BSA Scorpion cal 177, podmínka když jsem nad něčím uvažoval bylo abych to mohl půjčit a nebrečet když to vypujčitel rozbije ( budu brečet stejně ), jednoduchá obsluha, Quickfill, a jednodílní pažba cena do 10ti tisíc. A nechtěl jsem CZ200S.
Výběr padnul na BSA už v létě jsme chtěl BSA koupit ovšem po anabázi s puškou BSA R10 ( co jsem přitáhnul Cubajzovi a na níž nejen že byla otřesně odfláknutá mechanická část, a jejíž střed hlavně byl ve středu asi jako když je středa v neděli tedy pěkně mimo ), no sice se říká dvakrát do téže řeky nevstoupíš ale šup a už plavu.
Puška objednaná v BAR během 6 dnů doma 2 dny protáhla dodání sněhová kalamita.
Prvotní dojem pěkná buková pažba - železo evidentně bez ostrých hranek vše začištěno nikde žádná šponka nikde netekl olej - - - puška přišla sice v dlouhé krabici, od jisté doby v BAR vše půlí a balí sólo dřevo a železo do bublinek, krabice pak není moc hranatá ale spíš jak banán.
Pušku jsem sesadil a naplnil jsem ji kartuši nebylo třeba natýáhnout spoušt ventil držel zavřený i při nulovém tlaku.
Na kompenzátor nasadit combro a hybaj střelba do papírové krabice - no fuj 14 joule 25 ran a furt 14 joule.

Při obejdnávání jsem koupil i jakýsi pytlík s pružinou a takovým tím mosazným ťululum myslím přepouštěcí kanál mezi kartuší a hlavní. Musel jsem tedy pušku po cca 9 hodinách co jsem ji měl doma kuchnout, puška má jeden antitamper, odfrézován za 15 vtěřin je z nějakého lehkého kovu. Výměna pružiny a přepouštěcího kanálu a světě div se puška střílí přesně 16 joule ani o chlup víc ale čistých 16 joule není se tedy čeho bát a zítra jde puška na zkušebnu.
Originální pružina je o cca 10mm menší a průmer kanálku je vidět na fotce

Pružina je doladitelná s pomocí šroubového prstence od zadu v prostoru pod kličkou nabijení,

Puška je systémově podobná pušce QB 78 a to vůbec nemyslím špatně, zpracování je ted někde jinde ale myslím rincip spojení dvou částí - kartuš a hlaveň s nabíjecí komorou a kličkou.

Další věc co mně trošku zarazilo je když jsem zvědav kuchnul kartuši jak je dělaný uderník a sytém přepouštění - puška nemá uvaděný regulátor a přesto jsme našel několik odkazů z kouzelně divokou křivkou konzistence. 212 metrů start při 200 barr přez 258 metrů

Ve válci kartuše je v cca 1/3 s pomocí distanční tyčky umístněno takové umělohmotné kolečko které je dost na fest umístěno s pomocí gumového těsnění a v kolečku je takový slabý zařez - že by pseudo regulátor ? Jako dvě nádoby no princip mně zůstal utajen a jestli je puška tak strašně moc konzistentní se teprve uvidí.

tady ted zářez v tom "umlechtu" na 1/3 cesty

Rozebírání pušky je velmi snadné ale chce se to kouknout do servisního datasheetu nebo si trošku zagooglit

Deatil na jediný antitamper na pušce je v prostoru jednoduche pojistky proti nechtěnému výstřelu - blokuje se zde pohyb spouště.

Pár celkových fotek

Puška mne stála 330 liber plus nějaká ta libra na FAC kit a doparva celkově cca 380 liber tedy necelých 11200.
Něco málo specifikací :
na jedno naplnění by mělo být v 16ti joule 60-80 ran
délka pušky 89 cm
délka hlavně 400mm
průměr hlavně 15,8mm
na ustí hlavně zavit 1/2UNF x 20 závitů konec hlvně opatřen kompenzátorem
délka kartuše 300mm průmer vnitřní 23 mm počty mně nikdy nešly že by 216 cm3
pažba buková s lícnicí MonteCarlo s rybinou v předpažbí a na pistolové rukojeti můj oblíbený anglický styl.
Nástřelka bude dnes
Spoušt stavitelná po sundání pažby ve dvou krocích ( nic moc mezi námi ale ja umísm zmáčknout i EVo mně nic nepřekvapí ) Puška působí neskutečně kompaktně.