Mě se to tedy netýká, ale nerozumím jak by jsi to chtěl takle vymáhat. Je to celé blbost. Před x lety jsem se soudil kvůli bytu o peníze a při doplňování vzdělání v zaměstnání studoval lehce právo.
Jako fyzická osoba máš jedinou možnost, jak se dostat ke svým penězům jen u soudu. A to buď v občanském řízení a nebo v trestním se připojit s žádostí o náhradu škody, to v případě, že by stanul před soudem třeba pro podvod (tady si ale nemůžeš nárokovat úroky z prodlení, ale zase tě nic nestojí zastupování ani soudní poplatky protože žalující strana je stát). A ani s pomocí soudu není jisté, že peníze dostaneš zpět. Jak rád říkám. Kde nic není, ani exekutor nebere.
I kdyby ti nakrásnu převzal tvou složenku kterou samožřejmě nezaplatí, neragoval na upomínky, tak stejně musíš jít za advokátem aby podal u soudu žalobu a připojil návrh na vydání platebního rozkazu. Žalobu musí advokát podložit tím jak vznikl dluh a co jsi (jste) činili proto, aby došlo k jeho narovnání (klidně i nevyzvednuté dopisy adresované na jeho adresu). Zaplatíš soudní poplatek a pak čekáš jak soud rozhodne. Pokud vydá platební rozkaz, tak stejně se mu musí doručit do vlastních rukou!!! Nelze doručovat náhradně nějakou vyhláškou nebo vyvěšením, či vhozením do schránky. Dokud to soud nedoručí, nemůžeš to vymáhat a exekuce je až na konci. Náklady na soudní poplatek a zastupování si můžeš k vymáhané částce přičíst.
Nechce se mi to celé rozepisovat, je to v občanským zákoníku. Zkrátka pokud dobrovolně nezaplatí, tak bez soudu z něj peníze dostane akorát banda ukrajinců. A je jedno jestli se mu dovoláš nebo napíšeš. Stejně tak dopisy a nějakej předžalobní pokus o smír by měl posílat tvůj advokát. Navíc tady jde o to, aby se ten dluh nepromlčel.
Pěkně sepsané to mají třeba zde -
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/po ... -4602.html