Vlastnosti streliva.7,62X25 TOKAREV
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
V Československu se náboj 7,62x25 vyráběl pro armádu jen v jednom výkonovém provedení. Žádné odlišné verze pro samopal nebo pistoli neexistují. Různé materiály na nábojnice jsou důsledkem snahy o úsporu drahých kovů a snížení ceny, ne o rozlišení typů munice. To, že se u různých sérií liší navážka prachu, je způsobeno tím, že výrobce prachu nedokáže vyrobit každou šarži s přesně stejnými vlastnostmi, jako měla ta předchozí. Aby náboj vždy odpovídal přesně vojenskému zadání, je třeba upravit navážku podle vlastností prachu, který je momentálně k dispozici.
pre Martyho:
no ja dobre poznam Povazske strojarne, ale co viem, tak mimo skusok zaloznej vyroby niekedy v 70-tych rokoch sa tam 7,62x39 nevyrabali !!! iba ak v obnovenej vyrobe, od 96 do 98 roku na skusku a tie mali mosadznu nabojnicu, mam vsetky, 96,97,98 aj roky aj prevedenia... nepleties si to nahodou z 7,62x45, teda vz.52..? tie sa tam robili aj s ocelovou fosfatovanou a lakovanou nabojnicou...
takze ake maju tie tvoje PS 7,62x39 dnove razenia??? zaujimalo by ma to...
ale pre istotu pozriem doma v knihe, co napisal kamarat, je to vsetko o PS...
a este dodam, neviem ku ktoremu roku presne bol zavedeny naboj 7,62x39 pre CSLA, ale naboje sa vyrabali v PS do roku 1957, nejake zbytky este v 58 roku, ale minimalne mnozstva, aj to z vojenskej municie len 7,62vz.52, potom bola vsetka vyroba prestahovana do Vlasimi...
prve serie 7,62x39 z Vlasimi boli myslim az z roku 59 a neskor...
inak ak sa chces dozvediet viac o PS, ta kniha sa vola Zabudnuta municka na Povazi.. od Smatanu.. vlani bola nejaka dotlac, ale teraz sa uz asi neda zohnat...
no ja dobre poznam Povazske strojarne, ale co viem, tak mimo skusok zaloznej vyroby niekedy v 70-tych rokoch sa tam 7,62x39 nevyrabali !!! iba ak v obnovenej vyrobe, od 96 do 98 roku na skusku a tie mali mosadznu nabojnicu, mam vsetky, 96,97,98 aj roky aj prevedenia... nepleties si to nahodou z 7,62x45, teda vz.52..? tie sa tam robili aj s ocelovou fosfatovanou a lakovanou nabojnicou...
takze ake maju tie tvoje PS 7,62x39 dnove razenia??? zaujimalo by ma to...
ale pre istotu pozriem doma v knihe, co napisal kamarat, je to vsetko o PS...
a este dodam, neviem ku ktoremu roku presne bol zavedeny naboj 7,62x39 pre CSLA, ale naboje sa vyrabali v PS do roku 1957, nejake zbytky este v 58 roku, ale minimalne mnozstva, aj to z vojenskej municie len 7,62vz.52, potom bola vsetka vyroba prestahovana do Vlasimi...
prve serie 7,62x39 z Vlasimi boli myslim az z roku 59 a neskor...
inak ak sa chces dozvediet viac o PS, ta kniha sa vola Zabudnuta municka na Povazi.. od Smatanu.. vlani bola nejaka dotlac, ale teraz sa uz asi neda zohnat...
ok, pozrel som to v literature... naboje sa vyrabali v PS len do roku 1954...
ten 7,62x39 sa tam vyrabal len pokusne na overenie moznosti zaloznej vyroby, a to v rokoch 1966-1969... kod aym na 12-tej a rok na 6-stej hodine... aby som to uviedol na pravu mieru... ocelova nabojnica, fosfatovana, lakovana, cernena zapalka...
co som uvadzal k 7,62 Tokarev, vsetko bolo len k PS... Vlasim neviem...
ten 7,62x39 sa tam vyrabal len pokusne na overenie moznosti zaloznej vyroby, a to v rokoch 1966-1969... kod aym na 12-tej a rok na 6-stej hodine... aby som to uviedol na pravu mieru... ocelova nabojnica, fosfatovana, lakovana, cernena zapalka...
co som uvadzal k 7,62 Tokarev, vsetko bolo len k PS... Vlasim neviem...
Možná to přijde nepřehledné jen mně,když se pletu opravte mně.Probíráte tu najednou 3 různé náboje a neshodnete se.Dokonce je tu 7,62x39 kombinován s Tokarevem ale už se na to vzájemně neupozorníte.Jeden mluví o voze druhý o koze.Buď se domluvte nebo to zamkneme a bude klid.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
To-Pepo2
Až budeš příště něco otevírat,dej tam jasný název aby bylo všem jasné o čem chceš psát (už jsem ti to i opravil)
No a další věc je že když pohledáš tak tady na fóru už se tento náboj několikrát probíral.
http://forum.gunshop.cz/search.php?mode=results
Takže zase inteligentně dubluješ co už tu je!
Až budeš příště něco otevírat,dej tam jasný název aby bylo všem jasné o čem chceš psát (už jsem ti to i opravil)
No a další věc je že když pohledáš tak tady na fóru už se tento náboj několikrát probíral.
Takže zase inteligentně dubluješ co už tu je!
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
To-edelweiss:
Je pravda že tento náboj sa na tomto fóre niekoľkokrát preberal, ale podrobné údaje ktoré som pri otváraní tejto témy požadoval som na fóre až na jednu výnimku („aym“) nenašiel a preto som túto tému otvoril. Snaha získať podrobné informácie už o niečom čiastočne popísanom sa nedá nazvať dublovaním.
PS: Ďakujem za opravu názvu témy. Konštruktér sa menoval Tokarev ! Фёдор Васильевич Токарев.
A teď to můžete zamknout pane edelweissi, bude klid (edelweiss:18.4.2008).
Je pravda že tento náboj sa na tomto fóre niekoľkokrát preberal, ale podrobné údaje ktoré som pri otváraní tejto témy požadoval som na fóre až na jednu výnimku („aym“) nenašiel a preto som túto tému otvoril. Snaha získať podrobné informácie už o niečom čiastočne popísanom sa nedá nazvať dublovaním.
PS: Ďakujem za opravu názvu témy. Konštruktér sa menoval Tokarev ! Фёдор Васильевич Токарев.
A teď to můžete zamknout pane edelweissi, bude klid (edelweiss:18.4.2008).
Pepo2
Protože označení ráže nestačí. Armáda používala více střeliva v této ráži, pro pistoli, samopal i kulomet je všechno 7,62. Kompletní označení náboje podle CIP je příliš dlouhé (navíc byl normalizován až v roce 1990), a tak armády používají vlastní, co nejkratší rozlišení. Snad protože dříve byla zavedena pistole, byl označen Pi.Pepo2 píše:To Decoy:
Ak je to tak ako píšeš, že žiadne odlišné verzie pre samopal alebo pištol neexistujú, čím si vysvetluješ označenie 7,62-Pi na krabičke nábojov 7,62 Tokarev ? To „Pi“ neznamená pištolový, ak nie tak čo to "Pi" vyjadruje ?
Abych byl přesnější, samopalové verze existovali - s průbojně zápalnou střelou a střelou svítící. Neliší se ale výkonem, jen typem střely a jejím označením na krabičce a barvou střely. Výkonnější verze pro samopal opravdu není. V ČSSR vyráběný 7,62 Pi je navíc nejvýkonnější verzí tohoto náboje z celé Varšavské smlouvy.
Náboj vznikl z náboje 7,63 Mauser v podstatě jen zvýšením výkonu. To proto, aby byl dostatečně účinný nejen v pistolích, ale i v samopalech. jedním z cilů bylo zjednodušit logistiku. Výroba dvou verzí odlišných výkonem by ji jen zkomplikovala.
To-Pepo2
Překlep ve slově Tokarev jsi mohl opravit i sám.
Mám za to že sice o tomto náboji nejsou v celku ale je jich dost,pokud by každý místo založení new vlákna raději přispěl do vláken již založených,problém s roztříštěností témat by vůbec nevznikl.Pokud chceš někomu radit,co ,kdy,komu a jak zamknout.Začni nejlépe sám u sebe.Ber to jako slušné upozornění a zdrž se nepatřičných komentářů.Pepo2
Překlep ve slově Tokarev jsi mohl opravit i sám.
Mám za to že sice o tomto náboji nejsou v celku ale je jich dost,pokud by každý místo založení new vlákna raději přispěl do vláken již založených,problém s roztříštěností témat by vůbec nevznikl.Pokud chceš někomu radit,co ,kdy,komu a jak zamknout.Začni nejlépe sám u sebe.Ber to jako slušné upozornění a zdrž se nepatřičných komentářů.Pepo2
Přesně tak jak píše Decoy, a "PI" znamená pistolový, značili tak všechny krabičky.Decoy píše:V Československu se náboj 7,62x25 vyráběl pro armádu jen v jednom výkonovém provedení. Žádné odlišné verze pro samopal nebo pistoli neexistují. Různé materiály na nábojnice jsou důsledkem snahy o úsporu drahých kovů a snížení ceny, ne o rozlišení typů munice. To, že se u různých sérií liší navážka prachu, je způsobeno tím, že výrobce prachu nedokáže vyrobit každou šarži s přesně stejnými vlastnostmi, jako měla ta předchozí. Aby náboj vždy odpovídal přesně vojenskému zadání, je třeba upravit navážku podle vlastností prachu, který je momentálně k dispozici.
Re: Vlastnosti streliva.7,62X25 TOKAREV
Cavte, nasiel som predajcu ktory to strelivo predava lacno, ale su asi tie ocelovve lakovane
http://www.zbrane-strelivo.sk/produkty/ ... x25tokarev mozem ich strielat z TT-33, nedodrbe mi to zbran? Cital som aj vlakno o TT-33, ale uspokojivu odpoved som nenasiel.
Dakujem
http://www.zbrane-strelivo.sk/produkty/ ... x25tokarev mozem ich strielat z TT-33, nedodrbe mi to zbran? Cital som aj vlakno o TT-33, ale uspokojivu odpoved som nenasiel.
Dakujem