Vojenstvi - SA58 nebo M16? 7,62x39 X 5,56 NATO?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 22 led 2009 17:57

já radši nemám dojem žádnej, protože moje názory nejsou zdaleka tak hluboce opodstatněné, jako názory některých "odborníků na všechno"....

Jen si myslím že při skutečné akci se vojáci nebudou chovat jak na tom videu....

Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 17:59

Ještě k těm statistikám. Abys měl k dispozici vyhovující statistický vzorek, který by Tě vhodně směroval k ráži buď .223Rem nebo 7,62 x 39, musel bys vzít naprosto shodné armády (myslím počet a věk mužů) a dát jim k dispozici stejné zbraně v jiných rážích a stejný počet kusů munice.

Tím bys eliminoval vnější vlivy.

Pak bys ty dvě armády nechal bojovat proti sobě a podle toho, kdo by zvítězil, bys mohl nasbírat informace o tom, která ráže je výhodnější a proč. Paralelně s tím bys získal spoustu dalších cenných údajů (počet spotřebované munice na jednoho vojáka apod.)

Další statistiky považuju za naprosto nevěrohodný, protože:

1)
nejsou oproštěny od vnějších vlivů (výcvik, početní převaha, typ zbraně apod)

2)
neexistuje hodnověrná statistika, která by dokázala přesně určit množství spotřebované munice ve skutečném konfliktu. Maximálně se dozvíme, kolik munice bylo vyrobeno. Ale nikdo nespočítá, kolik je toho ve skladech, kolik toho hoši vystříleli na cvičeních a kolik prodali za mísu šošovice partyzánům
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 22 led 2009 18:06

To mi teda vysvětlete, proč všechny ty útočné pušky mají možnost střelby dávkou? :lol:
A z 223rem se nedá střílet jednoranně? :lol:
Z toho videa jsem vůbec neměl dojem, že by se vystřílelo málo nábojů... Ať to bylo dávkou nebo jednotlivě.
Koukám, že tady jsou názory, jak se na konci 19. století řešilo, že opakovačka je pro vojáka nanic, protože pak plýtvá nábojema. :lol:

Jinak mi vysvětlete co by měl voják dělat, když vykoukne za roh a na protější straně ulice uvidí utíkat deset vychrtlíků, kteří co nevidět zmizí za dalším rohem...
Zřejmě odhadnout jejich rychlost, vzdálenost, sílu větru, zkorigovat mířidla, podle toho předsadit a jejich velitele trefit efektivně jednou ranou do hlavy. :lol:
Já bych teda ten zásobník klidně obětoval. Ale kdybych měl Sa58, tak by mezi ně šly bohužel první dvě rány...
Stejně tak jestli někdo uvidí vojáka, co odmítá stát jako odkrytá figura a běží do krytu. Taky jedna rána? :lol:

Ad. Statistika: Kdepak, ne stejný počet nábojů, ale stejnou hmotnost nesené munice. Pak bys hned viděl, která armáda vydrží déle bojovat... :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 18:11

Tak v tomhle konkrétním případě asi jo, já prostě žádnej názor nemám.

Nehodlám Ti konstruovat situaci, kdy si myslím, že by byla výhodnější 7,62 x 39.
Nevím co je lepší nebo horší, jen tady ještě nepad žádnej smysluplnej výrok, proč je .223Rem výhodnější. Kromě tedy hmotnosti munice, to je železnej argument.

Tomu co říkal 4mike o zasypání olovem v co nejkratším čase nevěřím, ale pokud mi tu taktiku někdo vysvětlí, klidně změním názor. Rozhodně si nemyslím, že by vojáci na videu chovali právě tak.
Naposledy upravil(a) Childeater dne 22 led 2009 18:14, celkem upraveno 1 x.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 22 led 2009 18:12

Ještě k té statistice.
Já znám jednu z Vietnamu a tam je, že na zabití jednoho nepřítele bylo spotřebováno 250 000 nábojů - to jest včetně kulometů a všech možných zbraní.
Konkrétně pro M16 se uvádělo 5000 ran na jeno zabití.

A to byl Vietnam před 40-ti lety. Dneska to bude ještě mnohem víc.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 18:17

Hm.

No, bude to chtít tu mnou navrženou statistickou studii, Tvojí úpravu stran hmotnosti munice shledávám jako smysluplnou.

Jinak je to jenom plkání... ;-)
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 22 led 2009 18:20

A ještě si vzpomínám na jednu.
V dobách kolem napoleonských válek, kdy po sobě vojáci na poli stříleli v sevřených útvarech, připadalo na jednoho mrtvého 80 vystřelených ran. :wink:

A ještě jedna ohledně chemických zbraní.
V první světové válce byla potřeba na jednoho vojáka zabitého chemickou zbraní 1 tuna yperitu (nebo co tam měli všechno za chemikálie).

To já jen tak, aby jste měli představu, kolik se čeho ve válce spotřebuje. :wink:
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 18:26

Kubajzz.
Teď trochu fištrónu. Vycházejme z toho, že oba námi srovnávané a diskutované náboje mají podobnou energii (ano, 7,62 trochu víc, ale ne o moc).

Opusť tu SA58 a zkus si představit, že budeš mít v tý sedmičce moderní zbraň, nikoli krumpáč jako AK47 nebo SKS či SA58.

Mám dojem, že podle zákona o zachování energie bude zpětný ráz obou ráží přibližně stejný, což lze ostatně porovnat střelbou z nějakých zbraní s klasickým závěrem.

Nuže?

PS:
nechci řešit nuance typu (zpětný ráz má jiný průběh u obou ráží apod)
Leeoo
Příspěvek od Leeoo » 22 led 2009 20:05

Alfonss píše:Funguje to tak i v praxi? Drill je drill, ale jak sviští koule kolem hlavy, tak určitě voják nebude klečet, mířit půl hodiny než vůbec vystřelí a čekat než ho nepřítel sejme. Myslím že různý statistiky kolik je vyplýtváno munice na zabití jednoho vojáka mluví za vše....
na viasatu běží asi po 150té pořad SAS tajemtví přežití a tato taktika tam byla v minulém díle předvedena, všichni stříleli jednotlivejma kromě kulometčíka samozřejmě

zde menší ukázka
1:23

sice film, ale podle vyprávění McNaba by to mělo +- sedět

jak to probíha v opravdovém boji ví bůh a tady se to asi nerozlouskne :)
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 22 led 2009 20:11

hele mě nezajímá jak je to udělaný ve filmu nebo v různých instruktážních videích. Zajímá mě chování čety vojáků, která se dostala pod palbu, podíváš se doleva, nejlepší kámoš to koupil do hlavy, vpravo je druhej kamoš s prostřelenou nohou, třetí se mu snaží pomoct a schytá to taky. Zbytek vojáků je posranej až za ušima, psychicky v hajzlu a ať mě nikdo neříká, že v této situaci budou zaklekávat a střílet mířenými ránami směrem k nepříteli..... hovno....budou kropit jak o život jen aby se z toho pekla dostali.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 20:44

Hm.

To si sice myslíš, ale nevíš to.

Takže jsme zase na začátku kruhu. Budou kropit okolo sebe jak zběsilí, takže je na to lepší 5,56NATO, protože s SA58 trefíš dávkou leda míchačku zevnitř.

A proto je 5,56NATO daleko lepší náboj než 7,62x39.

Voila.
Máme tady ukázku aplikované demagogie.
Alfonss

Příspěvek od Alfonss » 22 led 2009 20:48

NO já jsem neměl ani tak an mysli vhodnost té či oné munice, ale spíš poukazuju na to, že ve skutečnosti to mnohdy bývá trochu jinak než na instruktážních videích....
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 22 led 2009 20:52

Možná že jo... ;-)
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 22 led 2009 21:06

Childeater píše: Takže jsme zase na začátku kruhu.
Možná by o tom chtelo napsat dalších 27 stran fora aby se to konečne rozhodlo :idea: :idea:
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 22 led 2009 21:14

To- Balda
To nepude rozseknout tak snadno,dokonce i tam kde je M16 k sehnání (bez rozdílu v ceně) velká část lidí vezme AK v 7,62.
Pokud jde o munici,když nebudeme probírat co která umí tak 223R byla stavěná pro přímou střelbu na 200m,7,62x39 na 400m a oba se používají i dál.Kolega co sloužil u legií měl famaz a dost si stěžoval na vítr a úhyb když musel z teho pidisamopalu kropit dál.On si to v Africe dost užil tak je z čeho vycházet.Jinak ma famaz jednu top výhodu proti AK,je háklivý na údržbu,vypaluje a rezaví mu hlaveň,má mnoho malých dílů,rosborka je v terénu ztrátová.Bez zbrojíře a dílů je dlouhodobě nenasaditelná a to vše je super,protože to negři jako trofejní zbraň v chodu neudrží.(škoda že tam Němci vyvezly HK ty jim drží).
:twisted: :twisted: :twisted:
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Odpovědět