez je to tezka, takze zkusenejsi strelec, ktery ma vice natrenovano, ma vyhodu .. a Ti zkusenejsi si proste poridili SUHLky.

Zadruhe SUHL150 je bezdiskuze presnejsi puskou, nez klasicka ZKM456 - diky sve hmotnosti, hlavni a spousti.

Zatreti soutez MaO v roce 2008 byla strilena podle pravidel a na takove terce, kde byla presnost strelby tak dulezita, ze obycejna malorazka (lovecka klasika jako je ZKM 452 Standard) s nekvalitnim strelivem (SB Standard) proste nemela sanci .. coz dokazal napriklad Tomas Jindra, ktery prvni dve souteze skoncil posledni se svou Norinco JW15 a treti soutez malem vyhral .. ale to uz se vybavil ruskou SM-2!

Jelikoz ale nechceme soutez, kde jde jen o presnost strelby .. vyladili jsme pravidla, zmenili terce a pro rok 2009 je soutez trochu jina:

Budou zde hojne zastoupeny polozky, kde presnost strelby neni zdaleka tak dulezia, jak byla drive .. napriklad ¨prvni studena rana, strelba v polohach, po zatezi, na timer .. to vse jsou polozky, kde jiz presnost strelby neni dulezitejsi nez strelcovo umeni .. takze ja tvrdim, ze nyni jiz budou obycejne malorazky konkurenceschopnejsi!

Je jasne. ze nikdy nebude obycejna opakovacka ZKM 452 dosahovat takoveho soustrelu jako dnes jiz hojne zastoupene malorazky Anschutz .. ale na druhou stranu, bude mit velkou vyhodu v rychlosti strelby napriklad pri polozkach "rukojmi v oknech" nebo "strelba po zatezi" .. dale bude mit vyhodu pri strelbe v polohach, kde nebude treba zbran odkladat a nabijet po jednom.

Zbran pro MaO ale samozrejme musi byt dostatecne presna .. takze pouziti obycejne ZKM 452 Std. doporucit nemohu .. chce to urcite zbran s tezkou hlavni, dobre serizenou spousti (protoze kazda chyba je v teto soutezi draze zaplacena) a hlavne velmi dobre vybrane strelivo, na ktere se muzete spolehnout a se kterym budete schopni dosahovat soustrelu cca do 18mm opsanych. Kdo takovou zbran ma, ma 25% uspechu v kapse :wink:
Pavouk

Příspěvek od Pavouk » 01 led 2009 17:35

Odpověď přímo vyčerpávající, ale výběr jsi mi ani tak neusnadnil:-)
mot

Příspěvek od mot » 01 led 2009 17:44

Prostě si sežeň hodně dobrou (rozuměj přesnou)ZKM 456 a dobrou Suhl. Zbraně můžeš měnit podle toho co zrovna budeš chtít střílet. Cena obou zbraní nebude o moc jinde než např. nová 453 Varmint.
geoffrey
Kontaktovat uživatele:

Tréningové střelivo Lapua

Příspěvek od geoffrey » 02 led 2009 13:23

Zdravím, řeším takový malý problémek. Díky Safikovi jsem začal tréningově střílet Lapua Standard Club, sypané. Dnes jsem byl koupit střelivo ( Borek ČB )a sypané ani krabicové Lapua Standard Club již nejsou a nebudou. Místo toho mi nabídli treningové Lapua Standard plus, údajně je to totéž, co bývaly Club. Sypané jsou a budou již pouze Magazin ( ze stejné řady jako Standard Plus ), k tomu jsem si koupil Lapua Master M na "ostré střílení. Teď ale na to koukám a ty Stndard Plus jsou na netu v kategorii výrobce SK, ale na krabičce je Lapua Germany. Jinde jsou ale zase pod kategorií Lapua. Ale co vím, Lapua je Finský výrobce. Mimo to mám pocit, že nejsou lubrikované, nebo jen malinko. Oproti Masterům mají rychlost 320 m/s. Teď nevím, jestli jsem nekoupil blbě, nebo Lapua pouze změnila označení a opravdu je to totéž, co byly Club. Máte někdo informace o těchto nábojích. Jinak Lapua Master M už taky nebudou. Díky
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) geoffrey dne 02 led 2009 13:38, celkem upraveno 1 x.
Vulcan 3-cal.25 - Valiant Zephyr 6-24x50 SF, HS Product XDM 2 Compact-9mm, MC-12 1965 v.č. 71, Jericho 941F, Gamo 440 Hunter a další...
Odpovědět