Tak dnes jsem ji trochu zase domáznul, pružina už po několik střílení mi začala dělat pazvuky. Mazal jsem práškovým grafitem, teflonovým olejem ve spreji (oboje z Hornbachu v Brně) a "medovou" ložiskovou vazelínou LA2. Vazelína LV2-3 co jsem tam měl předtím, tak na některých místech jakoby jemně hrudkovatěla (vlhkost?) a voskovatěla. Starou vazelínu jsem neodstraňoval, nic jsem nečistil, pouze domazal. Tachometr ukazuje asi 2000 výstřelů od posledního mazání, tentokrát to byly většinou diabolky Boxer a Master. Boxerama střílí syn, já jen když se potřebuji ujistit, že optika je v pořádku, protože chodím střílet většinou když se potřebuji uklidnit, tak mi to někdy dlouho trvá než se začnu trefovat a Mastery mi utíkají doleva ikdyž se fakt hodně snažím.
Jak jsem mazal po asi 800 výstřelech je zde:
http://forum.gunshop.cz/nova-slavia-634 ... ml#p273606
Sundal jsem pažbu a bez další rozborky jsem jen tou škvírou na natahování prostříknul směrem k těsnění tefloňák (a taky ke kohoutku), do díry blíž k těsnění párkrát pufnul grafit a šroubovákem ho pokaždé zamačkal do pružiny s trochou vazelíny, grafit jsem trochu pufnul i na zbytek pružiny a zamačkal vazelínu šroubovákem do pružiny (tentokrát už ne tak moc jako minule). Hromádka grafitu mi jednou ulítla i na puškohled (protože jsem ho nesundal), naštěstí to šlo utřít.
Taky jsem touto vazelínou máznul vodící plíšek, který byl od LV2-3 jakoby zavoskovaný.
Několikrát jsem ji natáhnul a odtáhnul (tentokrát nebublala jako při prvním "divokém" mazání), výstřel je už zase jako u jiné kategorie pružinovky. Vystřelil jsem pak z ní jen asi 5x, ale nedieselovala ani po první ráně.
Co se týče ostatní údržby (po střelbě), tak krátce stříknu ballistol do hlavně a celou vzduchovku (kovovou část) otřu lehce oballistolovaným hadříkem, očistím těsnění u hlavně i okolí dírky z válce a otřu i ústí hlavně. I přes to, že ji musím nechávat ve futrále na pospas venkovní teplotě a vlhkosti, tak nejeví známky rezivění. Střílím z ní téměř za každého počasí, jen když padal mokrý sníh a mrzlo, tak mi na ní namrzal, tak jsem toho po chvilce nechal.
Do přístího mazání bych chtěl sehnat silikonovou vazelínu, práškový MoS a/nebo molyku. A možná podložit nebo vyměnit těsnění u hlavně, protože když sněží, tak ten sníh hned za hledím po výstřelu podezřele natává (aby vzápětí zmrzl) - tak si myslím, že v tomto místě mi trochu uchází. Těsnění vypadá dobře, jen má už jen lehce omačkanou dosedací plošku. Snažím se, aby tam nezůstávaly zbytky olova z otřepů sukýnek.
Prozatím toto moje divoké mazání splňuje má očekávání co se týče kultivovaného chování vzduchovky. Možná ta vazelína vezme trochu výkonu tlumením pružiny, ale co se týče celkového chování, je to skutečně neporovnatelné a připomíná tak spíš dospělou pušku, než poskakující vzduchovku.
EDIT o den později: tak něco je špatně, začalo to po tak 10 výstřelech bouchat to jako hrom a i tolerantní Boxery jsou do středu jen s oporou a jen když levačkou ještě pevně "zalehnu" hlaveň. Možná jestli tam nehoří ten grafit, nebo co, každopádně bude rozborka-vyčištění - namazání a sborka dřív než za těch 2000 výstřelů
Zítra se snad stavím u vodo-instalatérů pro silikonovou vazelínu a dám zas vědět. Slavia 634 4,5 r.v. 2012 + NikkoSt. MM 4x32 AO IR MD / BulletProject 6-24x50SFE
2 rozsévačky broků Gamo AF-10 + lovecké broky z kovohutí za 150/kg