9 mm Luger
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
To Luboking: můžeš prosím sdělit dnové značení těchto nábojů ? Díky.
9 luger
Nedokázal som to odfotit, tak len popis: 43 Wa St + 15
9 mm Luger
To Lubo: Díky, mrknu na svoje a dám zprávu, je to zajímavé.
9 mm Luger
To Lubo: značení některých ll.WW nábojů: ocel.nábojnice, mírně špičatá střela, tombak: 42 Dou St 38, 44 oxo St 7, 44 kam St 7, 44 fb St 7, 44 faa St 73, 44 asb St 61, 42 ak St 2, 4O aux 15 hvězdička, ndn 44, 5O trojúhelník , šesticípá hvězdička 2, 45 Pto St+ 1,, 43 dnn St+ 3. Pochopím snad jen rok výroby, ale kody výrobce neznám, to snad jedině ing. Malimánek, nebo Hýkel.
9mm Para
mam nejake podklady ohl. 9mm Parabellum
... nieco je aj tu, ak pomoze:
http://www.conjay.com/Ammunition%20for% ... x%2019.htm
... nieco je aj tu, ak pomoze:
http://www.conjay.com/Ammunition%20for% ... x%2019.htm
9 mm Luger
To:Fifo: podklady jsou pěkné, ale mně nepomohou, protože jednak je nepřečtu a druhak opravdu nejsem v nábojích zběhlý a nemám literaturu. Třeba někdo z nábojářů se chytí.
9 luger
Bohužial, ja už dalej nijek nepomôžem, náboje niesú moja parketa. To Bonanza, ale máš tiež zopár pekných nábojčekov z IIWW.
9mm Luger
To Bonanza: vyhledal jsem ty tvoje náboje tak ti je píšu, ty zkratky s otazníkem se pokusim najít v zaměstnání, když se to povede dopíšuje.
zkratky:
ak - Sellier a Bellot, Vlašim (1941-45) Protektorát
aux - Polte Armaturen und Maschinenfabrik A.G., závod Magdeburg - Südenburg (1941-45) Německo
dou - Zbrojovka Brno, závod Pov. Bystrica (1941-45) Slovensko
dnn - ?
faa - Deutsche Waffen und Munitionfabrik A.G., Karlsruhe (1941-45) Německo
fb - Mansfeld A.G., Metallwarenfabrik, závod Rothenburg (1941-45) Německo
kam - Hugo Schneider -HASAG- Eisen und Metallwerke, závod Skarzysko- Kanienna (1941-45) Polsko
ndn - poválečná výroba - na 12 hodině kód ndn, na 6 hodině rok výr. 44 Československo
oxo - Teuto - Metallwerk GmbH., závod Osnabrück (1941-45) Německo
Pto - ?
trojúhelník - ?
hvězda - ?
dále St - ?
St+ - ?
hvězdička ?
číslice:2,40,42,43,44 a 50 rok výroby a další číslice které tam máš psané 1,2,3,7,15,38 a 73 jsou asi série
zkratky:
ak - Sellier a Bellot, Vlašim (1941-45) Protektorát
aux - Polte Armaturen und Maschinenfabrik A.G., závod Magdeburg - Südenburg (1941-45) Německo
dou - Zbrojovka Brno, závod Pov. Bystrica (1941-45) Slovensko
dnn - ?
faa - Deutsche Waffen und Munitionfabrik A.G., Karlsruhe (1941-45) Německo
fb - Mansfeld A.G., Metallwarenfabrik, závod Rothenburg (1941-45) Německo
kam - Hugo Schneider -HASAG- Eisen und Metallwerke, závod Skarzysko- Kanienna (1941-45) Polsko
ndn - poválečná výroba - na 12 hodině kód ndn, na 6 hodině rok výr. 44 Československo
oxo - Teuto - Metallwerk GmbH., závod Osnabrück (1941-45) Německo
Pto - ?
trojúhelník - ?
hvězda - ?
dále St - ?
St+ - ?
hvězdička ?
číslice:2,40,42,43,44 a 50 rok výroby a další číslice které tam máš psané 1,2,3,7,15,38 a 73 jsou asi série
9 mm Luger
Mášo, jsi borec, z čeho to máš ? Já jsem se o náboje nikdy nezajímal intensivně, jen jako normální uživatel a proto jsem nikdy žádnou knihu o nich nekoupil, když byla v prodeji a teď myslím, že není nic.
9mm Luger
Sbíral jsem náboje a nějakou literaturu mám tak když budeš potřebovat můžeš se obrátit kouknu co se s tím dá dělat ovšem některé značky z druhé světové nelze určit, máš ještě nějaké 9mm L ?
9mm Luger
Knihy se dají sehnat u nakladatelství Naše Vojsko : Náboje do ručních palných zbraní aut.: Jindřich Hýkel , Václav Malimánek, cena do 400,- Kč , viděl jsem ji v nabídce a vydal i okrajový zápal, dále čerpám z materiálů které jsem sehnal je pravda že knih o nábojích moc není a když tak zahraniční a ty jsou cenově někde jinde.