Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
možná se pletu, ale co jsem viděl u všech pistolí, tak závěr obvykle při pohybu dozadu nabere vytahovačem vystřelenou nábojnici a přes vyhazovač ji vyhodí ven, napne bicí mechanismus a dojede do zadní úvrati. Nový náboj nabere až při ZPÁTEČNÍM pohybu (dopředu). Nerozumím té rezervě pro zajištění spolehlivé funkce, protože v té chvíli, kdy závěr vyhodí nábojnici, natáhne kohout a dostane "nabírací" plochu za okraj náboje čouhajícího ze zásobníku, už může závěr klidně jet zpátky, nějaký další dojezd je podle mě u zvláště u pistolí s dynamickým závěrem konstrukční vlastnost k pohlcení energie. Pokud by tam dojezd nebyl, prasknul by rám nebo závěr. Výrobci to mají přesně propočítané, takže ušetří na hmotnosti celé zbraně (na úkor spolehlivosti/životnosti). Mimochodem, například kovové rámy z druhovýroby na glocky prý rády praskají - plast unese to, co pro něj bylo vypočítáno, ale železo stejného tvaru ne.BlackAdder píše:asi záleží na konstrukci, ale závěr kromě toho, že má za úkol vyhodit prázdnou nábojnici, tak taky musí vzít ze zásobníku nový náboj, přičemž tenhle krok přichází (v ideálním případě) až po tom, co prázdná nábojnice opustí pistoli. Z toho mi vyplývá, že ano, ještě nějaký pohyb vykoná + musí tam být nějaká rezerva pro zajištění spolehlivé funkce.
Čím delší dráha pohybu,tím menší kadence.kilerpaja píše:pokračuje pohyb u dynamického závěru vzad i když je již prázdná nábojnice vyhozena?![]()
![]()
![]()
kilerpaja píše:a jak se chovají dynamické závěry např. u samopalů