NORCONIA CO2 puška QB78, QB79, AR2078 a AR2079

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
vody

Příspěvek od vody » 16 srp 2006 12:35

Tak včera jsem se stal šťastným majitelem této vzduchovky. Moje první dojmy jsou takové: Dobré a kvalitní zpracování, závěr jde trochu ztuha-odpor pružiny by mohl být slabší na CO2 vzduchovku. Mířidla naprosto na ho*no, optika už je na cestě. Potom se chystám na seřízení spouště. Přesnost střelby s oporou na asi 8 metrů není nijak úchvatná ale pravděpodobně se zlepší úpravou spouště. Závodně střílím z pistolí takže puška je pro mě zajimavá změna ale zatím se mě nedaří z pušky trefit to co z pistole :( ale snad se to časem zlepší. Na závěr musím uznat že za ty peníze je to výborný kauf, porovnával jsem se slávií 630 a ta se lépe drží ale jinak je to tak všechno.

Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 17 srp 2006 08:49

2Karel.Z:
Tak to jsme dva - co to tam rvali přes ty výřezy. :wink: Hliníkovou trubku jsem použil i já.
Samozřejmě máš pravdu. Vytlačit se to musí směrem k závitu a natlačit to zpátky směrem od závitu, tak aby to šlo pořád mimo výřezy.
Jde to i bez toho povolení, ale špatně, proto doporučuji to prvně povolit. Podstatně se tím sníží přítlak toho těsnění na vnitřní stěny toho pouzdra.
A ještě větší význam to má při zpětné montáži. Pak se dotažením zase zvýší přítlak a lépe se to utěsní.
Mi se stalo, že když jsem tam dal bombičky, tak jsem slyšel jak trošku syčí plyn ven z pušky, trvalo to jenom chvilku. A tak mi došlo, že to utěsnění se reguluje otáčením dna ventilu. Jsou tam kvůli tomu do něj vyfrézované drážky. Trochu jsem to utáhl a od té doby mám klid.

PS: Dík za tip na ten O kroužek, zajdu si ho koupit pro strýčka Příhodu. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
vody

Příspěvek od vody » 17 srp 2006 13:55

Tak jsem koupil i optiku a hned je to jiné kafe. Chodí to jednou dírou. Na číňana dobrý. Když jsem byl pro optiku v Brně na Mlýnské u firmy Tuza tak jsem si dobře povykládal s prodavačem o této pušce a pravděpodobně ji začne do Brna taky dovážet, pravděpodobně od JGS.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 17 srp 2006 16:46

2vody:
A cos na ni dal?

Tak mě inspiroval sportovec, když psal, že si vydlabe novou pažbu a zkouším to taky.
Nikdy jsem to nedělal ani to neumím, ale to ještě není důvod, abych to nezkusil, no ne? :lol: :lol:
Zatím to teda bude prototyp.
Našel jsem ve dřevníku kus dubové fošny tlustý asi 40mm co mi připadal, že by to z toho šlo. Z QB-čka jsem sundal pažbu, abych trefil aspoň základní rozměry a tužkou nakreslil jak nějak bych si to představoval.
Obrázek
Chci mít hlavně ne tak velký sklon rukojeti a o něco delší pažbu. Ty návody co jste tu dávali, jsem samozřejmě zapomněl doma, takže jsem žádné přeměřování délky předloktí atp. neabsolvoval. :lol: Chuti mi to ale neubralo.
Chtěl jsem to říznout pásovou pilou, ale bylo to na ni moc tlusté. Takže pokud to nezvládne pásovka, tak cirkulárka je to pravé pro chlapy. :wink:
Obrázek
Pak jsem to vzal hoblovkou na hladko a hned se ukázalo, že těch 40mm tloušťky je málo. Pár tahů a rázem jsem byl na 35mm a to už je minimální hranice, nu což, prototyp se dělá právě proto aby člověk zjistil tyhle věci. :wink:
Pak přišel na řadu zádlab na spoušťové ústrojí. Na dlabání mě moc neužije, ani bych to tak ručně netrefil, ještě že je technika, tak jsem na to vzal frézu. :wink:
Obrázek
No lůžko na hlaveň už byl větší oříšek. Potřeboval bych na něho spešl frézu, tu ale nemám, tak jsem to dělal malou a na několikrát, výsledek tedy není úplně super, ale ujde to. Taky mám navíc na té fréze moc krátký posuv a ta pažba je dost dlouhá, takže do strany jsem to dělal na tři posuvy. :evil: Vevnitř jsem to pak ještě dodělal šmirglem a pilníkem aby tam to železo vešlo.
Obrázek
Na hrubé obdělání jsem vzal ruční frézu, jde to s ní jedna báseň, ale nesmí sklouznout ruka, bere to jako čert.
Obrázek
Původně jsem tam chtěl udělat otvor pro palec střílející ruky, ale moc se mi to nezdá. Nikdy jsem takovou pažbu s otvorem ani nedržel v ruce, znám to jenom z fotek. Docela se mi to líbí, ale nevím nevím jak to dopadne. Možná ještě udělám klasiku.
Zatím to vypadá takhle:
Obrázek
Železo už je do toho zapasované, zbývá tomu dát konečný tvar. Dám si chvilku pauzu abych si to ještě všecno promyslel. S tou dírou si nejsem jistý, jednodušší bude asi obyčejná pistolová rukojeť. Taky sklon hřbetu jde dost nízko, asi tam udělám štelovací lícnici.
Zatím se tím bavím, druhá pažba už bude lepší. :lol:
To be continued...
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 17 srp 2006 17:16

Kubajzzi, smekám, ty jsi opravdu kutil Tim :D To lůžko bych možná svěřil nějakýmu kamarádovi truhlářovi, za láhev fernetu :D (tu by ale musel vypít až po práci) jsem zvědav na finální výrobek, zatím vapdá slibně. Až jich uděláš 10-20 tak už to půjde samo, uvidíš :lol:
vody

Příspěvek od vody » 18 srp 2006 09:55

Kubajzz: Optika je tam nějaká nejlevnější 4x20 mě to na těch deset metrů co mám doma a na střelnici stačí a na 25m to snad taky půjde. Tam střílím hlavně z půjčené malorážky Vostok s dioptrem. Jinak se ti nedivím že děláš novou pažbu, ta původní se zrovna pohodlně nedrží. A štve mě že tam nemůžu dát přepoušťák z TAU-7 a naplnit to zadarmo na střelnici. :x
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 18 srp 2006 10:00

Kubajzzi, hele jak je to s tím výkonem? Poladil jsi to už nějak? Dokud to nebude střílet na 30m se stejnou razancí minimálně jako S631 tak mi to nesmí do domu :D 8)
Milan.M

Příspěvek od Milan.M » 18 srp 2006 10:26

Silencer píše:Kubajzzi, hele jak je to s tím výkonem? Poladil jsi to už nějak? Dokud to nebude střílet na 30m se stejnou razancí minimálně jako S631 tak mi to nesmí do domu :D 8)
QB-78 je podle mě o dost silnější než S631 už v základu. Při střílení na terč používám jako podložku krabici s novinama. Slávia nebyla schopná prostřelit ani stěnu od krabice (diabolka zůstala napůl venku), QB neměla problém (používal jsem střelivo JSB Match S100).
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 18 srp 2006 11:29

JJ, střílel jsem s tím do zlatých stránek a QB bez úprav se dostane o 30-40 stránek dál než S630. S heavy exactama to udělalo dokonce skoro 100 stránek. I když to prostřelování materiálu není moc přesné, přecijen to o něčem vypovídá. Nejlepší by to bylo přeměřit na hradlech, ale ty nemám.
Teď po úpravách bych řek, že je to o něco málo lepší, ale o moc ne, větrovka to není. :lol:
Myslím, že QB78 bude výkonem asi tak na úrovni S634.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 18 srp 2006 13:42

To Milan: tak to máš asi hodně unavenou pružinu. Mě se na 30m exact heavy zavrtá do fošny, že kouká jen malinko. Krabičku od sirek prostřelí skrz a nemusí bejt ani opřená a jabkem to rovněž projde a ještě vidíš jak to za tím pleskne do vody a několikrát se to odrazí (střílím u rybníka) :D
To kubajzz: chyba při psaní? Já se ptal na 631ku ne 630ku, to je snad trochu rozdíl ne? :D Ale jestli říkáš, že na zlatejch stránkách to jde dál, tak budu věřit a asi si jí pořídím k ježíšku 8) Chtělo by to chrono a udělat nějaký porovnání. Na tý QB78 je mi sympatický hlavně to, že se nic neláme - tudíš už z toho by měla být daleko přesnější než třeba ty Slávie. Jinak na jakou vzdálenost vidíš nějaký rozumný dostřel při kterém se dá "nenáhodně" trefovat? Tak do 50m?
Milan.M

Příspěvek od Milan.M » 18 srp 2006 14:12

Silencer píše:To Milan: tak to máš asi hodně unavenou pružinu. Mě se na 30m exact heavy zavrtá do fošny, že kouká jen malinko. Krabičku od sirek prostřelí skrz a nemusí bejt ani opřená a jabkem to rovněž projde a ještě vidíš jak to za tím pleskne do vody a několikrát se to odrazí (střílím u rybníka) :D
To kubajzz: chyba při psaní? Já se ptal na 631ku ne 630ku, to je snad trochu rozdíl ne? :D Ale jestli říkáš, že na zlatejch stránkách to jde dál, tak budu věřit a asi si jí pořídím k ježíšku 8) Chtělo by to chrono a udělat nějaký porovnání. Na tý QB78 je mi sympatický hlavně to, že se nic neláme - tudíš už z toho by měla být daleko přesnější než třeba ty Slávie. Jinak na jakou vzdálenost vidíš nějaký rozumný dostřel při kterém se dá "nenáhodně" trefovat? Tak do 50m?
S631 mám teprve chvilku, vystříleno asi 1000 diabolek - snad nejsou ty novější Slavie takové šunky, aby jim po pár diabolkách došel dech. Ta krabice byla od grafické karty - dost tvrdý "papír" nebo jak to nazvat. Střílel jsem na 10m, takže diabolka už něměla tolik síly - nevíhoda diabolek s plochou hlavou.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 18 srp 2006 14:25

Mě Slávka na 25m prostřelí naskrz velkou bednu od chladiče (2 vrstvy tvrdýho kartonu) a ještě mi za tím prostřelila opřený stropní svítlidlo (2mm plast) - byl jsem ztoho celkem nešťastnej (střílel jsem s JSB match s plochou hlavou) :( Podle mě jí asi nemáš v pořádku zvlášť když je nová. Na 10m musí prostřelit slabší prkno nebo dřevotřísku. Zkus se mrknout dovnitř jestli něco není s tím silonovým pístem (třeba do něj výrobce dělá dírky), pak zkontroluj těsnění na hlavni a pak už jedině novou pružinu. Nebo pak máš extrémně tvrdou krabici. Jseš si jistej, že jsi tu grafárnu vyndal než jsi tu krabici rozstřílel :D
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 18 srp 2006 14:29

2Silencer:
Hele, já si kvůli tobě 631-čku kupovat nebudu. :lol:
Jinak S631 je to samé co S630, akorát s jinou pažbou, štelováním spouště a s debilní pojistkou pod hlavní. :wink: Střeva to má úplně stejné, takže i výkon je totožný.

K té vzdálenosti. Řekl bych, že realitou by mohlo být pravidelné (tj. pokaždé) trefování toho malého terčíku z OS na takových 30m. Na 50m bych to neviděl vůbec dobře, není a nikdy to nebude PCP.
Sám jsem to ještě na těch 30m nezkoušel, ale v nejbližší době se na to chystám. Střílím s tím většinou na vzdálenost 3 - 20 metrů. Terčům zas tak moc nehovím a takový cíl jako víčko od piva, spadlé jabko, stonek od pampelišky nebo plechovka od coly o přesnosti nevypovídá vůbec nic. :wink:
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 18 srp 2006 15:15

Stonek od pampelišky nevypovídá o přesnosti? :shock: Mě jde o to, abych se pravidelně na 30m trefil minimálně do toho Robertova terče pro online soutěž (ten větší terčík od 1 do 10) - je to zhruba ekvivalent krabky od sirek. S tou S631 když nefouká vítr a trochu se zahřeju, tak se mi to daří. Jinak pokud je ta Norconia silnější, tak myslím že na 40m by se nějakej slušnej a hlavně ne náhonej výsledek trefovat dal. Ale máš pravdu, že 50 bude asi moc. Koneckonců co by za 2500 člověk nechtěl že jo :lol:
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 18 srp 2006 16:37

Silencer píše:Stonek od pampelišky nevypovídá o přesnosti?...
No když střílíš na 3 metry tak ne. :wink:

Ten větší terčík to ale musí na 30m trefovat v pohodě. Řekl bych, že by to mohlo trefovat i ten menší (od 5-ky výše). Se podívej na ty rozptyly, co jsem tu dával a promítni si to na 30m.
Za ty prachy je to ze vzduchovek momentálně asi nejlepší kup, si myslím.
Odpovědět