Kedze doteraz som aj na lov pouzival moje oblubene strelivo Lapua Standard/Super Club,nemal som dovod hladat ine.Avsak zvedavost,a maly nadbytok casu+navsteva v jager shope sposobili,ze som odtial odchadzal obtazkany siedmymi druhmi municie, a s rozhodnutim stravit dnesne dopoludnie na strelnici.Vsetko sa jednalo o HV municiu,nasledovnych znaciek a typov: Remington Viper 36gr.,Remington Yellow Jacket 33gr.,Federal Lightning 40gr.,Winchester Wildcat 40gr.,CCI Quik Shok 32gr.,CCI Stinger 32gr. a CCI Velocitor 40gr.
Dnes som stihol vyskusat iba prve 4 druhy,t.j. 2x Remington,Federal a Winchester,kvoli tomu,ze poobede zacalo intenzivne snezit a klesla viditelnost.
VOPRED avizujem ze test bol len orientacny,a zatazeny subjektivnou chybou strelca,ktora sa u kazdeho moze inak podpisovat na vysledku.
Strielal som na vzdialenost 50 a 100 metrov s oporou zo streleckeho stolu.Zbran-seriova ZKM 452 bez uprav s optikou GAMO 3-9x32,osnova nitkovy kriz.Na kazdy druh streliva som najprv nastrelil zbran na 50 metrov,potom som strielal 10 ran na 50m.Dalsich 10 ran som strielal na 100 metrov,z coho 3 rany som strielal bez vyskovej opravy na vzdialenost,aby som zistil aky ma strela pokles na tuto vzdialenost(balist.tabulky su jedna vec,realita druha vec).Vietor 0 m/s,teplota tesne nad nulou.Nechcem vas zatazovat prilis detailnymi udajmi rozptylu,islo mi o lovecke vyuzitie streliva,kvoli tomu aby som do 100 metrov nemusel robit vyskove opravy pri miereni.Ani jeden z tychto 4 druhov streliva mi to neumoznuje,aj ked Rem.Viper,Federal a Winchester su pouzitelne.Takze:
Na vzdialenost 50 metrov boli vyhovujuce v poradi od najlepsieho:Winchester Wildcat,a potom zhodne Remington Viper a Federal Lightning,najhorsi bol Remington Yellow Jacket.Prve tri mali na lovecke ucely akceptovatelny rozptyl do 30mm (

toto keby mi urobila Lapua,tak vysypem cele balenia do zachoda,a splachnem ho!)Yellow Jacket mal cez 45mm

a ziaden dvojstrel. Na 100 metrovu vzdialenost mi vyslo taketo poradie od najlepsieho: Remington Viper a tesne za nim Winchester Wildcat,oba do 40mm.Malinko horsi Federal Lightning mal 45mm.Prekvapilo ma taketo nie velmi velke zvacsenie rozptylu vzhladom na vyssiu vzdialenost.Najviac sklamal Remington Yellow Jacket,rozptyl 112mm

.Uplne nepouzitelne strelivo v mojej zbrani.Od 50 metrov dalej s tym nema zmysel strielat.Bolo to ale jedine strelivo s projektilom typu hollow point,mozno to ma na tom urcity podiel.Velmi milo ma na 100m prekvapil Wildcat od Winchestru,jeho pokles si "dobre rozumie" s mojou osnovou,a viem ho dobre prenasat,cize je adeptom na pouizitie pri love.Trufol by som si aj s ostatnymi,ale s tymto to islo najlahsie.Zvysne tri druhy od CCI odskusam hned ako sa zlepsi pocasie.Tak,a teraz som zvedavy na vase skusenosti,prip. nazory na to co som napisal.