cisteni vzduchovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Co zkusit tohle?
http://www.megaobchod.cz/notebooky/air- ... 400ml.html
Ale u vzduchovky bych se nebál jednoho výstřelu naprázdno.
A nebo si pořídit čistící sadu
Vzduch úspěšně používám na čistění špatně dostupných míst.
Hlavně když jsem líný něco rozebírat a přesto je tam bordel,
kterého se chci zbavit.
Ale mít dobrej kompresor, tak to nepotřebuju .)
http://www.megaobchod.cz/notebooky/air- ... 400ml.html
Ale u vzduchovky bych se nebál jednoho výstřelu naprázdno.
A nebo si pořídit čistící sadu

Vzduch úspěšně používám na čistění špatně dostupných míst.
Hlavně když jsem líný něco rozebírat a přesto je tam bordel,
kterého se chci zbavit.
Ale mít dobrej kompresor, tak to nepotřebuju .)
užitečné informace v angličtině o čištění hlavní:
http://www.potfire.com.au/info/reno3.htm
U vzduchovky radši hlaveň nečistěte, používejte raději kvalitní suché střelivo. Ač to pro některé může být s podivem, pravitelné a časté čištění opotřebí hlaveň obvykle mnohem více než kvalitní střelivo. Pokud jde o přesnost, důkladně vyčištěná hlaveň střílí poněkud jinak než hlaveň po několika stech výstřelech. Nedá se však jednoznačně říct co střílí přesněji, jestli důkladně vyčistěná hlaveň a nebo hlaveň po několika stech výstřelech. Měření s Combro Mk4 mi ukázala, že největší rozdíly v úsťové rychlosti a tedy i přesnosti byly zjištěny především mezi prvními 50 ranami po čištění. Měřil jsem to u hlavní zahrdlených s niklovaným i neniklovaným vývrtem i u hlavně s válcovým vývrtem. Takže jsem se rozhodnul hlavně u vzduchovek pravidelně nečistit.
Když už hlaveň čistím, tak nejprve použiju Konkor a pak "po odstátí" přehnutým vlascem protahuji čisté kousky bavlněné jemné látky tak dlouho, až na bavlněné látce neznikají špinavé stopy mastnoty a olova. Látku zavlečenou za přehnutý vlasec protahuji od nabíjecí komory směrem k ústí.
http://www.potfire.com.au/info/reno3.htm
U vzduchovky radši hlaveň nečistěte, používejte raději kvalitní suché střelivo. Ač to pro některé může být s podivem, pravitelné a časté čištění opotřebí hlaveň obvykle mnohem více než kvalitní střelivo. Pokud jde o přesnost, důkladně vyčištěná hlaveň střílí poněkud jinak než hlaveň po několika stech výstřelech. Nedá se však jednoznačně říct co střílí přesněji, jestli důkladně vyčistěná hlaveň a nebo hlaveň po několika stech výstřelech. Měření s Combro Mk4 mi ukázala, že největší rozdíly v úsťové rychlosti a tedy i přesnosti byly zjištěny především mezi prvními 50 ranami po čištění. Měřil jsem to u hlavní zahrdlených s niklovaným i neniklovaným vývrtem i u hlavně s válcovým vývrtem. Takže jsem se rozhodnul hlavně u vzduchovek pravidelně nečistit.
Když už hlaveň čistím, tak nejprve použiju Konkor a pak "po odstátí" přehnutým vlascem protahuji čisté kousky bavlněné jemné látky tak dlouho, až na bavlněné látce neznikají špinavé stopy mastnoty a olova. Látku zavlečenou za přehnutý vlasec protahuji od nabíjecí komory směrem k ústí.
No, tak u vzduchovek totak docela nomání být nemusí. Olovo ušpiní hlaveň velmi rychle a po pár ranách ho tam pro hadřík máte znovu dost. Spíš vadí mastnota z čistícího prostředku a především různé lubrikanty používané některými výrobci diabolek, které používají ať už z důvodů výrobních, tak konzervačních
Ale moje otázka je, jestli vůbec pravidelně čistit? Co vy nato?
Poznamenávám: Vždyť ani u zbraní 22LR to s čištěním není tak jednoduché a nebýt rizika koroze u dlouhodobě uložených (odložených) zbraní a také vzniku nárůstku z nečistot - spalin kolem ústí hlavně eventuálně zanešení nábojové komory, které znemožňuje například řádné dosednutí náboje, které vyvolá selhání výstřelu, ale též nabíjení a vyhazování nábojnic 22LR např u libovolné pistole...... ,tak říkám nečistit, čištění škodí zdraví, dyť je to volovo! Jak by asi poznamenal Švejk.
Ale moje otázka je, jestli vůbec pravidelně čistit? Co vy nato?
Poznamenávám: Vždyť ani u zbraní 22LR to s čištěním není tak jednoduché a nebýt rizika koroze u dlouhodobě uložených (odložených) zbraní a také vzniku nárůstku z nečistot - spalin kolem ústí hlavně eventuálně zanešení nábojové komory, které znemožňuje například řádné dosednutí náboje, které vyvolá selhání výstřelu, ale též nabíjení a vyhazování nábojnic 22LR např u libovolné pistole...... ,tak říkám nečistit, čištění škodí zdraví, dyť je to volovo! Jak by asi poznamenal Švejk.
Já taky čistím zbraně až po lovecké sezoně a nebo když na lovu hodně promoknu,ale ani ne tak laufy jako mechaniku.Používám konkor a ani lauf nevytírám dosucha u palných zbraní ten olej shoří a vzduchovku nepotřebuju aby střílela přesně na padesát metrů a na deset metrů je pro mě úchylka zanedbatelná.
Já budu mít radši u vzduchovky chvilku dieseling, než orezlou hlaveň na vývrtu. Není problém před střelbou vytřít hlaveň a po střelbě namazat. Měl jsem v rukou několik nemazaných starých vzduchovek (jednu Slavii 620 mám i ještě doma) a většinou měly rezavý vnitřek hlavně a vývrt. K čištění používám výhradně bavlněnou vatu a nějaký jemný olej. Cokoliv jde na fintě opravit, kromě vnitřku hlavně (stačí jedna skvrnka). Výsledkem vnitřní koroze je potom po výstřelu zpravidla na obvodu jednostranně ohoblovaná diabolka, určitě to přesnosti nepřidá
. Vzduchovky se skladovaly všelijak, na půdě, ve sklepě, ve skladech, v zimě no hrůza. Nevěřím, že při opatrném protáhnutí vnitřku hlavně vatou něco poškodím - ze vzduchu při natahování se kolikrát nacucne prach nebo nečistota a taky o tom člověk neví a stejně jde ven hlavní.

- TELESCOPIC
jak je to vlastne s tím lidským potem při styku s kovovými částmi vzduchovky? Někdo mi říkal, že mu jeho agresivní pot úplně zničil vnější stranu hlavně...Byla rezavá a byly tam vidět ty otisky prstů. Znamená to tedy, že je potřeba pokaždé ošetřovat kovové části na zbrani, kde se dotýkáme? Vím, že pot je dost agresivní, ale nechce se mi věřit, že to může na oceli způsobit takovou neplechu...Dík
s tym suhlasim.nazory typu:"ja mam vzduchovku uz 10 rokov,vobec ju necistim a striela" su uplne scestne...vzduchovka je zbran...a o zbrane sa treba starat..podla toho nam budu sluzit.uz som sa stretol aj s nazorom polovnika po polovacke ze,zbran nevycisti,lebo si to vraj nezasluzi
ked som to pocul,vlasy sa mi zjezili...vsak ta zbran podla toho aj vyzerala,a pravdepodobne aj strielala...
ja pouzivam jedine Balistol...

ja pouzivam jedine Balistol...
Perún prosím, zošli búrku nám, my vztýčime slnko k nebesám!
No, já si asi tu vzduchovku nezasloužím, ale když jsem odolovnovaťoval hlaveň působením Konkoru a druhý den prostrkováním hajzlpapíru, dokud nebyl čistej jako před spláchnutím, tak mi začala zanášet 2 cm doprava a jeden dolů na 10 m (pevná mířidla!). Naštěstí se to už začíná srovnávat. U těch dalších už mě čistit nějáké olovo ani nenapadne.
Slavia 620+šmelo 4x20, vz.47