Potřeboval bych poradit, jakou ocel by měl mít můj nový nůž. Procházel jsem fórum a odpověď přímo na tuto otázku nenalezl. Pokud zde již je, prosím o přesun do příslušného vlákna.
1) Co se mi stalo.
Chtěl jsem kvalitní EDC nůž. Vybíral jsem i podle designu. E-shop mi odsouhlasil výrobce FOX, model Twister. Cena bezmála 3.000 Kč napovídala, že asi bude kvalitní. Jaké bylo však mé na... zlobení, když jsem s ním řezal doposud jen papíry (otvíraní krabic, zalepené obálky, sem tam třeba rozkrojit jablko) a časem na čepeli našel zub. Dnes jsem s ním nařezával špekáček a další zub. Jsem z toho úplně konsternovaný. Tohle bych fakt nečekal od nože v dané ceně a rozhodně ne po tom, jak málo, jak opatrně a jak měkké materiály jsme s ním řezal.
2) Takže co hledám potřebuji:
Poraďte mi prosím, jakou ocel potřebuji. S tím, že:
- Nemá cenu sypat na mě odborné termity. Nevyznám se v nich a bylo by to veliké rizoto. Jako s lopatou prosím.
- Nepotřebuji ani vysvětlení proč danou ocel zvolit. Hledám jen dobrou radu.
- S nožem budu řezat jen obyčejné věci. Výše zmíněné otvíraní obálek, krabic, občas nakrájet jablko, uříznout salám, nařezat špekáček. Maximum je asi tak přeříznutí provazu, nebo ufiknutí a naostření prutu na ten špekáček.
- Přesto bych ocenil kvalitní ocel. Chci mít klid v duši, že kdybych přeci jen potřeboval něco víc, nůž to, čas od času, snese.
- Není třeba řešit, že na tramp, kemping, atp. nevystačí. Na tyto účely už mám 20 let kudlu přes půl stehna a jsem spokojen. Hledám opravdu ocel na EDC.
- Nesmí jít o ocel, která je náchylná na zacházení, skladování, nebo ostření. Neuměl bych se o ni starat.
- Chci prostě kvalitní a bezúdržbovou ocel. Ostrou čepel. Možná jsem naivní a mám nesplnitelný požadavek. Kdyby ano, tak co nejlepší kompromis.
- Nepotřebuji konkrétní nůž, ale ocel. Podle oceli si vyberu design. Rád bych, aby nůž i nějak vypadal.
Pokud by výše uvedené splňuje můj FOX, tak co jsem sakra udělal špatně????
3) A co konkrétní nůž?
Pokud mi budete mít chuť poradit nejen s ocelí, ale i s konkrétním kouskem, rád se podívám. Není nutné, poradit si však nechám. V tom případě, co od nože očekávám:
- Délka čepele 10 cm. FOX má 9 cm, což vnímám jako hraniční.
- NESMÍ mít klip. Nepoužívám ho a doslova mi zavazí.
- Typ otvíraní je mi srdečně jedno. Nevadí mi ani otvíraní pomocí dvou rukou.
- Typ pojistky je mi srdečně jedno.
- Čepel hladká, jednoduchá, rovná,
- Rukojeť jednoduchá. Žádné výstřelky.
- Potřebuji jen nůž. Žádnou multifunkci typu švýcarák.
- Cena. Nemusím za nůž utratit víc, než je nutné. Rád bych však nepřekročil 3.000 Kč.
FOX Twister se mi designově líbí.
Předem díky moc všem.