V?b?r pu?kohledu na vzduchovku
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Pořídil jsem nově FX T12 a zatím ho mám osazenej optikou Delta Optical Entry 4x32 AO, kterou mám z předchozí vzduchovky. Tu bych chtěl vyměnit za nějakou lepší variabl/pevnou cenově kolem nejlépe do 4000,-
Můj favorit je Optisan Mamba Lite 4-16x44 SCB, jenže ta už je k pěti. Rád bych se dostal ale spíš níže pod ty 4000,-
Ideálně, kde by byla paralaxa regulovatelná z boku, protože kroutit s tím zepředu je velmi neohrabané.
Zahradu mám dlouhou cca 45m, takže je to max. vzdálenost, na kterou budu střílet.
Díky za případné tipy.
Můj favorit je Optisan Mamba Lite 4-16x44 SCB, jenže ta už je k pěti. Rád bych se dostal ale spíš níže pod ty 4000,-
Ideálně, kde by byla paralaxa regulovatelná z boku, protože kroutit s tím zepředu je velmi neohrabané.
Zahradu mám dlouhou cca 45m, takže je to max. vzdálenost, na kterou budu střílet.
Díky za případné tipy.
Re: Výběr puškohledu na vzduchovku
Za tuhle cenu nemáš moc na výběr. Levnější jsou modely s maximálním zvětšením 12x.Grass píše:...favorit je Optisan Mamba Lite 4-16x44 SCB, jenže ta už je k pěti. Rád bych se dostal ale spíš níže pod ty 4000,- Ideálně, kde by byla paralaxa regulovatelná z boku...
Leapers Accushot 3-12X44 Mil-Dot
Optisan Mamba Lite 3-12x44 SCB
(Oba mají SF)
Další možnost je zkusit bazar nebo prostě došetřit na Mambu Lite 16x.

AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
2 Grass: Dívám se, že Mamba Lite je teď pod 5tis, za ty prachy je to good, předtím byla dražší.
Takže asi nemá smysl v této cenové kategorii nic brát a došetřit na Optisan Mamba Lite 4-16x44 SCB.....
Pak je ještě otázka, zda tedy za cenu 5000 bude ten optisan nej, nebo je nějaký lepší za tuto cenu?
Pak je ještě otázka, zda tedy za cenu 5000 bude ten optisan nej, nebo je nějaký lepší za tuto cenu?
Nej v jakém směru? Rozhoduje spousta věcí. Asi nejlepší řešení je kouknout se do různých optik a zvážit co ti bude vyhovovat.
Konstrukce, obraz, boční paralaxa, držení nástřelu......
Bohužel nikde v okolí není obchod, kde by měli široký výběr optik, proto si raději nechám poradit zde, kde s nimi máte praktické zkušenosti, naž rady od obchodníka, kterej se snaží za každou cenu střelit to nejdražší, co má na krámě.
Bohužel nikde v okolí není obchod, kde by měli široký výběr optik, proto si raději nechám poradit zde, kde s nimi máte praktické zkušenosti, naž rady od obchodníka, kterej se snaží za každou cenu střelit to nejdražší, co má na krámě.
Z optisanu bych si koupil jedine Viper 10x44 na bazaru se objevuji dost casto a nova stoji do 5tis. Pokud variabl tak deltu titanium 4-16x nebo jak jsem mel ted 6-24 za 5tis luxusni sklo, hadherny mildot co pri zvetseni odpovida,perfektne klika,je lehka,mala,nemeni nastrel pri zmene zvetseni,spolehlive jsem s ni zmeril i 80-90m......jedine co ma paralaxu ve predu ale za to v metrech a s luxusnim rozestupem 10-15-20-30-no proste az do 100 ....... Skoda ze jsem ji nekupoval sobe ale kamosoj
nabizel jsem mu jeste optisana, zustal mi optisan 10x44 ale s nim jsem spokojeny take....velice dobre se s nim ctou vzdalenosti pri zavodech hft nebo ,,lovu“ obraz ma z optisanu co jsem mohl porovnat zarucene nejlepsi

Daystate Grand Prix - Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD + Bushnell 3200 10x40
KalibrGun Cricket .22 - Delta Titanium 6-24x42
http://www.youtube.com/watch?v=8-ejyHzz3XE
Takže ta Delta Titanium 4-16x42 MilDot je už cenově mimo 7200,- je nejlevnější co jsem našel.
Delta Titanium 4-16x42 MilDot je taky mimo 6530,-
Takže zbývá ten Optisan Mamba Lite 4-16x44 SCB, nebo Optisan Viper 10x44 SCB
I když nevím, jestli 10x přiblížení není málo a jeslti by nebyl praktičtější variabl.
Do bazarovejch bych určitě nešel. Optika je celkem náchylná věc, stejně tak když kupuju objektivy k zrcadlovce, tak jedině nový.
I když nevím, jestli 10x přiblížení není málo a jeslti by nebyl praktičtější variabl.
Do bazarovejch bych určitě nešel. Optika je celkem náchylná věc, stejně tak když kupuju objektivy k zrcadlovce, tak jedině nový.
Delty 4-16x42 a 6-24x42 patří obě do modelové řady Titanium. Dobrý puškohled pro vzduchovky. Nynější výrobky Titanium již nemají takový zvuk jako dříve, možná upadá kvalita, možná je větší konkurence.Grass píše:Takže ta Delta Titanium 4-16x42 MilDot je už cenově mimo 7200,- je nejlevnější co jsem našel.
I když nevím, jestli 10x přiblížení není málo...
Pevné zvětšení 10x je u větších ráží určeno pro střelbu na střední vzdálenosti - Mid to Long Range Tactical. Pro pístové, CO2 a PCP vzduchovky, kde se předpokládá mnohem menší vzdálenost pro střelbu je to přes to trochu podobné, díky balistice diabolky v 16J. Záleží i na vhodném výběru záměrné osnovy. Typický a nejjednodušší je Mil-Dot a jeho variace, potom SCB, AMD a další... pro HFT stačí i Duplex. Já bych rád Mil-Quad 10x, ale zatím mám smolíka.
Při střelbě na terč do 30 m musí 10x vyhovovat snad každému a na největší vzdálenosti je dle mě menší zvětšení výhodou. 16x je na 80 m už dost, méně je někdy více. Střílet na větší vzdálenosti zvětšením více než 20x je nesmysl. Něco jiného může být FT střelba, kde se používají ještě větší (pevná) zvětšení než 20x. Naopak pro HFT je Viper 10x44 vynikající volbou.
Při zvětšení 16x se dá ovšem vcelku slušně odhadovat vzdálenost pomocí paralaxy řekněme do 40 m, pokud tedy funguje přesně mechanická korekce paralaxy u puškohledu. Zvětšení 10x už má velmi velkou hloubku ostrosti, takže tam na nějaký odhad můžeš téměř zapomenout. Tuto nevýhodu ovšem vyvažuje osnova SCB jak píše Tomayo, ale pokud neznáš velikost cíle, tak je ti to k ničemu.
Spolehlivě měřit tak velkou vzdálenost prostě nejde. Možná s velkou tolerancí, ale takové měření, pokud se to dá ještě nazvat měřením už pozbývá smyslu. Další věc. Luxusní sklo si představuju jinak, i BE3200 5-15x40 kouká přes den viditelně lépe než Delta Titanium 4-16x42.Tomayo píše:Pokud variabl tak deltu titanium 4-16x nebo jak jsem mel ted 6-24 za 5tis luxusni sklo, hadherny mildot co pri zvetseni odpovida,perfektne klika,je lehka,mala,nemeni nastrel pri zmene zvetseni,spolehlive jsem s ni zmeril i 80-90m...
Budu střílet na různé cíle (online terče, sklopky, různé objekty) a vzdálenosti cca od 10m - 80m a třeba někdy i víc. Ale nejčastěji do těch 40m,
Nebude to pevné přiblížení 10x na 10m moc (respektive nebude obraz při střelbě bez opory moc házet)? Nebo bude lepší ten variabl?
Nebude to pevné přiblížení 10x na 10m moc (respektive nebude obraz při střelbě bez opory moc házet)? Nebo bude lepší ten variabl?
Pokial budes strielat na vzdialenosti ako si napisal tak variabilna optika je pre teba urcite lepsia.

Cteni vzdalenosti jsem myslel jako ze ostre neostre ne mereni podle velikosti cile a v tom ten viper je fakt dobry....poznas kde je 8m poznas kde je 10m,15-20-25, 30,35,42 na hft a lov supr. Pokud strilis dal zakroutis paralaxou a je to.
Mel jsem deltu 4-16 i 6-24x44 s to jsem ted dva dny v kuse strilel a hodne nerad jsem ji daval z ruky, sklo se neda srovnavat s nicim v cenove kategorii do sightronu za 14tis ale porad to neni variabl....jedine co ma lepsi sklo jak delta je bushnell 10x40 ale stoji jak ta delta 6-24x a nema stelovatelnou paralaxu a neni to variabl. Ta delta meri naprosto perfektne 70 i 80metru pokud mi kesi neveris zeptej se hellboye

Pokud budes strilet na vic jak na 80m musis mit bud delsi osnovu mildot nebo musis snizit priblizeni pod 10x a nebo klikat pokud chces strilet na vetsi zvetseni
tady z bazaru bych se nebal koupit optiku....ja az na big nikko a nikko goldcrow mel odsud vsechny a vsechny bez problemu
Daystate Grand Prix - Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD + Bushnell 3200 10x40
S Viperem 10x40 jsem ve Starkove z Huntera cinkal sklopku na 134metru (trikat po sobe s oporou a po ctvrty bez), takze jde to i bez variablu 

Co se týče univerzálnosti, nejspíš bude lepší ten Optisan Mamba 4-16x....snad.
Jj, menší zvětšení je na velké vzdálenosti dle mě lepší, pokud se ovšem dívám přes kvalitní sklo a jsem schopen vidět cíl. Na velkou vzdálenost se jeví pochopitelně menší, ale obraz se tolik nechvěje jako na velké zvětšení, takže u mě možná pro někoho paradoxně výhoda.Tomayo píše:ja s viperem 10x44 strilel v pondeli na 87 metru na orechy - to je cil max 5 cm velky a uplne bez problemu....soustrel na 30m ti s ni muzu ukazat taky az se vratim z dovci a budes koukat jak se s tou optikou da nasazet na flek. Samozrejme neni to primarne tercova optika ale da se
Když jsem se díval skrz Hawke Sidewinder, Tac nebo BE3200 (všechno variabilní optiky) všimnul jsem si už při hledání cíle, že na zvětšení větší než 12x je dobrá co nejstabilnější poloha, při větším zvětšení se do obrazu přenáší i neparné chvění, což má neblahý vliv na rozlišení obrazu (obraz je neklidný a oko není schopné sledovat menší detaily) a může mít škodlivý vliv i na pomalejší identifikaci malého cíle, přesného zamíření... apod.
S tímto také souhlasím, Bushnell Elite 3200 5-15x40 byl na spodním konci zvětšení srovnatelným sklem pro Titanium, ale na horním konci zvětšení už byl vidět úbytek světelnosti u Titania - obraz při točení zoomem i rychleji ztrácel na kvalitě, možná šel dolů kontrast, už nevím, bylo to dávno. Srovnával jsem side by side.Tomayo píše:Mel jsem deltu 4-16 i 6-24x44 s to jsem ted dva dny v kuse strilel a hodne nerad jsem ji daval z ruky, sklo se neda srovnavat s nicim v cenove kategorii do sightronu za 14tis ale porad to neni variabl....jedine co ma lepsi sklo jak delta je bushnell 10x40 ale stoji jak ta delta 6-24x a nema stelovatelnou paralaxu a neni to variabl.
Další optiku, kterou bych směle minimálně srovnal s Titaniem je Hawke Tactical, ale je to soupeř spíše pro Bushnell, než pro Deltu co se skla týče. Obraz byl opravdu dobrý, až na mírnou neostrost u kraje pole. Sightron SIII je zatím nejlepší sklo jaké jsem měl, podání barev mají obě optiky spíše neutrální. Deltu už si moc nepamatuju a Bushnell trochu přibarvoval.
Takové naprosto perfektní "měření" a já se schválně vyhýbám slovu měření a raději to nazývám odhad vzdálenosti, je úplně mimo mísu. Nedá se na to spolehnout na tak velkou vzdálenost a řekl by ti to každý zkušený střelec jako Grinch, Shiva, navip, sportovec, Ares a další kluci, co vědí co je to paralaxa.Tomayo píše:Ta delta meri naprosto perfektne 70 i 80metru pokud mi kesi neveris zeptej se hellboyesanozrejme je to +-jeden dva metry ale i tak jsem na to zustal koukat jak......
Začni střílet po ránu na těch 80 m a sám uvidíš, kolikrát budeš za dopoledne přeostřovat obraz a jak ti bude vycházet odhad vzdálenosti. Mění se teplota, světlo...
Tím končím a dál se k tomu nebudu vyjadřovat, protože to je kapitální békovina, která může napadnout jenom vzduchovkáře.

Poslední větičku ber s humorem prosím, jsem v dobrém rozmaru, který u mě ovšem netrvá nikdy dlouho...

Univerzálnější je alespoň ze dvou důvodů, to se nedá zpochybnit, ale uvidíš sám.Grass píše:Co se týče univerzálnosti, nejspíš bude lepší ten Optisan Mamba 4-16x....snad.

Edit:
No já taky koukám jak... tady přece nejde o to, jestli ti věřím nebo ne, tady jde prostě o šíření bludů. Pak si to nějakej nováček přečte a zkusí měřit vzdálenost na 100 m a bude psát jak má výborný puškohled, že změří i 100 m! Na těch 80 m by mohl být přes den rozdíl tak +-10 m hrubý odhad.Tomayo píše:... pokud mi kesi neveris zeptej se hellboyesanozrejme je to +-jeden dva metry ale i tak jsem na to zustal koukat jak......