Recenze jsme se nedočkali, tak jen pár postřehů.
Maximuse v cal. 22 jsem koupil pro to, že nemám moc rád hliníkové slitiny na hlavních částech zbraní, natož ještě bez ocelové vložky. Požadavky byly: aby to něco vydrželo, bylo to levné, snadno servisovatelné, konstrukčně maximálně jednoduché a spolehlivé. Uvažoval jsem i o levnější SPA Artemis PR900W, ale je to v podstatě prodloužená SPA CP1, Stejně tak SPA CR600. U těchto hraček s dlouhou hlavní se mi nelíbí její krátké uložení, ani tenké hlavně bez podpěry natož hliníkový blok. Plastovou pažbu jsem musel překousnout se skřípáním zubů. Mám rád dřevo a možná časem udělám dřevěnou. Nakonec se rozhodnutí pořídit Crosmana ukázalo jako dobrá volba. Je to větrovka pro zábavu. Je velice lehká, což je paráda pro střelbu ve stoje. Mládežníka náramně bavila střelba na staré ořechy na cca 12m, zatím s pravěkým Simmonsem 4x20, kterého doslova rozkopala Slavia 631.

Skla jsme posbírali našroubovali zpátky a chvilku bude přežívat tady. Trochu mě při rozbalení krabice zaskočilo, jak je vše proti Slávii malé, titěrné. Ale střílí to „jak z praku“. Kam se hrabe Slávka. Rozdíl výkonu je zkrátka značný. Maximus má trochu předělaný ventil oproti Discovery, měl by mít lepší konzistenci. Objem kartuše je 130 cm3 a při pumpování čínskou nerez pumpou z Alíka (vgeby) jsme dali mezi oběma žlutými poli manometru (rozsah na vzduch) 100 pumpů. Pumpa zvládne i 350bar, ale Maximus se fouká do cca 140-150 bar a jde to díky tomu vcelku lehce. Takový menší tělocvik.

Přesný počet výstřelů jsme zatím neměřili, ale kolem 40-50 to asi bude. A teď nějaká negativa. Celý spoušťový paket včetně lučíku i spouště je plastový (to jsem samozřejmě před koupí věděl). To si mohli odpustit, to i QB78 je alespoň hliníková. Co je ještě horší, spoušť je neuvěřitelně tvrdá. Jak dva měsíce starý chleba. Prostě hrůůůza. Taková nebyla ani na SA vz.58. Pomohla výměna vratné pružiny spouště za pružinku z propisky a domluva přídržné pružině vypouštěcí páky ve svěráku. Ale stejně je v plánu nová, tenčí pružina a alespoň kovová spoušť. Dále to chce dva červíky na seřízení chodu. Místo na ně je, ale nejsou osazeni. Natahovací páčka je také dost malá (zlaté Qbčko se zlatou pákou) a síla pružiny kladívka značná. Mládežník to zatím nenatáhne (na rozdíl od SPA CP1). Vytočíme si novou, delší, tlustší…Chtěl jsem trošku poladit- zaleštit vypouštěcí páku bicího kladívka, ale ouha, pilník po ní tancoval jako po skle. Materiál opravdu velice tvrdý. Větrovka se rozdělává bez problémů. Otvor v pažbě je pro manometr průchozí, takže stačí vysunout pojistku spouště a povolit jeden šroub. Hlaveň je extra tenká, jen 11mm (to jsem si moc nepomohl oproti Artemis PR900W s průměrem 12mm), ale má dlouhé uchycení a ještě prodloužené vedení průměru 14,5mm a uchycení ke vzduchové trubce v přední části. (Co se týče přesnosti, letmé uchycení by bylo asi lepší, ale takto je to pevnější a odolnější, s ohledem na její tloušťku). Délka hlavně je slušných cca 66 cm. Ještě musím vykoumat, jak se zdělává muška. Přesnost větrovky se bude testovat až s novým puškohledem. Plinkání ale zvládá s přehledem, takže z ní máme radost a svůj účel plní.