CZ ?KORPION VZ 61 S 7,65mm Browning

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Din
Re: CZ ŠKORPION VZ 61 S 7,65mm Browning

Příspěvek od Din » 13 lis 2015 19:17

Připojím se k dotazu, který tu napsal OCE. Díval jsem se v pražské Bearece na nabízené jeté Škorpíky se stopami většího i menšího používání, ale vybrat by se z nich asi dalo... Může někdo z odborníků porovnat kvalitu materiálu a výrobního zpracování těchto zbraní ze soudobé výroby CZUB a semiauto verze z původní výroby pro armádu a policii? Jde mi opravdu hlavně o aktuální porovnání výrobní kvality, přesnosti, ,,mlsnosti" na náboje... Díky...

Prý odpouští Bůh a navíc je někdy i milosrdný..., ale já jsem jen člověk a k tomu v širším slova smyslu pragmatický realista...!
Mak

Příspěvek od Mak » 18 lis 2015 15:43

Žádná soudobá výroba ČZUB neexistuje – všechno jsou to před mnoha a mnoha lety vyrobené zbraně, v dnešní době pouze na semi-auto vykastrované, příp. ledabylou povrchovkou opatřené...
MTajovsky

Příspěvek od MTajovsky » 28 lis 2015 01:12

Škorpiona, výroba Zelený Sport jsem kupoval v Bearece v září. Výběr ze 3 kusů. Zklamáním bylo, že na rozdíl od zbraní od CZUB je to jen holá zbraň s jedním 20 raným zásobníkem, žádné pouzdro, vůbec nic navíc. Webové stránky Beareka v tomto lhaly.

Vybraný kus dost podnášel, takže jsem musel snížit mušku o 1 otáčku. Pouzdro závěru neslo pár odřenin, tak jsem je povařil hodinu v Brunigalu S. Teď je krásně černé. Kdyby to někdo dělal, tak je chybou přeleštit škrábance, protože v místě je pak odlišná struktura povrchu a je to vidět víc, než kdyby se škrábanec jen načernil. Kvůli svým očím mám problém se zaostřením na tak blízké hledí a tak mám na sklopce namotávám dioptr. Na 25 m jsem schopen ze stoje udělat soustřel z 5 ran asi 4 cm.

Musel jsem dodělat na soustruhu pojistný kolíček na pozici 441 - pojistka dotazu kladiva a 442 - pružina pojistky dorazu kladiva. Tyto součásti jsou tam každá 2krát a drží pojistný plíšek 46. Ty, co jsou víc vepředu, chyběly - asi byly odstraněny při konverzi na semiauto a byly nahrazeny od Zeleného Sportu lepidlem, což je k ničemu a plíšek ujížděl při každém úderu kladiva postupně doprava mimo rám zbraně. Shora pak se musí otvor pro pružinu a kolíček zaslepit aby se nahradila opora odstraněné páky automatického spouštění. Spolu s plíškem vyjížděl ven z rámu i čep kladiva 56 (který je plíškem 46 jištěn) a kladivo se pak po 4 - 5 výstřelu zaseklo v polospuštěné poloze bez výstřelu. Že je to nebezpečné je jasné, při následném hledání závady a manipulaci může dojít k výstřelu.

Náboje používám S&B a po odstranění výše uvedené závady jsem vystřílel zatím asi 400 ran bez závady.
Din

Příspěvek od Din » 28 lis 2015 23:31

Hm... Takže si raději počkám na obnovení dodávek Škorpióna z CZUB... Na jejich stránkách je info, že by ty zbraně měly být k prodeji někdy v únoru 2016... Dá se očekávat, že za větší peníze... A jeden nikdy neví, na jaké vidle si naběhne s kvalitou, příslušenstvím a podobně... Jen mi osobně připadá, že můj trezor je bez ,,Škorpíka" nějak neúplný...
Prý odpouští Bůh a navíc je někdy i milosrdný..., ale já jsem jen člověk a k tomu v širším slova smyslu pragmatický realista...!
mischanek

Příspěvek od mischanek » 29 lis 2015 06:42

Nevim, jestli si 61kou z CZUB vyrazne pomuzes - napr. moje nove zakoupena 61S neprebijela, naboje se ruzne pricily, nezasunovaly se zcela do komory apod. Myslel jsem, jak jsem jiz drive nekde cetl, jestli to neni novymi naboji, ale i kdyz jsem sehnal starsi SB (cervenostribrna krabicka a zelenobila krabicka), problem stale stejny..
Resil jsem to reklamaci - v podniku priblizneho strojarstva pak nejak upravovali zaver - dle reklamacniho protolu. Jelikoz ze zbrane nebylo mozno vystrelit dve a vice ran za sebou (samonabijeci funkce jaksi nefungovala), nechapu, jak mohli provest nastrel v poctu 6ti ran - na toto mi nedokazali odpovedet, dle podpisu na nastrelnem listu ani nedokozali identifikovat, kdo jej mel nastrelovat.. (takze tri zkazene navstevy strelnice, starosti se shanenim ruznych / starsich typu naboju, rada zniceny naboju (strela zatlacena do nabojnice) a nikdo za to neni odpovedny, v CZUB se k tomu staveli jaksi laxne, uhradu nakladu spojenych s reklamaci pak alespon poresil prodejce, kteremu za to dik..)
MTajovsky

Příspěvek od MTajovsky » 29 lis 2015 12:16

V pátek jsem dal ze Škorpíka 50 ran bez jediné zádržky. Je vidět, že je to sázka do loterie. Od ZS tam byl výše popsaný nedodělek, ale jinak je to zbraň spolehlivá. Od ZS to nejsou žádné skládačky, jde přímo o vyřazené služební kusy konvertované na semi-auto. Pokud zbraň střílela jako služební dobře ve full-auto, není důvod pro selhávání jako semi-auto, když se nechají původní součásti pohromadě (není-li konverze nějak zfušovaná). Podobnou zkušenost mám s Gazelou 58 od ZS.

Takže závěrem - dal bych přes ty potíže přednost zbrani od ZS.
Mak

Příspěvek od Mak » 03 pro 2015 15:10

MTajovsky píše:Kvůli svým očím mám problém se zaostřením na tak blízké hledí a tak mám na sklopce namotávám dioptr. Na 25 m jsem schopen ze stoje udělat soustřel z 5 ran asi 4 cm.
To je zajímavé, mohl bys tu prosím hodit fotku svého řešení?
Mám stejný poblém, řeším to jako většina zapřením o tvář místo do ramene, ale dioptřík by nemusel být vůbec marný!
Jim

Příspěvek od Jim » 03 pro 2015 18:54

Sotva to bude dioptr, spíš bych řekl průhledítko, kterým se kouká na hledí a mušku a který tak zostří obraz. Stejného efektu dosahuji, že si na pravé sklo brýlí nalepím černou zálepku s dírkou a koukám přes to. Normálně už mě to oči neberou.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Igrlik

Příspěvek od Igrlik » 04 pro 2015 09:21

mischanek píše:... moje nove zakoupena 61S neprebijela, naboje se ruzne pricily, nezasunovaly se zcela do komory apod. Myslel jsem, jak jsem jiz drive nekde cetl, jestli to neni novymi naboji, ale i kdyz jsem sehnal starsi SB (cervenostribrna krabicka a zelenobila krabicka), problem stale stejny..
U zbraní s dvojradým zásobníkom a dvojradým vyústením je veľmi často za zádržkami a priečením podávaných nábojov práve zásobník - resp jeho vývodky. Škorpion ich má také "ťiťerné" že figu vidíš, či sú o pár desatiniek prihnuté alebo skrivené. A urobiť to môže veľa.
Rada: Vyskúšať rôzne zásobníky.
mischanek píše:...v podniku priblizneho strojarstva pak nejak upravovali zaver - dle reklamacniho protolu.
...
A ako podáva teraz? :)
MTajovsky

Příspěvek od MTajovsky » 10 pro 2015 22:02

Na obrázcích je vidět, jak jsem na Škorpiona připevnil dioptr. je použit dioptr, co se prodává v sadě s kruhovou muškou pro CZ200. Abych zasáhl do rámu zbraně co nejméně, je diptr připevněn ke sklopné pažbě pomocí mosazného elementu. Dioptr byl předtím mírně upraven - viz obrázky. Oby se dosáhlo definované polohy pažby, je zajištěna ve stálé poloze fixačním válečkem a šroubem. Do rámu zbraně tak bylo třeba udělat jeden otvor se závitem M4.

Přes dioptr jsou netradičně vidět jak muška, tak původní hledí. Se správně nastaveným diptrem není možno mířidla vidět jinak, než jako rovnou mušku uprostřed hledí. Když se oko posune mimo osu, není vidět nic.
Přílohy
DSC00878r.jpg
fixace pažby
DSC00880r.jpg
detail uchycení na pažbě
DSC00876r.jpg
dioptr připevněný na pažbě
Naposledy upravil(a) MTajovsky dne 10 pro 2015 22:06, celkem upraveno 1 x.
MTajovsky

Příspěvek od MTajovsky » 10 pro 2015 22:03

Ještě fixační váleček.
Přílohy
DSC00881r.jpg
Mak

Příspěvek od Mak » 13 pro 2015 10:51

Díky za snímky – vypadá to zajímavě a když Ti to tak funguje, tak palec nahoru!
Mě by mrzelo, že tím škorpík přijde o jednu ze svých hlavních výhod, o kompaktnost. Líbilo by se mi řešení, které umožňuje sklopit drátěnou pažbu, tzn. nejspíš miniaturní kolimátor (ne jako to velké OKO používané VS), upevněný vpředu nahoře nebo možná i z boku...
MTajovsky

Příspěvek od MTajovsky » 14 pro 2015 22:30

Jasně, je to v plánu, tohle je prototyp na trvalou střelbu s opěrkou. Upevnění by asi bylo na zadní stranu těla, kde je silný materiál a opěrka by se sklopila "okolo" něj. Upevnění do plechového kryty závěru bych nedělal, je nebezpečí deformace a ztráty záměrné. Ten použitý velký dioptr má výhodu v přesném a stabilním nastavení. Pokud by se měla zachovat možnost sklopení opěrky, pak to chce maličký dioptr, zatím jsem jej nesehnal. Nebo kolimátor na kryt závěru - asi o tom budu uvažovat.
Jarda89

Příspěvek od Jarda89 » 16 pro 2015 04:56

Podle informací z několika obchodů, by měli Škorpíky být od 1.4.2016, nenápadně poodkládám peníze ( aby mě přítulka neukamenovala :lol: ) a na jaře jdu pro něj :)
Mám CZ83 tak aspoň nebude muset kupovat dvoje krmivo :D
Odpovědět