Je to dobrá kuše?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
spitamen
Re: Je to dobrá kuše?

Příspěvek od spitamen » 11 úno 2011 20:28

reklamacia,uz sa stalo,dnes kusohlad odcestoval,vraj to bude vymenene,no uvidim,pokial bude pokus c2neuspesny,tak sa bude musiet pristupit k inemu rieseniu,pozeral som na ten varizone,pravdepodobne si ho zaobstaram...

spitamen

Příspěvek od spitamen » 11 úno 2011 20:42

mechanicke mam obratom mi ich poslal aj s ospravedlnenim,ked som ho telefonicky vyzval,inak chcel by som si zadovazit nejaky strojcek a omotavkovu nit a vyskusat si urobit vlastnu,princip mam nastudovany,skusil som to na tetivach svojich lukov,no na maxika je to predsa len o cosi ine kafe..len zohnat ten strojcek a nit za dobru cenu...pozeral som v madarskom pannonijasz,zatial vedu madari...
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 11 úno 2011 21:53

no já zjištoval to samé na US forech,a bylo mi doporučeno toto-materiál od BCY,nebo Brownell,tlouštka nejméně 0.030 lépe 0.036-Mám tedy Brownell 0.036 a strojek od Bohning-průtahová očka.
Ten návod jsem měl teoreticky taky najetej,k tomu si udělal,takovou stolici-napínák na tětivu.A hned s prvním zjistíš,že je to trochu složitější, metodou pokus-omyl přijdeš na to jak to dělat.Hlavně furt utahovat,utahovat,utahovat!
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
spitamen

Příspěvek od spitamen » 12 úno 2011 15:48

mam taku jednu otazku,kusu mam zastrelenu na 15m,bude sa nastavovat horiz.poloha kusohladu pri zastrelovani na 30,40,metrov?jeden znamy mi povedal ze ked nastavim hor.polohu na 10m,tak pri zastrelovani na vacsiu vzdialenost budem nastavovat len vertikalnu os.hor.nastavenie ostava vraj rovnako nastavene pri 10m,tak ako aj pri 20 a vyssie,so zvacsujucou vzdialenostou sa manipuluje len s vertikalnym nastavovanim,tak mi to povedal doslovne,mal pravdu?ci trepal bludy?
MartinT

Příspěvek od MartinT » 12 úno 2011 17:38

Ahoj, nastavovat by jsi mel jen vertikalni osu. pokud budes potrebovat resit i horizontaln, neco je spatne.

Vetsinou to, ze mas kusi nakolonenou na stranu, ale muze to byt i puskohled nakrivo. Pokud by jsi s tim mel problem, dej vedet, dame to dokupy

Jeste najdu thread na ty omotavky, ale chvilku me to da. Neni to slozity a ziskas k tetive hned jiny vztah. Budes na ji davat bacha, ale nebudes se ji bat.
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 12 úno 2011 21:14

můžu potvrdit,já to okouknul na videích,zbytek pobral z Martinovo rad-hlavně to"zažehlování"vosku kouskem kůže,to je super!Udělal jsem zatím tři,jednu zkušební-vyzkoušení postupu,a dvě naostro,a stále drží jak mají,spokojenost,jen se pochval Františku :-)
Dnes bych měl dotaz já-LÍCNICE na pažbu?Máte,nemáte?Přemýšlím o ní,bo na Exocetu v základu není,ale přece jen,je to skoro tisícovka s poštovným,tak se chci zeptat,zda to má nějaký význam-efekt,díky!
crossbowhunter

Příspěvek od crossbowhunter » 13 úno 2011 09:23

máme a mierenie je pohodlnejšie :wink:
MartinT

Příspěvek od MartinT » 13 úno 2011 19:09

Ahoj, když jsem měl klasickej puškuhled, tak jsem experimentoval. Tenkrát origo ještě nebylo. Ale měl jsem vyřezanej kus z LPTE. takovej ten umělohmotnej bazmek, co se dává kolem počítačů a televizí místo polystyrenu. Mě se s tím mířilo lépe, hlava je stále na jednom místě a člověk nemusí být rozptylován honěním správné polohy. S digitálem mě tohle přestalo pálit. Koukám prostě do televize. Ale skuste si to. Ať už to vyřežeš stejně jako já, nebo jsem viděl i takovou připínací, ušitou z vycpanýho hadru a na přazku. Myslým, že to tady bylo ve vzduchovkových vláknech. Ke klasiskýmu puškohledu to určitě pomůže, jen jsem skeptickej, že padne každýmu. Ono je cíle třefit osu oka s osou puškohledu a pomoci střelci této konstalace dosáhnout velmi rychle po zalícení. Jestli se nepletu, tak ty originály se na pažbu šroubojou a jdou dát na jeden druh pažby a na druhej ne. Přečtěte si popis, než si to objednáte, ať nejste zklamaní. Teď jsem koukam na přítele googla a "lícnice pažba" a záložka obrázky vám přinese spousty inspirace. Exkalibrový výrobky mám moc rád, ale platí to jen o málo doplňkách. Mám rád originál.

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 13 úno 2011 20:20

Martin T-ty jo nevím jestli jsi nerozuměl ty mě,nebo se ztrácím v popisu :-) Měl jsem na mysli origo Excalibur lícnici,je v základu pouze na nejvyšších modelech 225lbs.Jsou dvě-tvarově obě totožné,liší se jen v barvě,jeden druh Realtree AP a druhá Realtree HD,AP je barevně k modelům s"thumhole"pažbou a HD k té klasické puškové.
Šlo mi právě o to,zda je to rozdíl mířit s tím,či ne.Chtěl jsem posbírat nějaké rozumy,které by mi pomohly s rozhodováním zda ty hříšný peníze za kousek polymeru dát :D
thor6

Příspěvek od thor6 » 13 úno 2011 20:59

ahoj,tak já si neumím představit,že bych střílel bez lícnice,je to opravdu pohodlnější,navíc pro použití vari zone-lumi zone,je ten bazmek "jako dělaný",ale jasně,každému to sedět nemusí.
MartinT

Příspěvek od MartinT » 14 úno 2011 07:58

Bob9. Psal jsem přesně o ní/nich. A navíc jsem psal jak si vyzkoušet, jestli je to lepší s licnicí a nebo bez ni.

Ona nebude dostupná jen k nejvyšším modelům, ale ke všem, protože ty pažby jsou jen a přesně 2. Starší model typu browning a novější s otvorem pro palec. Tvarově a rozměrově jsou pak na všech výkonostních modelech stejné. Já bych si tu origo nekupoval, já jsem si ji dělal, dokud jsem ji potřeboval. To je to, co jsem se snažil napsat. Jen bacha s náklopem, tyto dva doplňky se né úplně dobře doplňují.

cvicubis

Příspěvek od cvicubis » 14 úno 2011 11:41

Kladková nebo reflexní? Toť věčná otázka. Co radíte? Dříve byly preferovány kladkové potom reflexní (např. Excalibur) a teď jako by se to vracelo zpátky ke kladkám viz. (Tenpoint).
MartinT

Příspěvek od MartinT » 14 úno 2011 13:42

Ahoj, chceš výkonnou kuši a nechceš/manáš na excalibra, bude to vždy kladka. Neexistuje jiný výrobce, který by dělal 200LB plus kuši v reflexu. Oni ani moc nemůžou, technoligie excalibur ramen je krytá patentem a to tak hezky, že se zatím nikomu nepodařilo jej obejít.

Jinak, Reflex je jednodušší na údržbu, výměnu tetivy zvládne uživatel sám, bez drahých nástrojů a dílenského vybavení. Na druhou stranu výkonná ramena umí "jen" Excaliburcrosbows.

Kladku dělé mnoho výrobců, v rychlostech a výkonech jako excalibur. S touto technologii je jednodušší dosáhnout takových výkonů. Dokonce je možné konstruovat ramena blíže k tělu kuše, takže vypadají akčněji. Ale výměna tětivy je práce pro lis a následně nastavit časování kladek je práce do dílny.

Já z kladky mám respekt, bojím se ji. Ale to nic neříká o tom, že je špatná.

Ono je to tak trochu zamotanej kruh. Na to, poslat do prodeje další typ kuše, to je o certifikačních zkouškách. Dělat testy pro novej výkonej reflex je problém, protože vojáci si ji nepoříděj, neb je moc široká. Lovci v kanadě si novou nepoříděj, když maj svýho exkalibra (určitě ne ve velikém měřítku). No a závodníci, těch je málo na to, aby se zaplatily ty testy.

No a kladku si vojáci nepoříděj kůli té údržbě.

To je, myslým si, ten důvod, proč není tato úžasná zbran v žádné oficielní výzbroji žádné jednotky.

DFender

Příspěvek od DFender » 14 úno 2011 14:41

MartinT píše:Ahoj, chceš výkonnou kuši a nechceš/manáš na excalibra, bude to vždy kladka. Neexistuje jiný výrobce, který by dělal 200LB plus kuši v reflexu.

To je samozřejmě totální nesmysl, evidentně nevíš moc o čem mluvíš ..

Jinak špičková kladková kuše samozřejmě úplně bezdebatně strčí výkonem i Excalibur do kapsy-kladka s nátahem 150lbs je rychlejší než Exomax, o výkonnějších nemluvě, bavíš se o výkonu, reaguji na něj, ostatní pomíjím ... Ale pravdou zůstává ta NEJPODSTATNĚJŠÍ věc a to je údržba, servis a jejich frekvence, při nichž zcela jasně vítězí reflexní nářadí, na kladku musíš mít buďto dostupný servis lidí co to opravdu umí, anebo se to naučit sám :-) a stojí to větší peníze a víc času je zbraň "odstavená" pro údržbu-ideální stav je toho doma mít spousty a pak tě to nežere :-))
MartinT

Příspěvek od MartinT » 14 úno 2011 18:41

Ahoj, ano, máš pravdu, mé pojetí popisu nebylo šťastné. Smontoval jsem hrušky a jabka. Pokusím se to osvětlit.
Když vezmu MAXe, tak ten má nátah 225LB a stejnou silou působí na šíp při výstřelu. S ideálním šípem a FF tětivou autoři naměřili 350fps. Chtěl jsem říct, že najít jinej reflex, co pošle ten samý šíp rychlostí 350FPS a nebo víc je nemožné (pominu lušiště excalibra na non-excalibr těle, jako např ultramax).

Povedlo se mi najít jen 150ti liberní a u nich je udáváno 245FPS.

U kladky je díky vlastnosti a principu ten nátah 3x menší. A ano, viděl jsem videa na strykera, nebo na PSE TAC-15 co udávají 405 FPS. Ne nebudou mít nátah 350LB, ale něco přes 100. Celá ta rychlost je ale koncentrovaná do obrovské energie, kterou je třeba vemi rychle předat šípu. Kromě obrovské šlehy, co dostanou kladky při výstřelu, letí obrovskou rychlostí tětiva po railu. A překvapivě potká tření. Na těchto tětivách odchází omotávka řádově rychleji.

Moje message byla, pokud chceš výkonnou kuši, může to být buď reflex od exkalibra, nebo téměř jakákoli kladka. Všechny ostatní reflexy jsou výkonově někde jinde - a ne výš.

A na druhou stranu o kladce platí to, co jsem psal v předchozím příspěvku a kde to DFender potvrdil.

A ano, máš pravdu, ještě se mám co učit. Z kuše střílím jenom část svého života.

Odpovědět