A- Nejlepší obrana je útěk. A rozvedeně je samozřejmě vůbec nejlepší obranu nepotřebovat. Kdo se totiž vydá v jednu ráno kolem pijatické ulice o které je pověstné, že se tam v tutu dobu rozdává "do huby", tak je sám proti sobě...
B- Celková fyzická kondice asi taky není od věci. Na rachetika si troufne každý (takže jednak se nebát najíst a pak taky nesedět furt jen u PC

C- pokud už tedy nosím zbraň, musí jít o zbraň smrtonosnou při prvním použití a musím vědět, že ji jsem schopen v tomto duchu použít (v nejhorším slova smyslu) - jinak je mi spíš ke škodě, nebo jen pro falešný pocit jistoty (tekutá střela a podobně)
Ty body bych bral v pořadí tak jak jsou. Mě samotnému výtečně stačí bod A. Už tak deset let jsem neměl zásadní problém se sebeobranou a to opravdu nežiju nudným životem. Ochotný jsem jít i do B, ale lenost je věčná

Vycházím z prostého faktu, že útočník bude z 99% vypatlanec a to tak tří typů. První typ je úplně mimo -pod drogama (chlast , fet, vyhecovanec) a pod., tam většinou bude stačit dodržet bod A (včetně rozvedení). Druhý typ bude zločinec (zloděj až vrah) tam je to horší a tam by se jistě hodil bod B, ale opět postačí i A, protože pravděpodobnost smrtelného napadení je asi tak na úrovni zásahu bleskem - a kvůli tomu sebou tahat kanón ? Poslední skupinu tvoří zamindrákovaný nabušenec, který si potřebuje něco dokazovat (typicky nácek není-li sám). Tady taky sehraje roli A a pokud ne , pak bude stejně lepší vlastní zlomená sanice, než nepřiměřená obrana...bohužel (problém zákonů). Prostě nejak nevidím "nutnost" používat bod C. Ten bych nechal jen těm, kteří z principu nemůžou používat bod A - tj. profíci (policie, ochranky, vyhazovači, vojsko...) a bohužel i ti co jsou sami útočníky...
Opravdu si myslm, že celý problém sebeobrany pomocí zbraní je zbytečně vyhypovaný - u běžného člověka jde spíš o uspokojení vlastního pocitu, než o reálné navýšení šance na obranu. Taky jsem míval takové myšlenky - nejvíc se člověku vnucují, když ho bolí obličej od cizí pěsti, ale když pak vychladnete a zamyslíte se, tak zjistíte, že (a tady bych mohl začít psát znovu od začátku)
Mimochodem dodnes jsem prostě nepochopil k čemu je jako dobrá třeba taková plynovka ?