Dnes jsem dosel k zajimavemu zjisteni.
Cele to vlastne zacalo uz kolem vanoc, kdy jsem si z dlouhe chvile vyrobil novy moderator a protoze jsem si na nem chtel neco otestovat, snazil jsem se ho vyrobit s co nejvetsi presnosti. Pro razi 5,5 ma vystruzovane vnitrni otvory o prumeru 6mm s osovou hazivosti na konci moderatoru 0,05 mm (mereno na upnute hlavni v univerzalce soustruhu). Hlaven byla z FX T-12, kterou jsem soucasne potreboval prodlouzit kvuli novemu regulatoru.
29.12. na srazu v Trebici na strelnici jsem tento moderator mel nasazeny i na svem Gladiatorovi. Pri strelbe na 50 m do online tercu bylo mozne proti snehu pozorovat trajektorii letu diabolky. Stavalo se, ze diabolka byla v zaveru sve doposud prime drahy strzena do spiraly a nedopadla tam, kam mela. (Jestli to opravdu bylo az v zaveru nedokazu presne rict, ale me to tak pripadalo).
Dnes jsem vzal Gecko do dilny a jako prvni jsem kontroloval zasunuti diabolky do hlavne. Testuji alternativni privod vzduchu za diabolku a tohle me napadlo jako prvni, co by mohlo vyvolat tuto chybu. Zasunuti bylo bezchybne. Druha moznost byla spojeni hlavne s moderatorem. Upnul jsem tedy pevny konec hlavne do univerzalky, overil hazivost (0,04 mm) a zmeril hazivost u zavitu na konci hlavne. Tam to vychazelo na 0,15 mm coz je uz dost (po nasazeni moderatoru je pak hazivost na jeho volnem konci nekolik mm). Pri roztoceni vretena soustruhu jsem si vsiml jeste jedne veci - zcela viditelne hazelo i usti hlavne, coz v pripade ST hlavne by byt nemelo v pripade, ze nehazi konec hlavne v miste prechodu z 15 mm na tusim 9 mm.
(Na vysvetleni. ST hlaven je vyrobena tak, ze jeji konec je z 15 mm zuzen na cca 9mm v delce cca 60 mm. Prave tento zuzeny konec je pak sevren 5ti celistmi a tim vznikne misto, ktere roztaci diabolku. Pres toto zuzene misto je pak prevlecen natrubek a proto to z cela hlavne vypada, ze je "trubka v trubce").
Takze, sundal jsem z konce hlavne natrubek (je to tam pridelano na zavit) a zmeril hazeni v hned za zavitem - zde to bylo jen nekolik setin. Zato u usti to uz bylo 0,15mm. Nasledovalo rovnani hlavne u usti, zarovnani cela v miste prechodu rozdilnych prumeru hlavne, zarovnani dosedaciho cela natrubku, sestaveni, nasroubovani moderatoru, roztoceni vretena soustruhu a .................. oleeeee

Hazivost na konci moderatoru 0,05 mm.
Moc casu na testovani bohuzel uz nebylo, ale zatim se me zda, ze je to vyrazne lepsi.
Pri teto prilezitosti jsem si vzpomel, jak VSCharlie bojoval se svym Cutlasem, kdy rikal, ze to chvili chodi do jednoho mista, pak zase neee a ze nevi cim to je a ze jsou ST hlavne nachylne na rychlost vu ............ Na druhou stranu Piku s heslem "hladka je hladka" ukazoval neco jineho.
Zaver je asi takovy, ze zalezi kus od kusu (na mem Tecku se to jevi OK). Nicmene dobra zprava je, ze se to da pripadne opravit.
---------- poznamka pod carou --------------------
Jestli si nekdo z vas bude chtit premerit hazeni sve ST hlavne, tak merit hazivost jen u usti pres natrubek nepomuze. Vule mezi dirou v natrubku a prumerem zuzene casti hlavne je celkem velika. Rozhodne doporucuji ten natrubek odsroubovat a pak teprve merit.