Já bych si taky uměl představit nejlepší zbraň pro nějakou konkrétní příležitost, ale voják nemůže nést najednou útočnou pušku + MP5 + něco v 5,5x28 + .50BR + pokud možno nějakou odstřelovačku a volit si z nich podle potřeby.
Voják má jenom jednu a potřebuje tedy co nejuniverzálnější zbraň s hodně náboji.
IMO teda 5.56 vobec nieje univerzalne, takze si Kubajzzi protirecis...univerzalna je do tej miery, dokedy ma vojak k M4-ke kit a zasobnik pre .50 Beowulf. A neviem si teda predstavit, ze niekto v zapale boja prevadza rozborku M4 aby ju konvertoval na Beowulf, aby vyradil lahko pancierovany truck nalozeny vybusninou. O univerzalnosti razi proti roznym cielom polemizuju uz roky polovnici, a na nic univerzalneho neprisli...
Haenell 312, cakam na nove voditko.....
Hatsan 125 uprava diopter
Umarex 850 AirMagnum+ custom tercova pazba + GP 3,5-10x40 (Airsoft kopia Leupold, ale nástrel drží a obraz je slušný)
Zháňam jednoranný nabíjač pre U850.
Však píšu že armáda potřebuje "co nejuniverzálnější".
A náboj typu .223rem je pro vojenské účely daleko vhodnější než 7,62x39.
Jak ostatně už před desítkama let zjistil celý civilizovaný svět včetně Ruska.
Akorát čeští rozumbradové od klávesnice jsou přesvědčeni o opaku, protože si to přečetli v nějaké té brožuře, nebo jsou posedlí vyhaslou slávou SA 58...
Už se to probíralo mockrát,223vs 7,62 je zajímavé že kde se střílí v humusu tak staré kvéry a ráže jsou více v oblibě,nehledě na popularitu trofejních zbraní.Jinak je fakt že sa58 už toho v inovacích nemá moc co říct.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
No jo, on ten Sa58 bohužel zastaral prakticky 10 let po svém vzniku, vývoj šel dopředu a my jsme zaspali.
Jinak ono ani ty moderní zbraně na tom nejsou při použití ve špíně a humusu nijak špatně.
Já mám rád takové ty nezávislé testy od různých nadšenců.
Třeba tenhle:
1100 ran během 15 minut, a to se s tím ten borec nemazlí, jak je to horké, tak s tím flákne do kaluže, vytáhne a pokračuje...
druhá část
Sem jednou z sa58 ful auto (ještě u armády) kropil zásobník za zásobníkem v zimě,no u pátého mi začlo hulit nadpažbí a u devátého mi chytlo.Tak sem kvér vrazil do kupy sněhu a jak to zhaslo tak sem dal ještě dva plné.Po čem je prd temu sa ublížit nedá.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Jo, v 9tý rotě se toho dělo vůbec dost zajímavýho: Sněhurka.
Alfonsi, to s tím TS jsem říkal jako svůj názor podloženej mejma zkušenostma. No tak to jiný lidi viděj jinak, no co. Třeba až se mi příště dostane TS do ruky tak to přehodnotím.
Ale to že ráže .223 remington je na piču a M 16 dvojnásob, to mi nevymluvíš. A délka laufu má na přesnost fatální vliv, pokud srovnáváš dvě úplně stejné zbraně které se liší pouze délkou laufu.
"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov