Vojenstvi - SA58 nebo M16? 7,62x39 X 5,56 NATO?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
tomas001
naťuklý vývodky Ti zneschopní jakýkoliv zásobník
jde jen o to z čeho je a jak je konstruován
IMHO jen vůl by to řešil olejničkou
problém spolehlivosti AR spočívá především v náchylnosti na nečistoty, na kvalitní munici a závislosti na servisu a tím spolehlivosti plynovýho vedení
pokud mne paměť neklame tak za mé prezenční služby bylo za nastřílení 28bodů (3rány) na zeleným povaleči opušťák a výkon to byl spíše sporadický než běžný
oproti tomu když někomu 223 dosahuje soustřelu vz58 vážně uvažuje o nové hlavni, či jiné munici
naťuklý vývodky Ti zneschopní jakýkoliv zásobník
jde jen o to z čeho je a jak je konstruován
IMHO jen vůl by to řešil olejničkou
problém spolehlivosti AR spočívá především v náchylnosti na nečistoty, na kvalitní munici a závislosti na servisu a tím spolehlivosti plynovýho vedení
pokud mne paměť neklame tak za mé prezenční služby bylo za nastřílení 28bodů (3rány) na zeleným povaleči opušťák a výkon to byl spíše sporadický než běžný
oproti tomu když někomu 223 dosahuje soustřelu vz58 vážně uvažuje o nové hlavni, či jiné munici
JJ, taky si vzpomínám, že na střelbách z roty (asi 100 lidí) jsme opušťák vystříleli dva a to jsme měli štěstí na samopal. Taky si vzpomínám, že při střelbě nebyla závada nijak vzácný jev, co chvíli někdo hlásil, že nemůže střílet ("kua, zas mi to nejde, do pi").
M16-ka je mnohem přesnější než SA58.
M16-ka je mnohem přesnější než SA58.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
"M16-ka je mnohem přesnější než SA58"
A ještě aby nebyla, když je desetkrát dražší...
Kdyby se osmapadesátka vyráběla v takovejch tolerancích jako m 16, byla by taky tak přesná.
A delší hlaveň=přenější. Tečka.
Když máš tu samou zbraň, jednu jako karabinu a druhou fullsize, co je asi tak přesnější??? O tomhle může polemizovat jenom....
A ještě aby nebyla, když je desetkrát dražší...
Kdyby se osmapadesátka vyráběla v takovejch tolerancích jako m 16, byla by taky tak přesná.
A delší hlaveň=přenější. Tečka.
Když máš tu samou zbraň, jednu jako karabinu a druhou fullsize, co je asi tak přesnější??? O tomhle může polemizovat jenom....

"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov
V.I.Čujkov
Osmapadesátka je desetkrát levnější protože je to padesát let stará historická zbraň, kterou nikdo nechce.
Kdyby se vyráběla dnes, tak nevím nevím, jestli by byla výrobně levnější než M4, spíš by to bylo přesně naopak.
Kdyby se vyráběla dnes, tak nevím nevím, jestli by byla výrobně levnější než M4, spíš by to bylo přesně naopak.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Já na vojně střílel těch 100m v leže pravidelně 10 10 8-9...je pravda, že sem měl vzhledově asi nejmíň ,,opotřebovanej,, . Když potom někdo sapr naolejoval a neutřel, při plazení se mu tam nasral písek, to byl potom rachot při střelbě
, fakt sem se divil, co ta flinta vydrží.
Nemyslím si, že 58 patří do šrotu, podle mě rozhodně lepší než M16. V nějaké moderní koncepci by se mohl znova chytit...

Nemyslím si, že 58 patří do šrotu, podle mě rozhodně lepší než M16. V nějaké moderní koncepci by se mohl znova chytit...
Osmapadesatka byla zkonstruovana a vyrabena jako stroj ,,na zabijeni´´ Ve sve dobe byla masove pro tento ucel vyrabena a myslim, ze i dnes toto kriterium nad ocekavani splnuje a plnit bude. Na vojne se nam samopaly tocily a kluk, kterej nenastrilel temer nic, tak ja s tim samopalem nesel pod sedmicku.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k tomu co piše predator: delší hlaveň=přesnější - NEMÁŠ PRAVDU
Větší výkon ano, ale budeš-li mít tenkou dlouhou a krátší bull, nebo heavy a všechny se stejným stoupáním , tak ty "tlusté" hlavně v obou rážích i když budou kratší, budou přesnější.
Samozřejmě nemůžeme jít do extrému a porovnávat třeba tenkou 24" a tlustou 10", ale to je snad každému jasné.
K přesnosti 223/5,56 Jde pravidelně s přebíjenou municí střílet z obyčejné hlavně, 2MOA na 100m to je asi 6cm s kvalitní oporou.
Větší výkon ano, ale budeš-li mít tenkou dlouhou a krátší bull, nebo heavy a všechny se stejným stoupáním , tak ty "tlusté" hlavně v obou rážích i když budou kratší, budou přesnější.
Samozřejmě nemůžeme jít do extrému a porovnávat třeba tenkou 24" a tlustou 10", ale to je snad každému jasné.
K přesnosti 223/5,56 Jde pravidelně s přebíjenou municí střílet z obyčejné hlavně, 2MOA na 100m to je asi 6cm s kvalitní oporou.
-
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s ostatními co jsou pro ráži 7,62x39
Malý výkon 5,56mm nemá dostatečný stop efekt jako 7,62mm která zaručeně skolí hned na první ránu (samozřejmě že záleží na části těla), výhodu ráže 7,62x39 si uvědomili už američani, proto ve firmě Barret vytvořili novou pušku na bázi M4 s novou ráží 8,6 mm.
Rusové si uvědomili něco podobného a proto "nové" řady zbraní AK-101/103 na přání zákazníka vyrobí v ráži 7,62x39
Co se týče zbraní tak stará dobrá 58mička je dobrá zbraň, hlavní co mi vadí je to, že se při střelbě "otevírá celá" když s tím člověk běhá tak je nepříjemné když vám do očí padají zbytky nespáleného prachu, především při střelbě dávkami, nebo při jízdě na vozidle. Ráži určitě nechat, zbraň upravit, nebo nahradit.
Krásný rozbor obou druhů nábojů uvidíte na tomhle videu -
http://www.youtube.com/watch?v=3zMpN_-pcas
Malý výkon 5,56mm nemá dostatečný stop efekt jako 7,62mm která zaručeně skolí hned na první ránu (samozřejmě že záleží na části těla), výhodu ráže 7,62x39 si uvědomili už američani, proto ve firmě Barret vytvořili novou pušku na bázi M4 s novou ráží 8,6 mm.
Rusové si uvědomili něco podobného a proto "nové" řady zbraní AK-101/103 na přání zákazníka vyrobí v ráži 7,62x39
Co se týče zbraní tak stará dobrá 58mička je dobrá zbraň, hlavní co mi vadí je to, že se při střelbě "otevírá celá" když s tím člověk běhá tak je nepříjemné když vám do očí padají zbytky nespáleného prachu, především při střelbě dávkami, nebo při jízdě na vozidle. Ráži určitě nechat, zbraň upravit, nebo nahradit.
Krásný rozbor obou druhů nábojů uvidíte na tomhle videu -
http://www.youtube.com/watch?v=3zMpN_-pcas