Vzduchovky Hatsan

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Fifo
Hatsan 100

Příspěvek od Fifo » 06 bře 2007 20:47

Takze pokracovanie mojho problemu okolo Hatsana 100, cal.22:
Z Kozap-u dosla odpoved, ze som rozobratim vzduchovky porusil zarucne podmienky a ze nemozu objektivne posudit originalnost dielov, ktore maju vadu a ze sa na to musi pozriet ich technik. Co sa mi zda na dost dlhe dohadovanie a prejazdim viac na benzine ako stoji novy piest a tesnenie. Tak som si kupil nove org. tesnenie a to som vybral v predajni jedno zo 4ks, lebo 3ks. boli nepodarky, zle odliate do formy, chybal okraj tesnenia, prasknuty piest som zavaril a zarovnal, dal som tam novu strunu z uplne inej vzduchovky. Striela perfektne, sila brutalna a uz je aj predana, takze mam po probleme a o zn. Hatsan sa uz urcite zaujimat nebudem.

floby

Příspěvek od floby » 06 bře 2007 23:30

To nec57. Zapomněl jsi ještě na perfektní vyleštění všech důležitých styčných ploch spoušťového mechanizmu které nemalou mněrou táké přispěje ke snížení odporu spouště. Jinak si také myslím že menší síla obou pružinek nemůže mít nějaký fatální vliv na zajištění pístu v natažené poloze. Myslím si že seřzovací šroubek má dvě funkce. Za prvé zkracuje mrtvý chod spouště( vymezí vůli), vymněnimeli ho za delší a dále přitahujeme, způsobuje i namáčknutí spouště( zmenší dosedací plochu zajištění) a to vzhledem k možným vůlím jednotlivých součástí spoušťového mechanizmu může znamenat potencionální nebezpečí samospuštění(vůle tam nemusí být teď ale po tisícím spuštění třeba ano - nevím).
Proto mně tak zajímá jakou cestou na zmenšení odporu spouště jdeš.
Přílohy
Spoušť Hatsan100.jpg
Spoušť Hatsan100.jpg (9.49KiB)Zobrazeno 7061 x
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 07 bře 2007 11:27

Nó tak, vidím, že ta spoušť je jiná než co jsem upravoval já, takže Hatsani to opět změnili. Není to svařené z ocelových plechů, ale z plného materiálu (odlitek?). A je tam navíc ten díl s tou dlouhou pružinou. Ta malá pružinka je opravdu moc silná, vyměnil jsem ji už loni, jak jsem tady psal. Nějaký zásadní důvod proč je tak tvrdá jsem nenašel, asi prostě mají zrovna tuhle, tak ji tam dali. Když je hrubší a tvrdší, tak prostě víc vydrží.
Jinak jsem tenkrát leštil přesně ty plochy co označil floby, dost to pomohlo.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
nec57

Příspěvek od nec57 » 07 bře 2007 20:31

Popísanú úpravu som odskúšal, dosť je dôležité osadiť optimálne pružiny. Nachal som navinúť po tri typy z každej, (preto ani nie je spúšť komplet) ak budem mať výsledok napíšem. Leštenie odliatych segmentov veľmi nepomôže lebo sú dosť tvrdé a hladké, ale segment z plechov treba vyleštiť.
Přílohy
Nastavenie odporu spúšte.doc
(45.5KiB)Staženo 773 x
floby

Příspěvek od floby » 08 bře 2007 06:39

Ta dlouhá pružina tlačí (přes páku) proti spoušti. Takže ideální stav by byl kdyby tam pružina nebyla vůbec. Podle mně je tam pouze proto aby v případě vůle( ve spuštěném stavu) kohoutek nehrkal. A co se upravy povrchu styčných ploch týče, jakékoliv zkvalitnění povrchu leštěním má za následek snížení tření potažmo lehčí chod celého spoušťového mechanismu. Je pravda že odlitky jsou tvrdé a hladké ale matné. Vyleštěním rozhodně nic nezkazíš a chod spouště je lehčí a plynulejší.
nec57

Příspěvek od nec57 » 08 bře 2007 20:05

Originálna dlhá pružina je veľmi silá, je vinutá z drôtu 0,8mm. Aj keď pôsobí na konci páky spúšťacieho segmentu, má vplyv na odpor spúšte, to je odskúšané a isté. Naviac keď vymeníš krátku pružinu za podstatne slabšiu je dobré mať možnosť nastaviť odpor spúšte, lebo sila obidvoch spružín sa spočíta. No a naviac keď vyhodíš pôvodnú regulačnú skrutku dĺžky chodu spúšte a umiestniš hore na teleso kohútika novú skrutku s poľgulovou hlavou, zmenší sa páka, zväčší sa vplyv dlhej pružiny a podľa vzdialenosti skrutky od bodu otáčania dosiahneš veľmi citlivú spúšť s krátkym chodom. Naviac je to bezpečné, lebo nezmenšíš prekrytie zachytávacieho a spúšťacieho segmentu. Napríklad pri vzdialenosti skrutky 10mm od pôvodnej dosiahneš spustenie pri pohybe kohútika asi 4mm. Čím bližšie ku pôvodnej skrutke tým je dráha väčšia. Nevýhoda je, že po zložení zbrane už nemôžeš dĺžku chodu regulovať, ale to asi nie je až také dôležité.
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 09 bře 2007 20:54

flipr11 píše:Chtěl bych se zeptat zkušenějších.Ta původní pružina co mám v hatsanu se mi nějak nezdá, připadá mi to jako by ztrácela sílu, navíc jak jsem se dočetl po cca. 1500 výstřelech praskne,protože je špatně nadimenzovaná či co.Také tu někdo psal, že se nerovnoměrně roztahuje a kolísá přesnost.Zdá se mi, že ztrácí sílu.
Mám dvě gamo pružiny (jsou slabší) a rozhodl jsem se tam dát jednu celou a část tý druhý, jak tu někdo psal.Nějak se mi prostě nezdá, je to sice možnost zvýšení výkonu, ale mě se jedná o přesnost.Nebude to mít snad negativní vliv na přesnost?Díky moc
Ptal jsem se na to a nikdo mi neodpověděl,tak vás znovu prosím. :cry:
Hatsan105 1,77+Delta 4X32AO
QB 78 0,22 +Delta 4X32AO
Black Sabbath
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Black Sabbath » 09 bře 2007 22:27

Tak jsem se dnes konečně rozhodl a udělal si čas a vydal se zakoupit Hatsana 125 4,5 mm neomez. Jaké bylo ale moje zklamání, když mně sám prodavač sdělil, že je prozatím přestal prodávat kvůli poruchovosti. Prodal 2 a obě už byly na reklamaci (při natažení nezůstal píst zachycen v zadní poloze). Oba kusy to samé. Docela jsem se těšil, že konečně vyzkouším "tu sílu" a takle to dopadlo... :?
floby

Příspěvek od floby » 10 bře 2007 18:49

To flipr11.Nevím jak to je s nestejnoměrným roztahováním pružiny a ani mně nenapadá jak to zjistit ale jsem ochoten tomu věřit protože, při demontáži a montáži pružiny není třeba žádné síly, pružina je tam vložena takřka volně, bez jakéhokoliv předpětí. To znamená že ve třetí třetině roztažení pružiny působí na stlačený vzduch akorát setrvačnost a váha pístu ale rozhodně ne tlak stlačené pružiny. Fakt je že pružina se kterou je Hatsan 125 prodáván měří 280 mm a zbytek do 300 mm (vzdálenost mezi vnitřním dnem pístu a uzávěrem válce) jsou podložky a závaží v pístu. Objednal jsem náhradní pružinu a ze dvou jsem složil pružinu dlouhou 350 mm. Výkon a přesnost se podsatně zvýšily ale je to na hráně toho co jde nacpat do H125 rukama bez přípravku. Nicméně je to ale provizorní řešení. Chce to nechat si udělat pružinu na míru. S pružinou z Gama Hunter 440 si nepomůžeš protože měří také 280 mm a navíc je z drátu o průměru 3,0 mm zatímco H125 má průměr drátu 3,2 mm, mám ji také a tak je snadné je porovnat. Někdo sice tvrdí že je vyrobena z lepšího materiálu (vizuelně to tak vypadá) ale je určitě mněkčí. Myslím si že ideální pružina do Hatsana by mněla být z drátu o půměru 3,8 mm a 350 mm dlouhá. Troj na pružině pracuje, tak až bude hotová dám vědět jak to s ní fičí.
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 10 bře 2007 19:05

Díky moc.
Hatsan105 1,77+Delta 4X32AO
QB 78 0,22 +Delta 4X32AO
fidlerp

Příspěvek od fidlerp » 10 bře 2007 19:47

Svanda je ze mam Hatsana 100 a v nom tiez origos pruzinu 280mm z drotu 3,2mm. Skusal som gamo pruzinu a je to podstatne slabsie ako origos, takze ako pise kolega treba si nechat spravit na mieru.

Zato gamo v S630/631 s piestom 634 je dobra kombinacia, ale potrebuje to 3 chlapov na zlozenie.

Peter
RS

Příspěvek od RS » 10 bře 2007 20:29

Zdravim Vás pánove. V pondělí jsme si s bráchou koupili každý jednoho H 125 a nemají chybu. jak psal BLACK SABBATH,nic podobného nás naštěstí nepotkalo. Nikde žádná rez,jen snad trochu suchá pružina. Dnes jsme stříleli a od pondělí už mám svou krabičku broků skoro prázdnou.(500ks boxer). Dal jsem na ní puškohled Gamo 3-7x28 tv. Na 20m jsem docela slušně střílel do černého,takže jsem byl mile překvapen přesností. něco už odstřílené mam,ale jen ze Slávií,ale tohle je uplně něco jiného než 630-631. Jen kdyby tolik netrhala.
floby

Příspěvek od floby » 11 bře 2007 01:27

Vyhoď to závaží co je na konci pružiny v pístu a podstatně se to zmnění k lepšímu. Pokud nemáš další pružinu na prodloužení dej tam místo závaží korkový špunt a podložku.
RS

Příspěvek od RS » 12 bře 2007 22:17

Dík za radu,určitě je to dobrý nápad a začínám o něm uvažovat. ale co záruka? Toť otázka?!? Poláci prodávají i tu "natuněnou" pružinu,ale jen když si tam tu vzduchovku koupíš. Raději bych to prázdné místo vyplnil pružinou než korkem. :?:
floby

Příspěvek od floby » 13 bře 2007 02:04

Pokud ji na uplatnění záruky složíš do původního stavu tak každý pendrek pozná. Nejsou tam žádné spoje zality barvou nebo podobné pojistky na rozeznání demontáže. Pružina, se nechá objednat u Kozapu a do tří dnu ji máš doma, stojí kolem 100 Kč. Pochopitelně by bylo lepší nechat si pružinu někde vyrobit na zakázku nebo sehnat nějakého poláka, ať zkusí prodejce ukecat.
Odpovědět