Flobertka Spielberg Brno

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
duffioso
Re: Flobertka Spielberg Brno

Příspěvek od duffioso » 23 bře 2012 21:01

No vzdyt jo.Ja bych necistil skoro vubec,je blbost to furt pucovat,ale oni chteji,tak radsi jednou za cas,nez denne.
Nevim jestli zapalkova sloz ve stejne gramazi jako u longrajflu,ale slysel jsem,ze je ji malicko vic.A ty moc dobre vis,ze ten tricinat,tetrazen,dusicnan,chloristan a bla,bla,bla...jsou svinstva a hlaven je moc rada nema.Myslim,ze tim,ze tam neni skoro zadnej prach,kteryho horeni,by vsechno vyfouklo ven,tak ze spousta splodin ulpiva v hlavni.
Ja bych ovsem necistil :-)

RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
brezvi

Příspěvek od brezvi » 23 bře 2012 21:07

Jediný problém bych viděl v těch nábojích co jsou podsypané černým prachem. To jsou údajně jen .22 flobert http://forum.gunshop.cz/flobertka-t8941-1080.html , který výrobce myslím nedoporučuje.
duffioso

Příspěvek od duffioso » 23 bře 2012 21:17

Kdepak .22 flobert v sobe nema BP,ale smokeless a to v mnozstvi mensim nez malem.Je to jen smeti z vyrobni linky (nadsazka).Kazdej vi,ze se flobertky zasiraji mnohem vic,nez longrajfl.Ale samozrejme nic,co by tu hlaven hned sezralo.Strilet dokud to jakz taks trefuje,je ma rada.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
brezvi

Příspěvek od brezvi » 23 bře 2012 21:22

OK. Patrona s kuličkou a se špičkou je teda hnaná jen složí? V tom případě bych se toho nebál. Artifex mi řikal, že se zasíraj ty kanálky olovem a jde to až na pažbu, tekže se komora stejně musí občas vypucovat od olova.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 23 bře 2012 21:27

Řekl bych že se nic neřeší - každý strůjcem svého štěstí. :wink:
Kdo se jak stará o svoji "zbraň", je jeho věc, ony případé nedostatky v údržbě, se dříve nebo později projeví.
Tady jde jenom o to, jaká jsou obecná pravidla údržby střelné zbraně, kde hnacím médiem jsou plyny, vznikající hořením nějaké zápalné slože a proč.

Vše je relativní, tedy i zde je nějkaká závislost, nebo se vztahuje k něčemu, třeba provozním podmínkám.
V tomto případě na agresivitě výmetné slože (plynu), kvalitě materiálu použitého na hlaveň, včetně jeho povrchu, popřípadě povrchové úpravy, tepelného zpracování a provozních tlacích.
(Uff - příšerná věta.. :? )

Řekl bych, že je něco jiného hlaveň kvalitní terčové malorážky a hlaveň Spielberga a to nemluvím o složi náboje.
Ale i tam, mylím tím malorážku, kdyby jsi udělal leštěný řez hlavní a dal ho pod mikroskop, tak by jsi se vzhledem k tebou popisovanému způsobu údržby, asi dost divil.
Ale protože u malořážky,obecně malorářových zbraní, nejsou vyvíjené tlaky tak velké a tloušťka hlavně mnohonásobně předimenzovaná, se takto prováděná údržba neprojeví opravdu hodně dlouho.
Tedy pokud to nenecháš navlhnout a rovnou zrezavět. :wink:

Osobně bych Spiellberga čistil aspoň jednou týdně - pro jistotu a dobrá pocit.
O přesnost v řádu 1-2mm zde asi nepůjde a aspoň mám jistotu, že jsem nic nezanedbal. :(
Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
duffioso

Příspěvek od duffioso » 23 bře 2012 21:31

No ono se na tech otvorech pro odfuk,vzdycky asi trochu olova ostrouhne.Moje domnenka,nebrat jako sichr.Muze to zpusobit i lehkou nepresnost.Ikdyz oni ty strely nejsou buhvijak symetricke ani z vyroby.Je skoda ze se tomu zbrojovka trochu nevenuje :-(
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 23 bře 2012 21:32

Ne, 4mm s kuličkou má jen slož, 6mm s kuličkou má jen slož, .22 se špičkou má slož a prach, 9mm flobert má jen slož, dovolím si použít Alexovo foto, s kuličkovým prachem .22 SB, s destičkovým .22 dynamit nobel:
Obrázek
Olovo se mi zasíralo s .22kama, foukalo to štěpinky do vybrání pažby pro odfuk, jak jsem to čistil tak jsem to trošku odrbal ale není třeba. Po 6mm jsem to nepozoroval. Ty kanálky se budou postupem času zasírat vším co v hlavni létá, pro konstantní výkon 7,5J je třeba je občas prošťourat, to je asi tak vše.
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
brezvi

Příspěvek od brezvi » 23 bře 2012 21:33

Zbraně čistím poctivě po každé střelbě z důvodu, že jsem začínal s černým prachem...kdo zná pochopí...proto se budu věnovat i Špilasoj se stejnou intenzitou. Howg
duffioso

Příspěvek od duffioso » 23 bře 2012 21:38

Artifex: 4mm flobert obsahuje taky prach.Vystrilel jsem jich mraky a dost jich i delaboroval.Ale to je jedno,nic to nemeni na tom,ze v kazdem je jina navazka.Nevim jak u .22 ale u 4mm je to videt i okem.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 23 bře 2012 21:48

SBčkové 4mm s kulí co jsem kdysá kuchal prach neměly ale to je fuk, ono je i množství zápalkové slože co kus to originál.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 23 bře 2012 21:53

Jenom poznámka..

Pozor na "terminus technikus" !
SLOŽ - to je obecný výraz, tedy není spojený s konkrétní "látkou" - materiálem, prachem, atd..
TŘASKAVINA - látka s větší (zpravidla nadzvukovou - třesk - proto třaskavina) rychlostí hoření, citlivá na náraz, otěr i deformaci. Používá se v zápalkách - zápalkových šroubech (nábojů) i u nábojů s okrajovým zápalem. V některém druhu náboje flobert, třeba - první z leva, je třeba jenom ona (trochu víc) a žádný "střelný prach".
To proto, že při řáži a hmotnosti dané střely - kuličky a omezení výsledné energie na 7,5J, není potřeba tolik plynu.
Pro dosažení dané energie dostačují plyny, vzniklé "hořením" zápalkové slože.
STŘELNÝ PRACH - Látka (obecně prachová slož), která při hoření vyvíjí velké množství plynů. Existuje mnoho druhů, které se rozdělují podle složení (třeba čený-klasický, nebo nitrocelulózový "bezdýmý", atd..) a rychlosti vyvinu plynů progresivní, neutrální atd.- v závislosti na tvaru zrna.
Každá z těchto "složí", jinak znečistí hlaveň, nebo je jinak agresivní, má jiný průběh hoření a podobně.

Jen aby jsme věděli, o čem se mluví.... :wink:
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 23 bře 2012 22:35

No, když už jsme u přesných termínů tak bych nezaváděl ani střelný prach a rozlišoval mezi trhavinami(které se v civilním střelivu nevyskytují), třaskavinami(které obsahuje zápalka) a střelivinami(což je právě ten prach). Ale to už jsme hodně OT, hlavně že si rozumíme a zase zpět k tématu, jop?
Beaver

Příspěvek od Beaver » 24 bře 2012 00:00

Fakt by mě docela zajímalo, jaký prach tam S&B sype. Pokud to je skutečně tak, že se tím doplňuje náboj v případě slabší směsi zápalky (protože někteří lidi viděli 4mm s prachem, jiní bez prachu, další údajně viděli prach v některých várkách 6mm ME, atd.), pak by asi mělo jít o prach s nějakou vyšší rychlostí hoření, aby se choval podobně jako ta směs zápalky.

Paradoxně černý prach podle všeho nehoří zrovna moc pomalu, což je patrně i důvod, proč případné dosypání náboje moc nefunguje ať tam dá člověk cokoliv, shoří to prostě tak rychle, že když kulka letí místem určeným ke ztrátě energie, tak už dokonáno jest - jsou tam vesměs jen už plyny, které střelu obtečou a zmizí.

Viz např. (pro ty co anglicky moc neumí - vlevo moderní prach, vpravo černý).
Alfa 641
PEPAN

Příspěvek od PEPAN » 24 bře 2012 01:21

a není ta rychlost hoření taky závislá na tlaku a hrubosti prachu? ony ty flobertky mají dost silnou slož na hrozně malou patronku.
To by taky mohlo vysvětlit explodující pažbu :lol:
Čištění, já čistim furt a všechno co bouchá, na vzduchovky se*u a ještě alfu moc neřešim když střílim LR, flobertky jsou hrozný humus, po těch čistim. z mý zkušenosti to ani tak hrozný vliv nemá, malorážka na 50m max o 4cm úlet to přehánim, a první rána vše spálí
Nejde!Prostě NNe
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 24 bře 2012 13:02

On "černý prach", je nebo spíše byl, velkej prevít.

Myslím tím klasický černý střelný prach, který je směsí jemně mletého draselného ledku neboli dusičnanu draselného (KNO3), dřevěného uhlí a síry, používaný až do 1.poloviny 19. století.
Dnes už se používá vyjímečně, především u předovek.

Tak tento prach hoří různě, při volném sypání (na plochu), hoří do určité výšky "normálně".
Od (už přesne nevím, nechci hledat ve skriptech) 0,5cm, nebo to bylo 1cm-už si opravdu nepamatuju, hoří tzv. "expolzivním hořením" - BUM. :lol:
Kdo to nezná a zajímá ho to, tak ať se podívá třeba sem - viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99eln%C3%BD_prach
Je to tam dost dobře popsané, pro běžnou orientaci to stačí.
Naposledy upravil(a) VSCharlie dne 25 bře 2012 03:18, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět