Odstrel skudcu (krysy, mysi, potkani)
Moderátoři:GunShop.cz, Moderátoři
-
Fantan
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Na vojně jsme mezi stojkami (za 2 na 2) chodili s malorážkou na potkany do stáje. Stáj byla tak asi 10 m dlouhá a vylézali z díry mezi prkny. Nechalo se rozsvíceno, nabito a jak se v díře objevil čumák, střílelo se zezadu (i skrz to prkno).
Mrtvolka se vytáhla vidlema a čekalo se na dalšího - za ty 2 hoďky to bylo obvykle 10-20 kousků, podle toho, jak byli aktivní. Holt člověk musel střílet včas, než ho potkan v koutě uviděl, to se stáhnul a vykouknul až po nějaké chvilce.
K té střelnici: Asi v 1980 jsem byl na závodě ze sportky (SP 30+30) v Dobrušce. Během střelby na figuru se tam za terči procházel bažant a vyzobával dobroty?
z toho, co kulky vyhazovaly z valu. Když se šlo k terčům, zaběhl stranou, ale hned jak bylo "Nabíjet", už tam byl zas.
Věřte nebo ne, ale nikdo ho nebouchnul!
Mrtvolka se vytáhla vidlema a čekalo se na dalšího - za ty 2 hoďky to bylo obvykle 10-20 kousků, podle toho, jak byli aktivní. Holt člověk musel střílet včas, než ho potkan v koutě uviděl, to se stáhnul a vykouknul až po nějaké chvilce.
K té střelnici: Asi v 1980 jsem byl na závodě ze sportky (SP 30+30) v Dobrušce. Během střelby na figuru se tam za terči procházel bažant a vyzobával dobroty?
Věřte nebo ne, ale nikdo ho nebouchnul!
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
No ona se ta zvířata vůbec pohybují na zvláštních místech. Chodím občas střílet Trap do Byšic a tam není nouze o bažanty, kteří se producírují po střelnici a nebo v klidu přelétávají nad střelnicí. Občas i kličkujou mezi letícima terčema - ale ne to už kecám
.
Dobrý úsudek pramení ze zkušeností. Zkušenosti bohužel pramení ze špatného úsudku.
Kedze vo velkom praktizujem drobny lov
tak som si to trochu aj prepocital. Vela ludi hovori ze 16J je na potkana malo, no mne sa to nezda. Vaha potkana sa pohybuje od 270-520g . Cize priemerna vaha dobre chovaneho potkana je 400g . Pomer energia/vaha je u potkana 16/400 cize na jeden gram vahy pripada enrgia 0,04J. Zda sa to malo, no ked si to prepocitame na cloveka s vahou 80kg je to 3200J. A to je myslim energia s ktorou nikto na cloveka kratkou zbranou nestrielal, ba dokonca nestriela sa ani polovicnou a nikto sa nad tym ne nepozastavil . Cize ked staci na cloveka 500-600J tak myslim ze 16J na potkana staci maximalne. A aj plocha strely 4,5mm je v porovnani s plochou vnutornych organov obrovska, ked si zoberieme plochu strely v 9mm a plochou srdca cloveka. Kalibrom 5,5 som nemal moznost strielat no ten musi byt na potkana maximalne ranivy. Takze si myslim ze vzduchovka s 16J je na potkana a inu faunu v podobnej vahovej kategirii dostacujuca. Cez vykend sa mi podarilo Hatsanom cal. 4,5 strelit straku na vzdialensot 45m a aj na tutu vzdialenost to bol priestrel.
-
fidlerp
Otazka c.1Kubo 630 píše:Kedze vo velkom praktizujem drobny lovtak som si to trochu aj prepocital. Vela ludi hovori ze 16J je na potkana malo, no mne sa to nezda. Vaha potkana sa pohybuje od 270-520g . Cize priemerna vaha dobre chovaneho potkana je 400g . Pomer energia/vaha je u potkana 16/400 cize na jeden gram vahy pripada enrgia 0,04J. Zda sa to malo, no ked si to prepocitame na cloveka s vahou 80kg je to 3200J. A to je myslim energia s ktorou nikto na cloveka kratkou zbranou nestrielal, ba dokonca nestriela sa ani polovicnou a nikto sa nad tym ne nepozastavil . Cize ked staci na cloveka 500-600J tak myslim ze 16J na potkana staci maximalne. A aj plocha strely 4,5mm je v porovnani s plochou vnutornych organov obrovska, ked si zoberieme plochu strely v 9mm a plochou srdca cloveka. Kalibrom 5,5 som nemal moznost strielat no ten musi byt na potkana maximalne ranivy. Takze si myslim ze vzduchovka s 16J je na potkana a inu faunu v podobnej vahovej kategirii dostacujuca. Cez vykend sa mi podarilo Hatsanom cal. 4,5 strelit straku na vzdialensot 45m a aj na tutu vzdialenost to bol priestrel.
Jeden doktor vylieci chripku za 7 dni, takze 7 doktorov ju vylieci za jeden den?
Otazka c.2
Akym kalibrom by som mal bojovat s blchou?
A dovetok, pokial viem tak aj slony sa strielaju gulovnicou a nie delom alebou huvnicou 115. Takze si myslim, ze polemizovat ci je 16J na potkana dost alebo malo je zcestne ak ho to zabije a porovnavat to z vahou uz vobec. A navyse, moja slavka 620 nema ani 7J a potkany kapu jedna radost. To sa chce pani dobre trafit, a nielkenze potkan zostane tam kde bol trafeny ale dokonca sa ani nehne. Holub, ako pubertak a mladsi som mal doma holubov. Kazdym vyliahnutim ich bolo privela a polievka je dobra, tak som ich po dvoch kuskoch kazdy vikend likvidoval. Samozrejme Slavkou 620 co nema ani 7J. A padol kazdy jeden, chce to bystre oko, dostatok nervov si pockat a trafit presne dokrku. A holuby ho maju dost tenky na to ako sa zda s perim. Naco mi je nejaka hufnica aby z neho zostalo len perie?
Ked trafite potkana dobre, padne mrtvy, ked nie nepomoze ani 20J.
PS: Nie ze sa tu niekto zacne ohanat humannostou. Kazdy vystrel na zijuci tvor je nehumanny, nech dopadne akokolvek.
Peter
Ono je to postavene jinak. Vzhledem k tomu, kde se ta kuna na tom obrazku vyskytuje... v kurniku, je zcela nezadouci ji nechat s tim vejcem odejit. Cili... proto je nutne ji slovit.
Bezne v prirode ten duvod neni az tak markantni. Nicmene i tak ma stanovenou dobu lovu od 1.11 do 28.2
Navic je dost mala sance, ze kunu volne v lese potkate. Me se to podarilo 1x. A 1x mi vlezla primo do posedu a chtela ukrast klobouk, ktery jsem mel polozeny na podlaze
potvora. Jak me uvidela, zdrhla.
Bezne v prirode ten duvod neni az tak markantni. Nicmene i tak ma stanovenou dobu lovu od 1.11 do 28.2
Navic je dost mala sance, ze kunu volne v lese potkate. Me se to podarilo 1x. A 1x mi vlezla primo do posedu a chtela ukrast klobouk, ktery jsem mel polozeny na podlaze