Je to dobr? ku?e?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
vdaka za rady, kusa je v poriadku, aspon co sa týka uvol. skrutiek. Šípy mám od kuse.cz za 140 Kc, iné zatiaľ nemám. Podrobne som ich vážil, meral - nevidím dôvod prečo by mali byť zlé. Krídielka sa zdaju byť tiež v poriadku. / Pre zaujímavosť - jeden šíp mi ukradol môj pes a dohrýzol krídelka, sú v nich dierky od zubov a sú zhúžvané, len tak zo srandy som ho vystreli na 30m a - vôbec sa nelíšil od ostatných!/
Je skutočne reálne na 50m mať sústrel veľ. krabičky od zápaliek, veď to je slušné aj pre guľovnicu. Darí sa aj ostatným takýto výsledok - tak to mám čo robiť!
Cez víkend skúsim poexperimentovať. Na kuši môžem niečo urobiť pre vyššiu presnosť? Alebo je to naozaj len v šípoch?
Je skutočne reálne na 50m mať sústrel veľ. krabičky od zápaliek, veď to je slušné aj pre guľovnicu. Darí sa aj ostatným takýto výsledok - tak to mám čo robiť!
Cez víkend skúsim poexperimentovať. Na kuši môžem niečo urobiť pre vyššiu presnosť? Alebo je to naozaj len v šípoch?
Re: Je to dobrá kuše?
thor6,aku bola hrubka dveri?
spitamen-ty dveře byly obyčejné,ze staré skříně,dřevotříska o síle asi 2 cm,plus mínus nějaký milimetr,ale neměřil jsem to.šíp prorazil obě ty desky a trčel ven asi 10-15 cm,museli jsme ho s bráchou vymlátit ven kladivem.dnes jsem chtěl poslat šíp proti starým plechovým vratům od garáže,ale nedostal jsem se k tomu.Erkos-takový soustřel se mi daří jen s oporou,z ruky mi to nejde-ale uvidíš sám,jak si najdeš nějaký svůj styl střelby,tak se výsledky dostaví-já jsem měl například tendence rány strhávat kvůli dost tvrdé spoušti,ale našel jsem si styl,jak to zvládat.napadá mne-pokud jsou jak říkáš šrouby v pořádku a nic nevibruje,patrně bude problém buďto ve stylu střelby,nebo v šípech.ty tvé možná nejsou špatné,ale nemám s nimi zkušenost.ale opravdu není šíp jako šíp-nedávno jsem dělal test-šíp GT laser 2 kinetic s letkama QS,proti obyčejným duralům s normálníma arizona letkama.právě s kinetiky jsem dosahoval vynikajících výsledků,s těmi obyčejnými šípy jsem se snažil,jak jsem nejlépe uměl a ty výsledky stály za h....prostě v šípech je obrovský rozdíl.pro přesnost kuše toho asi moc už neuděláš,vybavení máš špičkové,tak zkus vzít nějaký stůl,kuši podložit něčím měkkým,ať se moc nehýbe,posaď se pohodlně na židli a v klidu a pohodě střílej,uvidíš,že se začne dařit,ale časem si raději kup lepší šípy,dobré značky už tady byly probírány-např. fireboltem s letkama QS nic nepokazíš.
Erkos-píšeš že jsi podrobně měřil a vážil šípy-to je hrozně zavádějící.Každý si řekne,že když je šíp karbon,tak musí být každý stejný,to je obrovský OMYL!!!Ve zpracování a kvalitě tohoto materiálu můžou(a jsou)propastné rozdíly!!Co označení tolerance rovnosti a maximální váhové odchylky?To na čína šípech nenajdeš ani náhodou.Taky ten tvůj šíp nestojí prodejce ani 50Kč,dej proti tomu šíp od zkušeného výrobce Easton,Gold Tip,Carbon Express a budeš se divit.
Nemluvě o olepení,kousek asijského plastu je taky něco jiného,než QS,AAE nebo Duravanes,odzkoušeno.Když říkáš jak jsi ten šíp zkoumal,tak zkus odříznout letky,vytrhnout insert,končík,je to lepený snad bambusovým škrobem-měl jsem je taky.
Za mne co se týče opory-nejlepší pytlík naplněnej pískem.
Nemluvě o olepení,kousek asijského plastu je taky něco jiného,než QS,AAE nebo Duravanes,odzkoušeno.Když říkáš jak jsi ten šíp zkoumal,tak zkus odříznout letky,vytrhnout insert,končík,je to lepený snad bambusovým škrobem-měl jsem je taky.
Za mne co se týče opory-nejlepší pytlík naplněnej pískem.
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
K tomu rozptylu, ještě to může být jedna vlastnost. Tou je vlnění šípu a jeho schopnost se "uklidnit".
Při výstřelu se stane to, že do klidného šípu narazí tětiva a předá mu obrovskou energii. Každý jeden materiál na toto zareaguje ve smyslu zákana o zachování energie.
Šíp se rozvlní a to docela hodně. Existuje jedna efektivní možnost, jak ho uklidnit a tou je ho roztočit podel osy letu. Na kmitající šíp začne působit gravitační pole a velmi pravděpúodobně i spousta jiných sil a on se uklidní. Bohužel při tom rotačním pohybu ztratí i mnoho energie.
No a teď k tomu rozptylu. Pokud je šíp "měkký", více se vlní. A když k tomu přidáš i ketky, které jsou pružné, je na průšvih zaděláno. Naštěstí jen na krátkou vzdálenost. Měkké šípy (to nnení hanlivej výraz, to je terminus technikus stejně jako měkká a tvrdá voda) se na krátkou vzdálenost projevuje nesnesitelně velikým rozptylem, který se ale se zvětšující vzdáleností zmenšuje. Zkus si to. může to být ono.
Při výstřelu se stane to, že do klidného šípu narazí tětiva a předá mu obrovskou energii. Každý jeden materiál na toto zareaguje ve smyslu zákana o zachování energie.
Šíp se rozvlní a to docela hodně. Existuje jedna efektivní možnost, jak ho uklidnit a tou je ho roztočit podel osy letu. Na kmitající šíp začne působit gravitační pole a velmi pravděpúodobně i spousta jiných sil a on se uklidní. Bohužel při tom rotačním pohybu ztratí i mnoho energie.
No a teď k tomu rozptylu. Pokud je šíp "měkký", více se vlní. A když k tomu přidáš i ketky, které jsou pružné, je na průšvih zaděláno. Naštěstí jen na krátkou vzdálenost. Měkké šípy (to nnení hanlivej výraz, to je terminus technikus stejně jako měkká a tvrdá voda) se na krátkou vzdálenost projevuje nesnesitelně velikým rozptylem, který se ale se zvětšující vzdáleností zmenšuje. Zkus si to. může to být ono.
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Martine, lze obrátit rotaci šípu? Či je dána po směru hodinek?
není to třeba RW nebo LW konstrukcí letek??!! Zkus olepit"levotočivýma" a budeš mít rotaci přece obrácenou!RW v drtivé většině používá skoro celý svět,jen amíci musí být ve všem odlišní tak jedou LW(viz porovnání prodejnosti a používanosti letek)
Ahojte,
dnes som mal konečne čas, aby so vyskúšal vaše pripomienky a skúsil nastrieľať čo najmenší rozptyl. Strieľal som sediac na stoličke, pred sebou stolík, podložku pod kušu som mal z handier. Vonku bolo +1 st.C a fúkal bočný vietor v nárazoch 17km/h. Aby som vylúčil odchýlky presnosti šípov, strieľal som len s jedným - náhodne vybratým šípom na vzdialenosť 30 a 40m po 7 výstrelov. Na moje veľké prekvapenie, pri prvej sérii na 30m som mal rozptyl H 2cm, V 4cm. Na 40m H 2,5cm V 4,5 cm. V ďalšej sérii som vystrelil už 7 šípov na 40m a rozptyl narástol
H 9cm V 14cm.
Zdá sa, že na rozptyl má vplyv veľa faktorov /asi som neobjavil nič nové, že!?
/, ale v mojom prípade to vyzerá , že šípy sa najviac podieľajú na veľkom rozptyle.
Čo je príčinou ich nekvality? Meral som ich priemer, ten je rovnaký s presnosťou stotiny mm.
rozptyl váhy je lepší ako 1g, chcelo by to vážiť na váhach s rozlíšením aspoň 0,01g.
Ja upodozrievam krídelka, zdá sa mi, že nedržia tvar a vizuálne nevidím sklon, ktorý by udeľoval rotáciu.Žiaľ nemám iné , nemám s čím porovnať.
Tak čo vy na to?
dnes som mal konečne čas, aby so vyskúšal vaše pripomienky a skúsil nastrieľať čo najmenší rozptyl. Strieľal som sediac na stoličke, pred sebou stolík, podložku pod kušu som mal z handier. Vonku bolo +1 st.C a fúkal bočný vietor v nárazoch 17km/h. Aby som vylúčil odchýlky presnosti šípov, strieľal som len s jedným - náhodne vybratým šípom na vzdialenosť 30 a 40m po 7 výstrelov. Na moje veľké prekvapenie, pri prvej sérii na 30m som mal rozptyl H 2cm, V 4cm. Na 40m H 2,5cm V 4,5 cm. V ďalšej sérii som vystrelil už 7 šípov na 40m a rozptyl narástol
H 9cm V 14cm.
Zdá sa, že na rozptyl má vplyv veľa faktorov /asi som neobjavil nič nové, že!?

Čo je príčinou ich nekvality? Meral som ich priemer, ten je rovnaký s presnosťou stotiny mm.
rozptyl váhy je lepší ako 1g, chcelo by to vážiť na váhach s rozlíšením aspoň 0,01g.
Ja upodozrievam krídelka, zdá sa mi, že nedržia tvar a vizuálne nevidím sklon, ktorý by udeľoval rotáciu.Žiaľ nemám iné , nemám s čím porovnať.
Tak čo vy na to?
- Přílohy
-
- 1-1.jpg (22.36KiB)Zobrazeno 1445 x
-
- 2-1.jpg (15.89KiB)Zobrazeno 1445 x
-
- 3-1.jpg (20.44KiB)Zobrazeno 1445 x
Proboha chlape!!!To že jsou stejný v průměru na setinu mm neznamená že jsou stejný!!!!!!!!!!!!Ani to,že stejně váží.A co takhle SPIN???Měřil jsi to"spinmetru"?A co"přímost"(straightness)trubky,to asi na koleni taky nezměříš.O tom kusu plastu,co se honosně nazývá letka ani nemluvím.Kup si půl tuctu kvalitních šípů optimální váhy k výkonu tvé kuše na zkoušku a uvidíš kde byla chyba.
Ahoj. 2 dotazy, na ktere se pokusim odpovedet.
Rotece sipu. Ta je dana uhlem olepu kridelek. Pokud se na ne podivas, jsou lepene pod uhle oproti ose sipu. Obvykle je to 1 az nebo 4 stupne pro luky. Pro kuse, kde je sip veden v drazce tela kuse to byva ten 0 az 1.5 stupne. Nejcaseteji tu jsou k sehnani lepicky s pravotocivym uhlem, levotocive na objednavku. Stejne tak temer vsude sezenes "pravtocive" lepene sipy, levotocive na objednavku. V sipu nepoznas jako lajk rozdil, jen je treba, aby jsi mel vsechny setjne, kinak si puskuhled nezastrilis. Ono totiz rotace ma vliv na stranovou odchylku sipu.
Specifikum jsou quikcpiny, ty nejdou nalepit v jinem uhlu, jinak jejich vlastnost vyrusis
Co se tyka rozptylu u druheho dotazu, vypada to, ze mas karbonovy sipy, tam bych se nebal prohnuti. Ne ze by nemohlo byt, ale vyniklo by spise dlouhodobym zatizenim, nez vystrelem.
Ale jsou olepeny velkymi a jemnymi/mekkymi kridelky. Takove jsem mel taky, a slowmotion video hezky ukazuje, jak se trapota ve tvartu vlniteho plechu. Oni totiz nedokazou ustabilizovat sip na takovou kratkou vzdalenost.
Kluci, tohle nejsou superpresne sipy na ultrapresnou strelbu, to je spotrebak na strelbu po zveri a s lovecym hrotem, ktery se otevre na sirku dlane ruky ma trefit alespon polovinu srdce a preriznout ho.
Jestli jsou to sipy s napisem CX, tak jsou na nich i pomerne pruzne trubky. Jsou to sipy na lov a na to, aby to tolik nebolelo, kdyz s nim zvire nahodou utece. Trenuj na nich postoj, trenuj na nich rozehrati rukou a tela. A na mirenku zkus sipy, co te nezklamou.
Jinak ale si myslim, ze je to super vysledek, jen tak dal
Jen bacha Quickspin je silne navykova droga, kdo skusil, nechce nic jineho ;-p
Rotece sipu. Ta je dana uhlem olepu kridelek. Pokud se na ne podivas, jsou lepene pod uhle oproti ose sipu. Obvykle je to 1 az nebo 4 stupne pro luky. Pro kuse, kde je sip veden v drazce tela kuse to byva ten 0 az 1.5 stupne. Nejcaseteji tu jsou k sehnani lepicky s pravotocivym uhlem, levotocive na objednavku. Stejne tak temer vsude sezenes "pravtocive" lepene sipy, levotocive na objednavku. V sipu nepoznas jako lajk rozdil, jen je treba, aby jsi mel vsechny setjne, kinak si puskuhled nezastrilis. Ono totiz rotace ma vliv na stranovou odchylku sipu.
Specifikum jsou quikcpiny, ty nejdou nalepit v jinem uhlu, jinak jejich vlastnost vyrusis
Co se tyka rozptylu u druheho dotazu, vypada to, ze mas karbonovy sipy, tam bych se nebal prohnuti. Ne ze by nemohlo byt, ale vyniklo by spise dlouhodobym zatizenim, nez vystrelem.
Ale jsou olepeny velkymi a jemnymi/mekkymi kridelky. Takove jsem mel taky, a slowmotion video hezky ukazuje, jak se trapota ve tvartu vlniteho plechu. Oni totiz nedokazou ustabilizovat sip na takovou kratkou vzdalenost.
Kluci, tohle nejsou superpresne sipy na ultrapresnou strelbu, to je spotrebak na strelbu po zveri a s lovecym hrotem, ktery se otevre na sirku dlane ruky ma trefit alespon polovinu srdce a preriznout ho.
Jestli jsou to sipy s napisem CX, tak jsou na nich i pomerne pruzne trubky. Jsou to sipy na lov a na to, aby to tolik nebolelo, kdyz s nim zvire nahodou utece. Trenuj na nich postoj, trenuj na nich rozehrati rukou a tela. A na mirenku zkus sipy, co te nezklamou.
Jinak ale si myslim, ze je to super vysledek, jen tak dal
Jen bacha Quickspin je silne navykova droga, kdo skusil, nechce nic jineho ;-p
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Martin T.-nenapsal jsem to samé ve dvou řádcích?!
QS jsou sice návykový,i o něco víc vydrží,ale také o něco více brzdí šíp než obyčejná AAE,Duravanes.... letka.Na Tyršáku 15kč/ks,což je dosti nekřestanské,když se dá mimo ČR sehnat i za 7kč.Ale jinak naprostý souhlas,soustřel s QS je o "level" výš

Erkos-ten soustřel je s těmi šípy co máš perfektní,ale jak tady chlapi říkají,až si pořídíš pořádné šípy,pokud možno s QS letkama-to bude ještě lepší.já jsem si tím prošel taky a jiné letky bych asi už nechtěl,no a staré šípy jsem nechal na různé kraviny.
http://www.archery.cz/index.php?productID=892
tyhle jsi měl také?
tyhle jsi měl také?
Scootr, bereš mi to z huby. Já s nimi střílím a je znát že jsou lepší. Jsou přesnější. Erkos jsem taky začátečník ale některý věci jsou jasný na první pohled jako právě třeba ty šípy který používáš jsou dobrý na blbosti. Easton carbon power bolt doporučuju, omylem jsem s ním trefil zed a šíp bez závad. Já jsem je koupil v Rexbow ve Starým Kolíně, mají je tam za 110,- ale i s hrotem. Docela pěkná prodejna, kdo to nemá daleko tak se tam zajedte podívat.
http://www.rexbow.cz/sip-do-kuse-carbon ... t/d-70560/

http://www.rexbow.cz/sip-do-kuse-carbon ... t/d-70560/
teda samozřejmě s terčovým hrotem a ne s loveckým jako je na obrázku