Příspěvek
od kb » 29 dub 2022 21:10
Dobrý deň,
obraciam sa s prosbou o radu na skúsenejších vzduchovkárov. Dostali sa mi do ruky dve vzduchovky vz. 47. Pravdepodobne pochádzajú z nejakého školského kabinetu, kde ležali dlhé roky. Sú pomerne zachovalé, jedna je funkčná, ale druhá má odlomenú trubičku na hubici (náhradný diel je už na ceste). Zatiaľ som rozobral tú nefunkčnú. Problém mám ale s demontážou hlavne. Nedá sa vytiahnuť z puzdra ani keď som ju uchytil do zveráku a použil som hrubú silu. Skúšal som aj nahriať puzdro fénom, či sa náhodou trochu neroztiahne, ale nepomohlo to. Je na to nejaký spôsob? Chcel by som pušku rozobrať čo možno najviac, aby som mohol urobiť čo najdokonalejšie vyčistenie a premazanie.
Čo je vhodnejšie na očistenie - acetón alebo technický benzín? Mám aj odmasťovač na zbrane od Ballistolu. Černenie chcem nechať pôvodné, aj keď sú tam nejaké hrdzavé bodky. Tie by som chcel akurát vydrhnúť olejovou handričkou.
Čo použiť na mazanie vzduchového valca, piestu a pružiny? Vazelínu alebo olej? Niekde som čítal, že v návode k vz. 47 sa uvádza, že na údržbu sa má používať iba delový olej. Netuším, kde by sa také niečo dalo dnes zohnať.
TAU 7, Steyr LP10, Slavia 631, Feinwerkbau Model 500, Ardesa Patriot .45, LOV 21, Hämmerli AP20