balistick? tabulky kulov?ch n?boj?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Rád bych aby se se mnou někdo podělil o zkušenosti s přesností údajů výrobce v balistice střeliva do kulovnic.Z vlastní praxe vím že při nastřelení podle tabulek na 50m se údaje ve 100,200 a 300m shodovaly u SB,Hirtenberger a Lapua. U Remingtonu a Federálu to tak přesné nebylo.
Re: balistické tabulky kulových nábojů
Moje udaje se s Sell-Bell pri nastrelení na 100m a přecvakání na 300m neschodují o -5,6cm , konkrétně u náboje s terčovou střelou Sierra 2200
Ale vše muže být tim že v tabulkách je lauf 60cm a já mam 65cm.
Ale vše muže být tim že v tabulkách je lauf 60cm a já mam 65cm.
balistické tabulky kulových nábojů
Loni jsem byl ma jedněch závodech na lov. terče a chlapi tam měli přebíjené střelivo do .223rem a jako střelu použitý celoplášť Hornady 2,27g.
Prej s tím střílejí Němci a Rakušáci na ME v lov. střelbě teda za bezvětří údajně má V0 1200m/s a téměř plochou dráhu letu.
jeden náboj jsem si na zkoušku dovezl a ve 100m šel o 8cm výš než Federal 3,56g se kterýma jsem tam střílel já.
Další poznatek poslední dobou se víc a víc na přední místa dostávají chlapi co střílí s .223rem nebo s Hornetama počáteční úspěchy .308 jsou pryč čím to je?
Prej s tím střílejí Němci a Rakušáci na ME v lov. střelbě teda za bezvětří údajně má V0 1200m/s a téměř plochou dráhu letu.
jeden náboj jsem si na zkoušku dovezl a ve 100m šel o 8cm výš než Federal 3,56g se kterýma jsem tam střílel já.
Další poznatek poslední dobou se víc a víc na přední místa dostávají chlapi co střílí s .223rem nebo s Hornetama počáteční úspěchy .308 jsou pryč čím to je?
Nejde o úspěch či neúspěch .308, ale o to, že ráže .223 Rem s dlouhou, těžkou střelou (80gr) v hlavni s rychlým stoupáním, je vyrovnaná s .308 až do 400 - 500m (pro terčovou střelbu). Je všeobecně známo, že se lépe a přesněji střílí s něčím co má menší zpětný ráz.
Je celkem jedno jestli uděláš o pár kliků větší korekci nebo přeneseš víc. Pokud je to jen pro terčovou střelbu tak je to jedno.
Je celkem jedno jestli uděláš o pár kliků větší korekci nebo přeneseš víc. Pokud je to jen pro terčovou střelbu tak je to jedno.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
Balistické tabulky kulových nábojů.
Velmi dobré balistické tabulky všech možných kulových nábojů /do krátkých i dlouhých zbraní/ byly po mnoho v let vždy ve výročním katalogu firmy Frankonia. Profesně jsem z nich dlouhá léta čerpal užitečné informace. Bohužel, asi tak jako všechno, se Frankonia moc pohoršila a v současném katalogu jsou tabulky minimální. Zbývají v podstatě jenom firemní údaje a ty se musí pracně shromažďovat. V katalogu byly pohromadě.
Nic ve zlém, ale mně std. bal. tabulky byly celkem k ničemu. Jedině tak k informativnímu porovnání. Pro mne jsou podstatně důležitější informace o bal. vlastnostech střel. Ale to bude tím, že nestřílím seriově vyráběným, komerčním střelivem, ale že si dělám vlastní.
A ikdyž mám jeden z nejlepších bal. a reload. SW (dle mého skromného názoru), který mi vyplivne hodnoty přesně k mému náboji, flintě a prostředí, tak stejně na tu střelnici musím jít a ověřit si tabulkové hodnoty v praxi. Většinou se to liší, ne o moc, ale liší.
A ikdyž mám jeden z nejlepších bal. a reload. SW (dle mého skromného názoru), který mi vyplivne hodnoty přesně k mému náboji, flintě a prostředí, tak stejně na tu střelnici musím jít a ověřit si tabulkové hodnoty v praxi. Většinou se to liší, ne o moc, ale liší.
Good shooting
balistické tabulky kulových nábojů
Tabulky v katalogu Frankonie 02/03 se mi velice osvědčily mám takovou svoji soukromou střelničku v honitbě ve starým lomu max.180m Takže se mi za 10let co nastřeluju zbraně myslivcům z půl Vysočiny osvědčilo nastřelit podle tabulek na 50m na zálepku a pak si majitel vyzkoušel ránu na ONV všichni byly spokojeni v našich podmínkách se střílí do 200m a na komoře prasete odchylka od tabulek o 5cm v200m nehraje až takovou roli. Loni přijel známej s .375HH Mag tak jsme to udělali jak obvykle a v JAR dal pět ran na 200-250m a měl pět kousků ne nic z vel.5 ale byl spokojenej. Nedávno jsem četl vaše diskuse o kvalitě ČZ550 a tam dole v Africe je znají a spolu se starejma ZKK na ně nedají dopustit říkají tomu všemu "Brůno".
Pro myslivce to chápu. Dostatečná přesnost je 2 MOA. Tovární střelivo se do toho v pohodě vejde.
Nepochopil jsem, ale k čemu tabulky na nastřelení flinty. Já to dělam tak, že usadím flintu, podívám se skrz lauf tak abych viděl terč, pak do puškohledu a docvakám. Střelím a znovu zamířim kam jsem míříl, docvakám kříž na zásah v terči. Vystřelím a hotovo. Většinou ještě ověřím jednou ranou.
Takže mi uniká smysl tabulek.
Nepochopil jsem poznámku o CZ550.
Nepochopil jsem, ale k čemu tabulky na nastřelení flinty. Já to dělam tak, že usadím flintu, podívám se skrz lauf tak abych viděl terč, pak do puškohledu a docvakám. Střelím a znovu zamířim kam jsem míříl, docvakám kříž na zásah v terči. Vystřelím a hotovo. Většinou ještě ověřím jednou ranou.
Takže mi uniká smysl tabulek.
Nepochopil jsem poznámku o CZ550.
Good shooting
Re: balistické tabulky kulových nábojů
Na farmach v Afrike ich nakupuju jedna radost.Ked sa ich chlapci pytali,preco nekupia nieco ine kvalitnejsie,odpoved znela "A naco? Za cenu jednej kvalitnej gulovnice kupime 3 kusy CZ a potom,ked sa zoderu ich vyhodime.A host,ktory chce polovat long-range si aj tak donesie vlastnu zbran.Ostatnych dovezieme autom na rozumnu vzdialenost."remoš píše: Nedávno jsem četl vaše diskuse o kvalitě ČZ550 a tam dole v Africe je znají a spolu se starejma ZKK na ně nedají dopustit říkají tomu všemu "Brůno".
Nemyslim,ze je to dostatocna presnost ani pre polovnika,zial ale iba pre takeho,ktoremu na tom trochu zalezi.Kvalitna gulovnica strednej triedy s kvalitnym tovarenskym strelivom by sa mala zmestit na 100 metrov do 1 MOA.Ak nie,nekupovat,lenze to nikoho nezaujima,ide len o to co najviac usetrit....Shiva píše:Pro myslivce to chápu. Dostatečná přesnost je 2 MOA. Tovární střelivo se do toho v pohodě vejde.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jak to? Já tam vidím Vo, V25, V50 a Eo, E25, E50.Silencer píše:Asi jsem slepota, ale rychlost ani energiii S&B neuvádí... [/url]
Musíš kliknout nahoře na Celkový náhled.
EDIT: Ozzy byl rychlejší.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.