Vzduchovky Hatsan
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Hatsana 125 v ráži 5,5 mm mám skoro rok a rád se s tebou podělím o nabyté zkušenosti.
Zbraň váží přes 3,5 kg a měří kolem 125 cm. Já měřím asi 172 cm. Pažba mi je o pár centrimetrů delší, než by být měla. Není tak vysoká, abych si mohl zapřít loket v bok a vzhledem k tomu, že jsem souška, dělá mi její váha při delším střílení ve stoje bez opření lokte docela problémy. Puška je navíc velmi citlivá na úchop. Chytneš ji trochu jinak a soustřel je v tahu.
Spoušť je bez zásahu tvrdá až běda. Úpravami ji můžeš trochu odlehčit, ale spoušť například Slavie 631 nepřekoná.
Mířidla jsou dost hrubá. Světlovodná vlákna jsou sice dobrá na střelbu za snížené viditelnosti a proti tmavému pozadí, ale když chceš střílet terč stylem "na šest hodin", unaví barevná kulatá muška oko mnohem rychleji než hranatá černá. Tolik můj subjektivní pocit.
Úsťový adaptér plní nejen funkci estetickou, ale i praktickou. Kdo má trochu agresivnější pot, ocení, že se zbraně vůbec nemusí dotýkat na kovových částech. Musí se však dát pozor na šroubek uvnitř. Jakmile se trochu povolí, začně se úsťový adaptér a muška spolu s každým zlomením hlavně náhodně posunovat v horizontálním směru.
Těsnění kolem konce hlavně, kam se vkládá diabolka je po necelém roce rozpraskané a bude třeba vyměnit. Těsnění pístu je vpořádku.
Co se týče soustřelu; nejlepší výsledek při střelbě na 10 m se mi podařilo seskupení pěti ran asi 1x1 cm.
Se sháněním originální pružiny si užiješ, stejně jako ve chvíli, kdy se ji do vzduchovky rozhodneš nacpat. Při výměně pružiny jsem ze staré vyndal kovový váleček, který původní pružinu nastavoval. Možná proto jsem s novou silnější nezaznamenal výrazné zvětšení "zpětného rázu".
Nepříjemné je uvolňování šroubů během střelby. Co třicet ran musím šrouby v pažbě utahovat. Člověk má někdy pocit, že střílí s M1 Garand, neboť často po několika výstřelech vypadne hledí s hlasitým cinknutím a pušku mohu znovu nastřelovat. Někdo radil natřít šroubky bezbarvým lakem na nehty. Vyzkouším a dám vědět.
Abych to shrnul; výkon tam sice je, ale nakonec zjistíš, že radost ti dělají spíš desítky než diabolka zarytá hluboko v telefonním seznamu. V tu chvíli ztratí vzduhovka jako Hatsan 125 svoji jedinou devizu.
Kdybych se měl znovu rozhodovat, koupil bych něco jiného.
Zbraň váží přes 3,5 kg a měří kolem 125 cm. Já měřím asi 172 cm. Pažba mi je o pár centrimetrů delší, než by být měla. Není tak vysoká, abych si mohl zapřít loket v bok a vzhledem k tomu, že jsem souška, dělá mi její váha při delším střílení ve stoje bez opření lokte docela problémy. Puška je navíc velmi citlivá na úchop. Chytneš ji trochu jinak a soustřel je v tahu.
Spoušť je bez zásahu tvrdá až běda. Úpravami ji můžeš trochu odlehčit, ale spoušť například Slavie 631 nepřekoná.
Mířidla jsou dost hrubá. Světlovodná vlákna jsou sice dobrá na střelbu za snížené viditelnosti a proti tmavému pozadí, ale když chceš střílet terč stylem "na šest hodin", unaví barevná kulatá muška oko mnohem rychleji než hranatá černá. Tolik můj subjektivní pocit.
Úsťový adaptér plní nejen funkci estetickou, ale i praktickou. Kdo má trochu agresivnější pot, ocení, že se zbraně vůbec nemusí dotýkat na kovových částech. Musí se však dát pozor na šroubek uvnitř. Jakmile se trochu povolí, začně se úsťový adaptér a muška spolu s každým zlomením hlavně náhodně posunovat v horizontálním směru.
Těsnění kolem konce hlavně, kam se vkládá diabolka je po necelém roce rozpraskané a bude třeba vyměnit. Těsnění pístu je vpořádku.
Co se týče soustřelu; nejlepší výsledek při střelbě na 10 m se mi podařilo seskupení pěti ran asi 1x1 cm.
Se sháněním originální pružiny si užiješ, stejně jako ve chvíli, kdy se ji do vzduchovky rozhodneš nacpat. Při výměně pružiny jsem ze staré vyndal kovový váleček, který původní pružinu nastavoval. Možná proto jsem s novou silnější nezaznamenal výrazné zvětšení "zpětného rázu".
Nepříjemné je uvolňování šroubů během střelby. Co třicet ran musím šrouby v pažbě utahovat. Člověk má někdy pocit, že střílí s M1 Garand, neboť často po několika výstřelech vypadne hledí s hlasitým cinknutím a pušku mohu znovu nastřelovat. Někdo radil natřít šroubky bezbarvým lakem na nehty. Vyzkouším a dám vědět.
Abych to shrnul; výkon tam sice je, ale nakonec zjistíš, že radost ti dělají spíš desítky než diabolka zarytá hluboko v telefonním seznamu. V tu chvíli ztratí vzduhovka jako Hatsan 125 svoji jedinou devizu.
Kdybych se měl znovu rozhodovat, koupil bych něco jiného.
Nikdy neházej flintu do žita.
Hatsan
Díky za odpověd. No s tou přesností je to dáno možná tou větší ráží. Když vzduchovku, tak už jedině 4,5. Mám totiž Gamo 440 a u ní jsem právě narazil kvůli nepřesnosti. Možná tomu přidal puškohled Gamo 3-7x28, se kterým taky nejsem spokojen, když už puškohled tak alespoň za 1500. Možná i levnější, ale celokov, nejlíp malorážkovej. U tohoto nevím jakou neplechu to dělá, jaké je zastřelování, přecejen jsou určené na větší vzdálenosti střelby????
. U toho Hatsana bych to možná opomenul, kdyby to mělo ve 4,5 nějaký slušný rozptyl, tak do toho 1 cm na 10m. Jestli narazím i u tohohle, tak půjdu do Slavie. S obyčejnou 630 totiž bratranec doslova kouzlil 

Hatsan 100/5
...parádní rozbor kvality 125ky.Chci si pořídit 100ku a jestli tam jsou stejné problémi, tak netuším co za pístovku zvolit?
100
Mám 105 a bohužel to samý.Pevná hlaveň moc toho neřeší,když je ostatní proti přesnosti.Spíš si přečti jak písou kluci o diana nebo Weihrauch,jinak slavie 634 a pak vyšší řada D. nebo W.
100/5
...tak nikdo jiný nepřidá postřeh k flintě HATSAN?
Sleduji diskuzi o vzduchovkách a i zde se projevují modní trendy S 634,Gamo,QB čka,Hatsan 100/5 a 125 atd.
Všichni nakoupí a pak žádná odezva.Nedostatky pak ze všech lezou jak z chlupatý deky.
Zhodnoťte svou flintu HATSAN s odstupem času + porovnáni s jínými flintami, které jste drželi v ruce.
Jsem majitel S 631 potuněné a chtěl bych něco výkonějšího a přesnějšího na 30m a chtěl bych znát vaše názory.
Dle nástřelů Kubajzze je 100 lepšejší než S 631 a S 634.
Sleduji diskuzi o vzduchovkách a i zde se projevují modní trendy S 634,Gamo,QB čka,Hatsan 100/5 a 125 atd.
Všichni nakoupí a pak žádná odezva.Nedostatky pak ze všech lezou jak z chlupatý deky.

Zhodnoťte svou flintu HATSAN s odstupem času + porovnáni s jínými flintami, které jste drželi v ruce.
Jsem majitel S 631 potuněné a chtěl bych něco výkonějšího a přesnějšího na 30m a chtěl bych znát vaše názory.
Re: 100/5
Docela chápu v jaký jsi sit.,ale o hatsanech toho je tu napsáno už dost,tak si to pozorně přečti a uvidíš,že vše už bylo napsáno.Nečekej,že někdo rozhodne za tebe co si máš koupit za vzduchovku.datel píše:...tak nikdo jiný nepřidá postřeh k flintě HATSAN?
Všichni nakoupí a pak žádná odezva.Nedostatky pak ze všech lezou jak z chlupatý deky.![]()
Hatsani jsou o dost výkonnější než Slavie,na to vem jed. :lol:O nedostatcích je tady toho napsáno dost,ale ještě jeden přidám,je to u novějších modelů spojení hlavně s pouzdrem,není tam šroub,ale nalisovaný čep s tisícihranem takže nejde utáhnou a brzo se to celé vyšmajdá a pak celkem slušně klimbá hlaveň ze strany na stranu,přesnost jde do háje.Nicméně spravit to jde.
Musí se udělat celkem dost zásahů do konstrukce zbraně aby byl člověk třeba jako já spokojen a dalo se ze vzduchovky slušně střílet.Jinak jsem spokojený,silnější vzduchovku jsem v ruce neměl jak H 125. 8)Přesnější než Slávie určitě nebude. 

Naposledy upravil(a) alobal dne 03 zář 2007 09:04, celkem upraveno 2 x.
- risopepi
- Kontaktovat uživatele:
Hatsan
Mám vzduchovku Hatsan mod. 60 S , 5,5 mm , 16 J .Má všetky tie choroby,ktoré sú v príspevkoch opísané.Už aj na 10 m mádosť značný rozptyl.Skúšal som rôzne strelivo,SB,Gamo,Apollo,Match,ale výsledky boli skoro stejné.Keď si niekto chce kúpiť ako jedinú zbraň na zábavnú strelbu,radil by som mu vybrať si neakú inú,osvedčenú.Ja si ju nechám do zbierky.
Alpha Whisky Romeo
(Allah's waiting room)
http://www.risopepi.sk/index.php?page=galeria
(Allah's waiting room)
http://www.risopepi.sk/index.php?page=galeria