Během střílení jsem si všiml, že okolo malého šroubku na pravé straně zbraně se tvoří mastné kolečko a při výstřelu kolem něj unikne trochu vzduchu. Nejdříve jsem tomu nevěnoval pozornost, ale po zjištění, že tento šroubek má regulovat výkon zbraně jsem se rozhodl s tím něco udělat.
Předem chci upozornit, že nejsem školený odborník, mým největším počinem na poli ladění vzduchových zbraní byla výměna pružiny u Slavie 630 a výměna plastového závěru za kovový na vzduchové pistoli Crosman 1377c. Prosím neberte další řádky jako návod, pouze jako informaci. Případné následování mých kroků je na Vaší vlastní zodpovědnost.
Po přečtení několika článků (zejména návodu I. Pellanta) a odrazující informace z manuálu k CZ 200 jsem se rozhodl na nastavení energie zbraně podívat. Po sejmutí pažby jsem se dostal ke šroubu na zadní straně těla větrovky, kterým se energie reguluje. Šroub je přetřen červenou barvou a je zašroubován zhruba dvě otáčky pod úrovní těla zbraně. Šroub jsem vyšrouboval a vyjmul pružinu. Pokud by byla vyměněna za silnější, energie zbraně by vzrostla. To by ale znamenalo přesun zbraně do kategorie C, podléhala by ohlášení a byl by šmytec se střílením doma na zahrádce... Zkusil jsem však, co se stane, když se pružina více stlačí. Po zašroubování asi osmi otáček pod úroveň těla zbraně a utěsnění malého šroubku na boku zbraně (byla na něm nanesena příliš malá vrstva jakési modré těsnící hmoty) jsem začal měřit. První hodnoty byly povzbuzující, při tlaku 180 bar byla rychlost 760 fps a postupně rostla až na vrcholových 870 fps při 120 bar. To odpovídá maximální energii 18,3 J, což je ale už trochu mnoho. Zvýšený hluk výstřelu a rychlejší úbytek tlaku vzduchu také nebyly ideální. Začal jsem tedy hlavní regulační šroub opět vyšroubovávat, až jsem se dostal zhruba zpět na původní stav. Lepší těsnění u malého šroubku na boku zbraně přispělo ke zvýšení výkonu, který ve špičce pohyboval kolem 14 J, a to se mi zase zdálo málo. Tak jsem si ještě chvíli hrál (pro představu, po každé změně nastavení to znamenalo větrovku znovu natlakovat a nastřílet sérii zhruba 80 ran přes chronometr, psát si rychlosti, hodnoty tlaku a pak vše přepisovat do PC - že já jouda si nekoupil Beta Chrony, ten to umí sám...

Když jsem chtěl střílet na přesnost, z hrůzou jsem zjistil, že má větrovka přestala být přesná.

Takže závěrem mohu říci, že jsem v podstatě opsal velký kruh a s výkonem a přesností jsem se dostal přibližně tam, odkud jsem vyšel. Rozdíl je pouze v tom, že jsem se dozvěděl něco více, jak to funguje. Můžete mě nyní kritizovat, můžete se mnou nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat...
Jo a na závěr posílám fotku mého střeleckého parku a souvisejícího vybavení.