Tak se tady taky trosku zkusim zapojit do diskuze. ten kolega o kterem psal DEADMAN jsem ja. Skutecne muzu potvrdit, ze bez sluchatek nebo spuntu se s moji kompenzovanou saigou v .223 strilet asi fakt neda (rozhodne ne na strelnici kde se zvuky odrazi od valu atd.). Jen jednou jsem omylem vystrelil posledni naboj bez sluchatek a takovou ostrou bolest v uchu to sem este nezazil. Pokud strilim na soutezi kluci kolem svorne trdi, ze ta moje "malorazka" je suverenne nejhlasitejsi ze vsech pritomnych zbrani a s naprosto minimalnim zdvihem. (99% klony SA-58) s ruznyma moznyma kompenzatorama atd. Nicmene to az tak uplne nevypovida o tom co je hlucnejsi, jen komu kompik proste funguje a kdo ho tam ma spise na ozdobu

Jinac v bojove akci a jeste napriklad uvnitr budov si myslim, ze je NEMYSLITELNE pouzivat takto "prekompenzovanou" utocnou pusku at je v razi 7,62x39 a nebo .223 (5,56x45). Osobne sem mel v 7.62 nekolik zbrani (FSN-01, SKS) a ted si pomalu "tunim" saigu mk03 v .223 Remington. A kdybych si mel vybrat mezi 7,62x39 a 5,56x45 co si vzit do "akce" tak bych nevahal ani pikovterinu vzal AK v 5,45x39 a nebo v .223 kdyby byla moznost vyberu

(Ak by to bylo ale zcela urcite

- ta spolehlivost je proste totalni) . Strelba je mnohem prijemnejsi i nekompenzovana saiga kope mnohem mene nez kompenzovana 58 a s vhodnou strelou sem si jisty ze zed s .223 prostrelim taky

. Na strelnici sem zkousel naposledy jen tak z prdele strilet na 10 mm ocelove plechy. Strilel jsem na 50m POLOPLASTEM od Barnaula a plech sem temer prostrelil (9 mm se zavrtal). Celoplast byl samozrejme skrz. Slibil sem Deadmanovi ze zajdem na strelnici a muze si zkusit osobne vystrelit z "urvane" malorazky at si sam udela vlastni nazor. Potom uvidime, osobne si myslim, ze trosku zmeni nazor na razi 5,56x45