Zajímalo by mne kdo, jak měří vzdálenost pro přesnou střelbu z větrovek event. vzduchovek pro následné, přesné přemíření na různé vzdálenosti. Většina z nás , které oslovila střelba typu FT, měří vzdálenost podle fáze zaostření při korekci paralaxe. Já, ať jsem měl různé puškohledy, tak originální, vyznačená stupnice nikdy nesouhlasila s reálnou vzdáleností ať v yardech nebo metrech. Mluvím o vzdálenosi 10m - 50m, dál s větrovkou 16J střílím vyjímečně nebo spíš vůbec ne.
Zvolil jsem cestu ve vyznačení vlastní stupnice, cejchované po pěti metrech, vlastnímy značkami na textilní pásce, nalepenou na točítku korekce paralaxe. / Kdysi jsem něco podobného viděl u Kubajze /
Na rovné zahradě jsem vykolíkoval dráhu od 5m - 50m po 5 metrech dle pásma, kde první cm začíná s komorou diabolky.
Maximální zaostření, při zoomu v mém případě 50X, jsem každou vzdálenost vyznačil na pásce točítka barevně, číselně i jinak.
Po hraní se zvětšením na které finálně střílím je v mém případě 21X., NS Diamond 10-50x60 New.
Moje tabulka 16,2 J Heavy, Evo MK2 :
5m - +3d.
10m - - 2d.
13m - kříž
15m - +1/2d.
20m - +1d.
25m - +1d.
30m - kříž
35m - - 1d. -
40m - - 2d. -
45m - - 3d. -
50m - - 4d. -
Takto mi to funguje při zvětšení 21X bezchybně, tedy na flek

Zaměřím cíl na malé zvětšení / zorné pole /, následně přetočím na zvětšení 50X, na něj zaostřím a zoom dám na optiálních 21x a přemiřuji dle značek na točítku paralaxe a tabulky.
Jak to máte vyřešené a promáklé Vy, další Mistři ?

Jiank to je dobrej nápad.. Jak máš udělaný, abys věděl, kde přesně máš to kolečno natočený?
 Jiank to je dobrej nápad.. Jak máš udělaný, abys věděl, kde přesně máš to kolečno natočený? Doostřuji a počítám 2-3m nepřesnost a to při poklesu diabolky nad 40m je sakra znát. Pro FT mít vybavení, naučit se jej používat a následně s ním i trefovat bude dlouhá cesta. Když jsem viděl co umějí angláni dát za soustřely z FT pozice, tak jsem lehce, následně těžce znejistěl
   Doostřuji a počítám 2-3m nepřesnost a to při poklesu diabolky nad 40m je sakra znát. Pro FT mít vybavení, naučit se jej používat a následně s ním i trefovat bude dlouhá cesta. Když jsem viděl co umějí angláni dát za soustřely z FT pozice, tak jsem lehce, následně těžce znejistěl