Černění s pomocí Brunigalu a jeho shánění, před časem jsem Brunigal koupil od někoho z Opavy či Ostravy, platil jsem za 10kg pytel něco okolo 3000 korun - dostal jsme to v igelitovém pytli a nedávno sháněl nový a dal na slova pana Háněla z Drulov v.d. a kouknul se do věstníku firem v Praze protože mně p. Háněl říkal já to kupuji v Praze ... vyrábí to společnost Pragochema. Nyní mne pytel 10kg stál cca 800-850 korun včetně dodání službou Radiálka až k baráku.
Toliko ke shánění Brunigalu.
Jen prosím pozor... kámoš si chtěl sám načernit pistoli ... mizerné nebo spíš žádné zkušenosti s chemií

No kámoš začal vařit sůl a při teplotě cca 150 stupňů ( teplota brynýrovací lázně je doporučená cca 135 - 140 stupňů celsia po dobu cca 30 minut ) mu došlo že tam chybí ta voda ( co se během těch 30ti minut odpaří ) naštěstí vzal vřelou sůl do koupelny a tam přilil tu destilku ... ta při styku se 150 stupňů horkou solí okamžitě začala vařit a brunigal se stěhoval na strop koupelny .... Kámoš i koupelna jseu v pořádku.
Pokud někomu náhodou Brunigal uteče na sporáku ( on dokáže solidně vzkypět obvzlášt při špatně odmašteném železe )
doporučuju provést stabilizaci třeba s pomocí kuchynského OCTA ... louhová sůl sežere všechno včetně utěrky kterou to budete chtít utřít

Brunigal je taková "sr.čka" že mně sežere kádinku z chemického varného skla cca 3 načerněné rámy hlavně závěry a jiné serepetičky.
Keramická varná nádoba ta umřela ještě rychleji.
Smaltový kastol ... Brunigal začal žrát smalt.
Nerezový hrnec ... Brunigal očernil i ten ( a to se nerez prý nedá černit )
Nyní jsme ve stadiu sehnat litinovej hrnec s modrým smaltem.
Podle mne je ovšem všechno vedlejší... brynyrování při 140 stupních nemá chybu.
Budu kupovat cca 25 kg takže bych měl nějakej materiál k dispozici.