Tak mám za sebou první střílení. Přes nepřízeň počasí jsem to už dneska nevydržel a šel si prásknout.
Natlakoval jsem na 200barů, nasadil kartuš, vložil zásobník a šel na věc. Střílel jsem na 25m na benchrestové terče. Když jsem si dal záležet trochu tak se pětiranné položky dotýkaly, takže nadšení, a to jsem střílel bez dvojnožky s oporou o obal s bombou, navíc strašně foukalo, dokonce mi vítr dvakrát shodil terč z háku. Spoušť je dvoustupňová, nic nedrhne, má skvělý chod, prvně je bez odporu chod asi 5mm, pak se zastaví, odpor naroste a dojde k bodovému spuštění, samozřejmě je stavitelná.
Délka pažby, lícnice i krk mi vyhovuje, na nabíjecí páku je potřeba si trochu zvyknout, oproti klice je to velký rozdíl.
Prozatím mě nejvíc zajímalo, kolik ran se dá dát na jedno naplnění, takže láduju zásobníky, střílím a střílím, na tlak se nedívám a furt není konec, no nebudu vás napínat, dal jsem z toho 9 zásobníků po 14-ti ranách a až pak to začlo padat. Takže přes 130 ran. Na kartuši to v tu chvíli ukazovalo 70barů, ten regulátor je prostě úžasný.
Díval jsem se co o regulátorech píšou jinde a na jejich konstrukci a je to dost zajímavé. Regulátor neslouží k regulaci výkonu (i když taky), ale primárně zajišťuje konzistenci. Největší problém u větrovek, které ho nemají je udržet stálou úsťovou rychlost za stavu, kdy se mění tlak v kartuši (například první rána na 200bar a poslední na 90barů). Regulátor je vložen mezi kartuši a ventil co ústí do hlavně a má za úkol předpřipravit část vzduchu na danou hodnotu (prý 70-100barů), ten tlak v pracovním prostoru je udržován s odchylkou údajně do 1%. Ten pracovní prostor má 8-10cm3, což je množství vzduchu, které stačí na několik výstřelů a samozřejmě se to nevyfoukne najednou. Vyfouknuté množství se určuje klasicky silou bicí pružiny. Takže se dá zesilovat bicí pružina, tím roste spotřeba vzduchu, tím roste výkon, avšak konzistence je pořád stejná. Regulátor má navíc ohromný vliv na spotřebu vzduchu.
No tak jsem dneska vymrz jak sysel, ale stálo to zato.
PS.
Všimněte si, že CZ260 má narozdíl od CZ200 regulátor. A je to právě z důvodu rozumné spotřeby vzduchu s ohledem na podstatně menší velikost kartuše (122ml versus 54ml).
Překvapení? Tak co? Kdo první zkusí, jestli regulátor z CZ260 pasuje do CZ200??