Fórum o zbraních a střelivu
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
Znipper - Příspěvky:210
Re: Předovky
Příspěvek
od Znipper » 03 bře 2017 09:08
Ono to nie je az taka prastena debata

Ked uz nic ine, tak vlastne zistujeme, aku kadenciu mozeme zo svojimi "prskavkami" dosiahnut v nejakom krajnom pripade. Kadencia bola od dob napoleonskych vojen dalsou velmi dolezitou zlozkou taktiky. Kym sa podarilo linii nabit protivnik mohol postupit o hodny kus blizsie a nezriedka doslo uz na bodaky a ostatne chladne zbrane

Preto aj stali strelecke linie dve az tri za sebou, kym jedna strielala, druha a tretia nabijali

-
spitamen - Příspěvky:284
Příspěvek
od spitamen » 03 bře 2017 09:58
Keby kadencia nemala znacny vyznam,tak dnes tu nemame automaty..kadencna vyhoda dokazala aj lepsie vykryt takticke a strategicke medzery velitela..u nas ma kadencia tiez svoj vyznam..kazdu zbran ktoru clovek vlastni by mal v ramci jej aj svojich moznosti vytazit co najlepsie..ved ked ma napadne agresor,alebo niekoho z rodiny a zacne ma mlatit hlava-nehlava.tiez mu nedam len jeden hak,ked je este akcie schopny..btw,neviem kedy sa dostanem na strelnicu,ale zo zvedavosti si necham manzelkou pomerat nabijaci cyklus az po natiahnutie kohutika do palebneho rezimu..
-
blecha.z
Příspěvek
od blecha.z » 03 bře 2017 12:49
Když už to budeš zkoušet, co takhle si na to nachystat polonáboje. Stačí pět kusů, papírový váleček stažený nití, kuli obalenou mastným papírem. Utrhneš papír, nasypeš prach, otočíš kuli s papírem, zasuneš, zápalku a střílíš. Na přesnosti nezáleží, když ti jde o rychlost. A budeš to znát přesně. Ale myslím, že se do dvaceti sekund vlezeš.
-
Jim
Příspěvek
od Jim » 03 bře 2017 14:32
spitamen píše:Keby kadencia nemala znacny vyznam,tak dnes tu nemame automaty..kadencna vyhoda dokazala aj lepsie vykryt takticke a strategicke medzery velitela..u nas ma kadencia tiez svoj vyznam..kazdu zbran ktoru clovek vlastni by mal v ramci jej aj svojich moznosti vytazit co najlepsie..ved ked ma napadne agresor,alebo niekoho z rodiny a zacne ma mlatit hlava-nehlava.tiez mu nedam len jeden hak,ked je este akcie schopny..btw,neviem kedy sa dostanem na strelnicu,ale zo zvedavosti si necham manzelkou pomerat nabijaci cyklus az po natiahnutie kohutika do palebneho rezimu..
Řekl bych, že to měření má smysl jen v teoretické rovině. Na znovunabíjení při napadení není čas. Takže jedině dobře mířit. Nedovedu si představit, že bych v případě napadení ve vypjaté situaci, po první ráně znovu ládoval předovku. Já bych to tedy určitě nezvládl i kdyby útočník čekal až znovu nabiji. Třásl bych se tak, že bych toho nebyl schopen.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
-
blecha.z
Příspěvek
od blecha.z » 03 bře 2017 18:37
Předovky se k obraně používaly celá staletí. Měli je v kapsách cestující na cestách, poslové, obsluhy kočárů. Jen forma se lišila od těch dnešních. Cesťák měl v kapse dva derringery, případně dvě krátké pistole. Používaly se trombóny plněné sekaným olovem. A také brokovnice, dvojky. A taky sekané olovo.
Na nabíjení není čas, člověk dá jednu, možná dvě rány. Vystřelí jednou, pokud netrefí, nebo je útočníků víc, stojí ho to pak život. A taky záleží na charakteru loupežníka. Když jde loupežník "jen" krást, nemá zájem přijít o život.
-
Jim
Příspěvek
od Jim » 03 bře 2017 22:44
Jasně, zbraň byla určená většinou na zabíjení. Tedy i na obranu. Že se používaly, no s tím souhlasím. Nic lepšího nebylo. Nevím ovšem, proč by se v dnešní době měla řešit obrana života předovkou, když existují samonabíjecí zadovky. Pokud má někdo obavy o svůj život, udělá si zbroják a nějakou krochnu z druhý ruky koupí. Vyjde ho možná levněji jak předovka. Proto si myslím, že toto téma jsi nazval trefně praštěné. To ale není nic proti tomu, co se řeší ve vláknu o deringerech. A myslí to tam fakt vážně. Já bych si nedovolil mít doma nabitou předovku se zápalkou. A oni řeší, jak ty nabitý deringery nosit po kapsách.
Já mám předovky pro radost a ani ve snu by mě nenapadlo je použít k jinému účelu, než ke střelbě na střelnici a těšit se z pěkných zásahů v terči. A jak tě znám jsi na tom úplně stejně.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
-
blecha.z
Příspěvek
od blecha.z » 04 bře 2017 10:06
Jo, jo, jsme na tom stejně. Dokázat s historickou zbraní vystřílet desítku v desítce.
-
spitamen - Příspěvky:284
Příspěvek
od spitamen » 04 bře 2017 12:02
Ak predovku na sebaobranu,tak jedine dva dvojhlavnove derringery..aby mohla jednoranna predovka splnit sebaobranny ucel,musi byt splnena specificka podmienka..clenity teren,obsahujuci dalekosiahle krycie miesta ako budovy.,stromy,nadrze..etc..etc..tam prebijanie ma podstatny vyznam..na plochach typu letiska,ci rovneho pola,je to nula bodov..prebijanie ma aj iny vyznam..aspon pre mna..chcem to nabit pohodlne ,relativne rychlo,aby som nemal pocit ze obsluhujem obliehaci trebuchet..vsetko ma svoj vyznam..ide o to najst ho..
-
blecha.z
Příspěvek
od blecha.z » 04 bře 2017 16:59
Udělat si zbrojní průkaz je jako malá maturita. Nebo spíš víc jak maturita, protože u maturity to můžeš okecat. Ale když se to zvládne (50% úmrtnost), otevřou se ti možnosti koupit i celkem lacino zbraň na ochranu zdraví a majetku.
Ale máme tu vlákno předovek. Vůbec neřešíme dobu nabíjení, to je podružná záležitost. Něco jiného jsou střelci z revolverů a závody. Ale Jim a já jimi nejsme, a nemáme ani tyhle ambice. Nám jde o tu desítku. Je to neuvěřitelně povznášející pocit dosáhnout tuhle metu. Mně se to povedlo za osm let střílení jen jednou - pět ran čisté desítky v jedné položce. Nějaké bouchání do plechu nás nezajímá. Každý jsme jiný.
-
kocúr
Příspěvek
od kocúr » 04 bře 2017 17:07
Ako počasie vplýva na vašu predovku (na je nástrel)? Ja som v lete mal nastrelenú svoju Ardesu tak, že z opory som triafal kruh č. 10 s rozptylom 3-4cm (z ruky samozrejme s o niečo väčším

). Teraz som sa po 4 mesiacoch konečne dostal na strelnicu a mal som z opory problém trafiť deviatku

Zbraň a strelivo to isté, len miesto teplého slniečka vonku zima a poriadnyyy vietor

-
blecha.z
Příspěvek
od blecha.z » 04 bře 2017 18:29
Jestli jsi měl stejný náboj - flastr, kuli, mazání, nebo ogivál se stejným mazivem, počasí vliv má. Látka flastru je tuhá prosáklým mazivem, které je ztuhlé. Je jiná vlhkost vzduchu, sluníčko svítí víc ze šikma, bývá i silný vítr. Ruce máš ztuhlé, takže i spouštění je víc násilné. Hlaveň ti dřív vychladne než je tomu v létě, tím i flatr je po nabití tuhý. Po opuštění hlavně flastr chvíli následuje kuli jako kormidlo. Tyhle věci mají smysl opravdu je při snaze o dokonalý výsledek - 100 bodů.
-
fr.sagitarius
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od fr.sagitarius » 05 bře 2017 13:01
Pche! Na vojně jsem nastřílel i 110 bodů. Naštěstí si toho velitel u terče nevšimnul. Jo jo, ostrá tužka je dobrý střelivo

Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22
-
kocúr
Příspěvek
od kocúr » 07 bře 2017 18:01
blecha.z píše:Jestli jsi měl stejný náboj - flastr, kuli, mazání, nebo ogivál se stejným mazivem, počasí vliv má. Látka flastru je tuhá prosáklým mazivem, které je ztuhlé. Je jiná vlhkost vzduchu, sluníčko svítí víc ze šikma, bývá i silný vítr. Ruce máš ztuhlé, takže i spouštění je víc násilné. Hlaveň ti dřív vychladne než je tomu v létě, tím i flatr je po nabití tuhý. Po opuštění hlavně flastr chvíli následuje kuli jako kormidlo. Tyhle věci mají smysl opravdu je při snaze o dokonalý výsledek - 100 bodů.
Očividne niečo na tom bude. Práve som sa vrátil z krytej strelnice. Najprv som si dal pol krabičky z Margoliny na "rozvičenie sa". Potom som skúsil perkusku so strelivom, ktoré mi ostala z víkendu. Výsledok - 2 zásahy v strede terča, ktoré sa čiastočne prekrývali a jedna 8mička (očividne moja chyba, tušil som kde skončí zásah už ked strela opúšťala hlaveň

). Potom prišli strieľať i ďalší strelci a vzhľadom k tomu, že som tam nadymil ako v putyke 4cenovej skupiny som kolegiálne prestal strieľať z predovky, aby sa kolegovia strelci nepodusili

-
googie - Příspěvky:32
Příspěvek
od googie » 14 bře 2017 15:58
Už je to tu:
http://zpravy.idnes.cz/smernice-omezuji ... domaci_lva
a hlavne toto:
Repliky historických zbraní, které dosud mohli lidé bez nutnosti zbrojního průkazu a bez registrace mít lidé třeba zavěšené na zdi, budou muset být uloženy v trezoru, zaregistrovány na policii a majitelé si k nim budou muset také pořizovat zbrojní průkaz.
desí ma ten odsek. Bude sa týkať aj perkusiek?
-
fr.sagitarius
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od fr.sagitarius » 14 bře 2017 17:50
Hmm, takže nakonec musím vše co mám prodat. To je k posrání. Nakonec to, co se nepovedlo náckům a po nich rusům, se povede bruselskýmu gestapu a zničí nás. Takže kdyby měl někdo zájem, vše, co mám na webu, je k dispozici.
Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22