M??u m?t samonab?jec? kulovnici jenom na ZP skupiny E?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Poraďte mi rosím! Docela by mě zajímalo, jestli můžu mít samonabíjecí kulovnici CZH2003 S (SA 58)? Známej má totiž takovoudle padesátosmičku a je dost levná a chtěl bych si jí koupit, ale nejsem si jistej jestli nepotřebuju ZP skupiny B oni tady http://www.czhermex.cz/czh2003/czh2003.htm říkaj, že to mohou nabývat držitelé ZP skupiny B nebo A, ale nechápu, proč by to nesměli ty co maj E když ze zákona jednoznačně plyne, že můžou nabývat zbraně kategorie A na výjimku, B na povolení a C. A tohle je jak sami řikaj zbraň kategorie B, takže proč bych nemohl prostě říct, že jí chci na obranu, v zákoně píšou, že na obranu se zbraň kategorie B vydá pokud mam ZP skupiny E. A nikdo nerozlišuje, jestli je to takovejhle samopal nebo jenon pistole... uznávám, že na obranu to zní divně, ale co je psáno to je dáno ne? A kčemu pitomý B, který je jenom pro ty, který chtěj od osumnácti střílet na střelnici???
Tak jsem to ani sam nenasel
bud sem blazen.. nebo nevim.
kazdopadne tady to uz resili
http://www.strelectvi.cz/forum/viewtopic.php?t=884

kazdopadne tady to uz resili
http://www.strelectvi.cz/forum/viewtopic.php?t=884
Jo uz jsem to nasel i u nas.
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=30
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=30
Klasika, uz by to chtelo informovat inspakci ministerstva vnitra, protoze to je furt do kolecka a ti urednici si fakt nedaj rict !!!
Zakon jasne rika:
§ 16
(2) Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do skupin
e) E - k ochraně života, zdraví nebo majetku.
Nikde neni nic o noseni a uz vubec ne kratkych zbranich !!!
Je to pozustatek ze staryho zakona, kdy skupina G umoznovala nosit zbran na mistech verejne pristupnych a k noseni byly urceny jen kratky zbrane - ale ted je to hloupost a blbost.
Mozna by to chtelo (treba LEX by se na tom mohl podilet, aby to bylo oficialni) ziskat ofikl vyjadreni ministerstva vnitra nebo policejniho prezidia a rozeslat to na vsechny oddeleni zbrani a streliva.
Zakon jasne rika:
§ 16
(2) Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do skupin
e) E - k ochraně života, zdraví nebo majetku.
Nikde neni nic o noseni a uz vubec ne kratkych zbranich !!!
Je to pozustatek ze staryho zakona, kdy skupina G umoznovala nosit zbran na mistech verejne pristupnych a k noseni byly urceny jen kratky zbrane - ale ted je to hloupost a blbost.
Mozna by to chtelo (treba LEX by se na tom mohl podilet, aby to bylo oficialni) ziskat ofikl vyjadreni ministerstva vnitra nebo policejniho prezidia a rozeslat to na vsechny oddeleni zbrani a streliva.
To je jasný jak den, prostě mi to vydat musej. I když v tom zákoně se praví, že "policie vydá" ne, že je povinna vydat. Ale to je asi něco s čim nemůžou argumentovat. Prostě mi ho maj vydat, pokud jsou splněny podmínky a ty jednoznačně jsou. Já jsem si ZP udělal za určitých podmínek a chci aby se dodržovali. V tom zákoně neni přeci nic, že oni posouděj jestli je to vhodný na obranu n.? Do toho jim nic neni jak je to vhodný na obranu a dlouhý zbraně se nevylučujou, že můžou bejt na obranu kromě toho já to nosit u sebe stejně nechci, jenom chci aby mi dali nákupní povolení.
http://www.mvcr.cz/bezpecnost/zbrane/lex/odp049.html
Ministerstvo vnitra
odbor bezpečnostní politiky
Otázka: Lze na ZP skupiny E držet popř.nosit i dlouhou zbraň?
Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, rozdělil oproti předchozí právní úpravě nově zbraně do čtyř kategorií a stanovil pro jednotlivé kategorie odlišné obecné podmínky pro jejich nabývání do vlastnictví, držení a nošení. Zjednodušeně lze říci, že nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraně
• kategorie A mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, pokud jim byla udělena výjimka (§ 8, § 9 a § 10),
• kategorie B mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, pokud jim bylo vydáno povolení (§ 8 a § 12),
• kategorie C mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence (§ 14),
• kategorie D mohou fyzické osoby starší 18 let způsobilé k právním úkonům nebo právnické osoby (§ 15).
Výjimku z uvedených obecných podmínek tvoří např. držitelé zbrojního průkazu skupiny D, kteří nemohou nabývat zbraň kategorie A až C do vlastnictví, ale mohou pouze držet nebo nosit zbraň, na kterou má jejich zaměstnavatel vydán průkaz zbraně.
Při posuzování práva k nabývání vlastnictví a držení, popřípadě nošení dlouhé zbraně držitelem zbrojního průkazu skupiny E je třeba především vycházet z těch ustanovení zákona o zbraních, která vymezují kategorie zbraní, nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní a oprávnění držitelů zbrojních průkazů.
Oprávnění k nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní držitelů zbrojních průkazů je upraveno rozdílně pro jednotlivé skupiny zbrojního průkazu v ustanovení § 28 zákona o zbraních.
Podle ustanovení § 28 odst. 4 písm. a) je držitel zbrojního průkazu skupiny E oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C. Vzhledem k tomu, že výše uvedené ustanovení zákona o zbraních hovoří kategoriích zbraní bez omezení, vyplývá tedy z této právní úpravy zcela jasně, že držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit dlouhé zbraně za podmínek pro nabývání vlastnictví, držení a nošení příslušných kategorií zbraní bez dalšího omezení na krátkou nebo dlouhou zbraň. Při nošení dlouhé zbraně je však třeba dodržet oprávněn uvedené v § 28 odst. 4 písm. c) – nosit nejvýše 2 zbraně, které nesmí nosit viditelně
Ministerstvo vnitra
odbor bezpečnostní politiky
Otázka: Lze na ZP skupiny E držet popř.nosit i dlouhou zbraň?
Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, rozdělil oproti předchozí právní úpravě nově zbraně do čtyř kategorií a stanovil pro jednotlivé kategorie odlišné obecné podmínky pro jejich nabývání do vlastnictví, držení a nošení. Zjednodušeně lze říci, že nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraně
• kategorie A mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, pokud jim byla udělena výjimka (§ 8, § 9 a § 10),
• kategorie B mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, pokud jim bylo vydáno povolení (§ 8 a § 12),
• kategorie C mohou držitelé zbrojního průkazu nebo zbrojní licence (§ 14),
• kategorie D mohou fyzické osoby starší 18 let způsobilé k právním úkonům nebo právnické osoby (§ 15).
Výjimku z uvedených obecných podmínek tvoří např. držitelé zbrojního průkazu skupiny D, kteří nemohou nabývat zbraň kategorie A až C do vlastnictví, ale mohou pouze držet nebo nosit zbraň, na kterou má jejich zaměstnavatel vydán průkaz zbraně.
Při posuzování práva k nabývání vlastnictví a držení, popřípadě nošení dlouhé zbraně držitelem zbrojního průkazu skupiny E je třeba především vycházet z těch ustanovení zákona o zbraních, která vymezují kategorie zbraní, nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní a oprávnění držitelů zbrojních průkazů.
Oprávnění k nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní držitelů zbrojních průkazů je upraveno rozdílně pro jednotlivé skupiny zbrojního průkazu v ustanovení § 28 zákona o zbraních.
Podle ustanovení § 28 odst. 4 písm. a) je držitel zbrojního průkazu skupiny E oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C. Vzhledem k tomu, že výše uvedené ustanovení zákona o zbraních hovoří kategoriích zbraní bez omezení, vyplývá tedy z této právní úpravy zcela jasně, že držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit dlouhé zbraně za podmínek pro nabývání vlastnictví, držení a nošení příslušných kategorií zbraní bez dalšího omezení na krátkou nebo dlouhou zbraň. Při nošení dlouhé zbraně je však třeba dodržet oprávněn uvedené v § 28 odst. 4 písm. c) – nosit nejvýše 2 zbraně, které nesmí nosit viditelně
Přesně tak, diskutovat nemá smysl. Podám si žádost, požádám o potvrzení přijetí žádosti, poděkuji, rozloučím se. Po pár dnech se zastavím pro rozhodnutí. Pokud s výrokem nesouhlasím, odvolám se. Debata s policistou nikam nevede (v lepšim případě).
Nějak se mi nedaří to sem hodit (zkoušim to už potřetí), tak jestli to tu bude 3x, omlouvám se.
Nějak se mi nedaří to sem hodit (zkoušim to už potřetí), tak jestli to tu bude 3x, omlouvám se.
nejsem pravnik, takze se mozna pletu, ale logicky bych rekl, ze Policie by nemusela vydat povoleni k nakupu na sk.ZP 'E' napr. pokud bude jako duvod zadosti uvedeno dle § 12 odst. 5. pism.
a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti
b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání
a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti
b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání
Jaká muzejní činnost, musej to vydat i kdybys do důvodu napsal ochrana osob, zdraví, majetku. Vždyť je jedno čím se chceš bránit. Zákon nikde nestanoví, že na Ečklo nemůžeš nabýt do vlastnictví dlouhou kulovou. A pokud vím, platí stále zásada "Co není zákonem zakázáno, to je dovoleno." Holt opět úřednickej přístup PČR