Field Target, Hunter Field Target a ?esk? sklopka
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Jelikož jsem byl jediným zástupcem na Slovensku konaném HFT, chtěl bych se podělit s postřehy, které jsem pochytal a jak by to asi mělo pokračovat tady u nás v Česku. Jak už jistě víte, na Slovenském srazu jsme se mohli seznámit s klubem FT střelců z Maďarska. Fungují něco kolem 3 let, zakladatelem a „prezidentem“ asociace je člověk jménem Pető László, který je bývalým olympijským střelcem na 10m a řadu jiných disciplin. Zná i Vargu, Emmons, ale ona je prý jiná kategorie (nevím jak to myslel
a nevím jestli je zná osobně, nebo jenom z branže). Hodně mě tlačil do založení naší FT asociace, což v blízké budoucnosti by vůbec nebylo od věci. Takže o tom prohodím řeč s Kubajzzem a panem Kolebáčem z JSB. P. Pető je členem rady mezinárodní FT asociace a právě oni rozhodují, kterou zemi do svých řad přijmou a kterou ne. Přesněji řečeno např. dvě asociace z jednoho státu nemusejí přijmout. Jako poslední zemi např. přijímali Brazílii. Jestli by se nám to povedlo, tak v roce 2010 budou Maďaři hostit celosvětovou soutěž FT, HFT, které by jsme se mohli zúčastnit.
Jak celá soutěž probíhala?
Pravidla: Jak už jsem naznačil jednalo se o HFT, které mě trochu zaskočilo protože nejsem zvyklý na střelbu mildotem, radši klikám
. Optika musela být nastavena na max. 10x zvětšení. Nastavíš si ji na začátku soutěže a pak na ní nesmíš šáhat. Na normální soutěži se ti všechno zapečetí. Měli jsme pět stanovišť po čtyřech sklopkách a v každé skupině byli 4 lidi. Víc nás nesoutěžilo. Sklopky byli od nějakých cca 7m až po 35m. Sklopky umístěné nejblíže ke stanovišti měli otvor pouhých 18mm a ty nejdále byli myslím stejné jako Gamo sklopky. Střelec měl na stanoviště 4 minuty, čili na každou sklopku minutu. Čas se začíná odpočítávat jakmile se střelec podívá poprvé do optiky. Mezitím si může třeba dát i cigárko, ale čas mu běží. Spadnutá sklopka je za 3 body cinknutí o sklopku 1 bod. Většinou se HFT střílí v lesíku a jednotlivé stanoviště se umísťují ke stromům apod. aby si střelec mohl opřít pušku. Tady nám na každé stanoviště něco dotáhli (pneumatiky, latě, atd.). Mohlo se střílet ve stoje, v pokleku (pouze na 3 body, čili jedno koleno, špička nohy a druhá noha na celém chodidle, ale nesmí se sedět na noze) a v leže. Já jsem skoro všechno odstřílel v pokleku s puškou opřenou o „stanoviště“.
Optika: HFT je levnější varianta oproti FT, jelikož paralaxa na optice je zbytečná, zvětšení stačí do 10x, tím pádem všichni Maďaři měli pro nás „shit“ optiky (Gamo, Tasco a další levné čínské optiky). Až teď jsem přišel na to, že s paralaxou jsem udělal pitomost, protože jsem jí nastavil na kolem 15m. Na 30 jsem viděl všechno rozmazaně a na 7-8m jsem neviděl kříž. Takže příště to nastavím na 100m a bude vymalováno. Taky ale měli i kvalitnější optiky na FT a tu měl zrovna p. Pető na své FT zbrani. Byla to optika od Walteru, myslím 10-40x??? za nějakých 1000$. Taky říkal, že to není žádná firma na optiky, ale u těch kvalitnějších to zadají Japoncům a oni to dle požadavků vyrobí. Škoda, že jsem v ní prd viděl, jelikož tam měl očnici a divně popsané kolečko paralaxy
.
Zbraně: Měli tam všechno možné PCP, CO2 a hlavně pumpovačky na jedno natažení. Měl jsem v ruce 2x Steyr LG 110 FT, pumpovačku od Feinwerkbau a ještě nějakou CO2 od Maďarského výrobce s upravenou kartuší. Hlavní nevýhodou a to se ukázalo i ve výsledku soutěže, jsou jejich 7,5J zbraně. Musejí více přemýšlet a počítat, mají to náchylnější na vítr, více hraje roli přesná hmotnost diabolky atd. Nejvíce se mi líbilo jak jsme jim sundávali barvu ze sklopek, protože 7,5J tu barvu neporušilo
. Vychvalovali si i CZ200, prý s tím rádi střílejí ženy a děti kvůli nízké váze. Taky jsem dlouho debatoval z jedním starším pánem o regulátoru, které je tam zatím tabu. Jestli by jsme ale chtěli na jejich soutěž, nebo třeba do Německa, tak by jsme museli stáhnout zbraně na 7,5J, nebo mít zbrojní průkaz + nějaké listiny (povolení) a v tom případě mají i kategorii OPEN 16J. Dále jsou i ve zvlášť kategoriích pružinovou od PCP. Taky kolegy ze Slovenska zajímalo čištění zbraní, tak odpověď zněla, že ano, je to důležité. Po zhruba 1000 ranách pušku čistí bronzovým kartáčem, potom to protáhnou filcem a nakonec na čistý filc nanese specielní pastu a ta prý z toho ještě vytáhne další „černotu“. Taky jsme se ptali proč má zrovna Steyr, odpověď zněla, že mu sedí nejvíc. Ale že mezi těmi špičkovými zbraněmi už není žádný propastný rozdíl, který by nějak FT ovlivnil. Spoušť to má stejně dobrou jako např. EVO a žádné cinkání u FT verze neexistuje. Vím že alexxxus to spojoval s obyčejnou plastovou LG 110. Důležitou roli pak už hraje jenom střelec a vhodně zvolené diabolky.
Střelivo: 99% FT střelců z Maďarska používá JSB. Většinou exact exspess kvůli jejich 7,5J a některý i klasický exact. Pána ze Steyrem jsem se ptal na diabolky a že vyzkoušel už skoro všechno (mohlo mu být kolem 60 let), ale že nic lepšího nenašel než-li je JSB. Taky jsi ty diabolky třídí a váží na mikrováze, P. Pető zase používá H&N FT, protože jeho zbrani chutnají nejvíce. Prý extra důležité je vybrat si správnou sérii diabolek. Nedělá mu problém přijít do fabriky třeba do H&N a nechat si vyložit krabičku diabolek ze všech sérií, pak upnout pušku do svěráku a otestovat každou sérii. Prý ty rozdíly jsou tam značné a ze série, která má nejmenší rozptyl koupí celý kartón. Taky zkoušeli dvě stejné zbraně od Feinwerkbau upnuté do svěráku a každé chutnala jiná série. Když zavedli endoskopickou kameru do hlavně, tak každá zbraň měla jiné mikroskopické „krátery“. On už pak ale diabolky neváží, prý mu stačí nejvhodněji zvolená série.
Doufám, že jsem na nic nezapomněl, ale i tak to bylo dlouhý až, až
. Budu se snažit je pozvat i k nám a jestli to půjde, tak domluvím prezentaci FT, HFT i u nás v Česku.
Jestli mě něco ještě napadne tak to doplním.
p.s. Sklopky nemusejí být výhradně lovné zvířátka, oni např. měli Shreka, Garfielda atd.
, pak ze zvířátek lišku, vránu, medvěda, králíka atd. a prý teď chystají rybu 

Jak celá soutěž probíhala?
Pravidla: Jak už jsem naznačil jednalo se o HFT, které mě trochu zaskočilo protože nejsem zvyklý na střelbu mildotem, radši klikám

Optika: HFT je levnější varianta oproti FT, jelikož paralaxa na optice je zbytečná, zvětšení stačí do 10x, tím pádem všichni Maďaři měli pro nás „shit“ optiky (Gamo, Tasco a další levné čínské optiky). Až teď jsem přišel na to, že s paralaxou jsem udělal pitomost, protože jsem jí nastavil na kolem 15m. Na 30 jsem viděl všechno rozmazaně a na 7-8m jsem neviděl kříž. Takže příště to nastavím na 100m a bude vymalováno. Taky ale měli i kvalitnější optiky na FT a tu měl zrovna p. Pető na své FT zbrani. Byla to optika od Walteru, myslím 10-40x??? za nějakých 1000$. Taky říkal, že to není žádná firma na optiky, ale u těch kvalitnějších to zadají Japoncům a oni to dle požadavků vyrobí. Škoda, že jsem v ní prd viděl, jelikož tam měl očnici a divně popsané kolečko paralaxy

Zbraně: Měli tam všechno možné PCP, CO2 a hlavně pumpovačky na jedno natažení. Měl jsem v ruce 2x Steyr LG 110 FT, pumpovačku od Feinwerkbau a ještě nějakou CO2 od Maďarského výrobce s upravenou kartuší. Hlavní nevýhodou a to se ukázalo i ve výsledku soutěže, jsou jejich 7,5J zbraně. Musejí více přemýšlet a počítat, mají to náchylnější na vítr, více hraje roli přesná hmotnost diabolky atd. Nejvíce se mi líbilo jak jsme jim sundávali barvu ze sklopek, protože 7,5J tu barvu neporušilo

Střelivo: 99% FT střelců z Maďarska používá JSB. Většinou exact exspess kvůli jejich 7,5J a některý i klasický exact. Pána ze Steyrem jsem se ptal na diabolky a že vyzkoušel už skoro všechno (mohlo mu být kolem 60 let), ale že nic lepšího nenašel než-li je JSB. Taky jsi ty diabolky třídí a váží na mikrováze, P. Pető zase používá H&N FT, protože jeho zbrani chutnají nejvíce. Prý extra důležité je vybrat si správnou sérii diabolek. Nedělá mu problém přijít do fabriky třeba do H&N a nechat si vyložit krabičku diabolek ze všech sérií, pak upnout pušku do svěráku a otestovat každou sérii. Prý ty rozdíly jsou tam značné a ze série, která má nejmenší rozptyl koupí celý kartón. Taky zkoušeli dvě stejné zbraně od Feinwerkbau upnuté do svěráku a každé chutnala jiná série. Když zavedli endoskopickou kameru do hlavně, tak každá zbraň měla jiné mikroskopické „krátery“. On už pak ale diabolky neváží, prý mu stačí nejvhodněji zvolená série.
Doufám, že jsem na nic nezapomněl, ale i tak to bylo dlouhý až, až

Jestli mě něco ještě napadne tak to doplním.
p.s. Sklopky nemusejí být výhradně lovné zvířátka, oni např. měli Shreka, Garfielda atd.

- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Tak těch jejich 7,5 Joule je asi ohromná výhoda v FT & HFT , tedy oni střílejí od 8mi metrů do 35ti metrů, to je ale smůla to nějak neodpovídá standartům v FT & HFT v Angli a i od kámoše z USA jsme dostl něco jiného, že by se muselo zvětšení fixovat na 10x tak o tom nepsal ani slovo -+ se domnívám že jde hlavně o omezení dané maďarským svazem, škoda že nedodali jejich stanovy psané na papíře -+ i jejich webky by se hodily více. Redukované terče.... k tomu se vyjádřil jeden kluk z Anglie ... a ted téměř cituji ... mno to bych asi šel radši domů 
A zalepená paralaxa čéče jsem zkouknul nějaká soukromá videa z ostrovů a nidke žádna samolepka nikde žádné omezení ... ono to s tím omezením bude asi jen krajová specialita.

A zalepená paralaxa čéče jsem zkouknul nějaká soukromá videa z ostrovů a nidke žádna samolepka nikde žádné omezení ... ono to s tím omezením bude asi jen krajová specialita.
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.
http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Aleši prosím, néééé!!! Nestřílí se do 35 m, prostor nám to takhle dal. Jestli jsi myslíš, že 7,5J je výhoda, příště na srazu můžeš střílet 7,5J a můžeš nám to ukázat. Každá země má své stanovy. Prý neexistují přesné mezinárodní pravidla. A k těm redukovaným cílům. Jestli se to komukoliv např. na Maďarském FT nelíbí, může jít klidně domů. To je jediné co asi může udělat. Země v které se to střílí si diktuje svoje pravidla. Přeci nemusíš reprezentovat svoji zemi, nazdar. Hokejisti Evropy se taky můžou zabalit a jít domů, protože jim nevyhovuje úzké NHL kluziště. Když nevíš, že u HFT se nesmí šáhnout na optiku, tak si prostuduj pravidla. To je ve všech zemí stejné. Všechno co jsem psal, bylo o HFT jestli jsi si nevšiml
p.s. taky jsem nepsal, že se to fixuje na 10x, ale max do 10x. Takže čti!

p.s. taky jsem nepsal, že se to fixuje na 10x, ale max do 10x. Takže čti!
- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
7,5 jouel sjem myslel ironicky
Nasteveni zvetšení ANO TO SE FIXUJE - PARALAXA NE , zvětšení každý jaké uzná z vhodné. A faktem je že Maďaři at si redukují cíle co se do nich vejde.

- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
No zatím to je jen takové plácnutí do vody, ale letenku do Liverpoolu už mám pozvánku pro sebe a svoje Evo také .... ted tedy jen pevnou schránu a hybaj ... za louži malou.
K zakládání FT & HFT federace nechal bych tomu ještě čas, a hlavně bych do toho nezatahoval žádné obchodníky a je jedno jestli Kolebáče nebo CZUB ... to fakt zatím ne.
K zakládání FT & HFT federace nechal bych tomu ještě čas, a hlavně bych do toho nezatahoval žádné obchodníky a je jedno jestli Kolebáče nebo CZUB ... to fakt zatím ne.
- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Když to založí pan V ( umyslně nebudu uvádět celé jméno aby zase nevyhrožoval majiteli fóra ) tak se ze mně už skutečně oběsí, věci co prodává už mu skoro vůbec nejdou ( on by se divil jak dobře znám jeho hospdaření ) Jednou mně nasral, a to video s Steyrem není jediné co na toho pána mám ..... jednou se bude hodit
Naposledy upravil(a) Alexxxus dne 26 kvě 2009 09:08, celkem upraveno 1 x.
z toho vyplyva nesserrrkaje Alleexxxiika (sak on je taky maly pritulny ale medved a ten ked vytiahne "drapky"
)
ja myslim ze na samotnom zalozeni nemoze byt nic zle... aj ked sa dlho nebude nic oficialneho konat,... ono to trva preniknut do struktur atd (ale chce to money a to byva problem...)
a rovno Cesko-Slovensku federaciu
a je to...

ja myslim ze na samotnom zalozeni nemoze byt nic zle... aj ked sa dlho nebude nic oficialneho konat,... ono to trva preniknut do struktur atd (ale chce to money a to byva problem...)
a rovno Cesko-Slovensku federaciu

- - - = = = (( as mad as possible )) = = = - - -
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Penize nejsou až tak na prvním místě, FT se v čechách už střlel sice s malorážkou ( mám nějaké podklady ). Takže jen pořádně přepsat stanovy ( doufám že manuál přivezu z Anglie
A hurá na střeleckej svaz a klidně tam půjdu sám 

Myslím, že když chceš asociaci nemusíš nikam na strelecký svaz, ale na ministerstvo vnitra (?), kam podáš žádost, stanovy, program asociace, no a oni tě schválí. Takže se svazem to nemá nic společného.
Naposledy upravil(a) pussylala dne 29 čer 2010 17:31, celkem upraveno 1 x.