Pyron píše:Kesi:děkuju,ten rozdíl v délce očního reliéfu je tak důležitý?/no jo jsem začátečík/
Větší zorné pole by se mě líbilo.
Doporučuješ střední montáž,nebude nízká na S200Hunter při použití zásobníku?
Kvalitu montáží dodávaných s poškohledy Optisan asi neznáš?
Tak nebudeme z toho dělat vědu. Délka očního reliéfu je vzdálenost oka pozorovatele (rohovky) od okuláru na nejbližší zachycený obraz. To je vzdálenost, na kterou je celé zorné pole (nebo jeho největší část) viditelná.
Vše je o kompromisu. Delší oční reliéf může být příjemný pro více kopající pušky (naplatí pro nás

), ale prodloužený oční reliéf obvykle jde na úkor zorného pole, možná i nižší světelnosti. Delší oční reliéf = užší ZP při stejné konstrukci. Více prostoru mezi okem a puškohledem také znamená více rozptýleného světla z boku a to snižuje schopnost vidět více při nízké hladině osvětlení. 3.5 " je více než dostatečné i pro palné zbraně s velkým výkonem.
Tolik zapamatovatelná teorie.
Podobný rozdíl v délce očního reliéfu jako je mezi Mambou vs Mambou Lite jsem měl mezi Hawke Sidewinder vs Tacticalem a do Sidewinderu se mi dívalo příjemněji.

Nemusíš tolik "lovit" obraz, ale je to do značné míry určitě i o zvyku. Na druhou stranu užší oční reliéf tě nutí dívat se do puškohledu stále stejně, tedy v jeho ose, což může dobře eliminovat případné nepřesnosti nastavení paralaxy (hlavně při menších zvětšeních).
Ani rozdíl ve velikosti ZP není tak velký, takže rozhodnutí je na Tobě.
Montáže přibalené k puškohledům Optisan jsou dobře použitelné,
Alexxxus to zde několikrát zmiňoval, navíc na jeho stránkách najdeš recenzi montáží. BKL má mezi cenově dostupnými montážemi konstrukční výhodu.
Nevím přesně, jak vysoko je zásobníček u CZ200, nicméně přesnější údaje o rozměrech montáží BKL na netu lehce najdeš.
Na CZ200 by mohla Mamba 4-16x50 i s dodávanou montáží krásně sednout (pasovat), ale nebudu se pouštět do spekulací, na to musí odpovědět někdo jiný.
Píšu z "diskošky", proto prosím omluvte případné výpadky signálu a moje další příspěvky.