, jen se budeš opakovat...
Moderátoři:GunShop.cz, Moderátoři
 výstupná diera bude podstatne väčšia ako vstupná
 výstupná diera bude podstatne väčšia ako vstupná  lepšie ako drahšie predátory.. napr. JSB Diabolo SCHaK...
 lepšie ako drahšie predátory.. napr. JSB Diabolo SCHaK... 
 sa ti môže podariť u potkana trafiť mozog aj srdce jednou ranou..
 sa ti môže podariť u potkana trafiť mozog aj srdce jednou ranou.. 
 zbytocny, obzvlast pri Eo=16J, a ze sa s nim tazsie striela, lebo treba dobre odhadnut vzdialenost.
 zbytocny, obzvlast pri Eo=16J, a ze sa s nim tazsie striela, lebo treba dobre odhadnut vzdialenost. a ze pripadny zasah je "poriadna supa". ale 4.5 je rovnako spolahliva, aj ked s mensim efektom.
  a ze pripadny zasah je "poriadna supa". ale 4.5 je rovnako spolahliva, aj ked s mensim efektom. 
undead píše:Na zabezpečenie vysokého stupňa zastavovacieho účinku pri dlhých strelných zbraniach sa v mnohých krajinách prešlo z pôvodného kalibra 7,62 mm na účinnejšie náboje v kalibroch 5,56 mm (5,45 mmv Rusku).
Povedal by som že to bude niečim inýmundead píše:Tieto strely spôsobujú pri zásahu ťažké zranenia sprevádzané traumatických šokom a to v dôsledku veľmi vysokej rýchlosti strely.
 ale môžem sa mýliť.
  ale môžem sa mýliť.
to hej, ved na 10m ti stačí aj prakraduzs píše: vzdialenost pri potkanoch bola u mna tak 10, zriedkavo 20 m, a klesanie diabolky nemalo az taky vplyv na zasah. tym chcem povedat, ze na takuto vzdialenost je pravdepodobnost dobreho zasahu stale vysoka.

ak použiješ diabolu s plochou hlavičkou, tak isto "poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva". napr. vystupna diera je nad 1cm..raduzs píše: dve dierky priemeru 4.5 su presne to, comu sa snazim vyhnut. v prvom rade ide o to, zasiahnut hlavu alebo krcne tepny, a tam je jedno, kolko a akych je dier. a ked uz trafim inu cast tela, podla toho, co som sledoval, je lepsie, ked diabolka ostane v tele, poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva. nevravim, ze cisty priestrel nie je ucinny, ale mne slo vzdy o to, aby potkan ostal na fleku mrtvy..
aj hejraduzs píše: pouzival som oba kalibre a mozem trochu porovnavat. v zasade medzi nimi nie je rozdiel, ked sa bavime o odstrele potkanov.

to nie je kvôli hmotnosti ale účinnosti, pri tisíc nábojov 5,56 a tisíc 7,62 nebude až taký extrémny rozdiel v hmotnosti... armáde je tento detail nanič, ide im o účinnosť..ALKAJ píše: No neviem, myslel som že 5,56 má výhodu v tom že pri rovnakej váhe je tých patrónov viac oproti 7,62 (z pohľahu vojaka ten rozdiel nebude veľký, ale v lietadle ten rozdiel bude už dosť veľký).
verím tomu že sa mýlišALKAJ píše: Povedal by som že to bude niečim inýmale môžem sa mýliť.
 čo som napísal som si nevymyslel. ale kľudne si mysli čo chceš
 čo som napísal som si nevymyslel. ale kľudne si mysli čo chceš 

tam už rýchla akcia, otvoriť dvere, zasvietiť, zhruba namieriť na potkana v behu a bac
 tam už rýchla akcia, otvoriť dvere, zasvietiť, zhruba namieriť na potkana v behu a bac  potkanje po zásahu vždy jasný, rozptyl  na 3m asi 10-15cm, pri diere dokonca zostali dva mlade naraz
 potkanje po zásahu vždy jasný, rozptyl  na 3m asi 10-15cm, pri diere dokonca zostali dva mlade naraz  sekundový masaker
 sekundový masaker  s klasickým strelivom sme sa trafili raz  zo 6 akcii, teraz takmer vždy. tam vôbec nevadí že ma vzduchovku lider..
 s klasickým strelivom sme sa trafili raz  zo 6 akcii, teraz takmer vždy. tam vôbec nevadí že ma vzduchovku lider.. 
 no tak to je potom jina, panecku
  no tak to je potom jina, paneckuno no,když na potkana upadne diabola(kladivo) 3kg z metru nebo 6kg z metru to bude bolet jinak ... tak to je i z 4,5 a 5,5 kalibrem bavíme se o střelbě né na 30m, ale na 10-15m na potkyny. Je to jasný!!!! kdo bude vítěz http://www.mojefotky.cz/clientimg/Dayst ... 1477dc.jpgPetanus píše:Ono bych to přirovnal, můžete s tím nesouhlasit, ale to je ...
Jestli vás jebnu vší silou 3kg-ovým kladivem do palce nebo jen tak buchnu 6kg-ovým, palec bude tak jako tak na s*ačky => mám 5,5, ale myslím že je to praštˇ jako uhodˇ.