?e?en? sebeobrany p?i napaden? na ulici.

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
joot

Příspěvek od joot » 04 led 2006 13:32

HanuIv píše:....Tak chodím ozbrojený jenom, když mám jet někam vlakem, nebo když jedu do Prahy (kde jsem byl už asi čtyřikrát okraden a jednou málem podříznut) a po jistých zkušenostech s ochrankou i na nákup do hypermarketů. Pokud jsem ale ozbrojený pak mi nezbývá modifikovat svoje jednání natolik abych se byl schopen bránit hrozbě odpovídající síly. Tedy, když na Vás někdo jde s kudlou (zbraní) v ruce, tak se bráňte. Když na Vás poštve někdo psa, braňte se proti psovi, ale ostatní se dá řešit bez zásahu zbraně.
A hlavně je k nezaplacení mít oči na šťopkách. Jestli do Prahy jenom jezdíš (čili odvozuji, že tu nejsi každý den) a přesto se ti podařilo být už asi čtyřikrát okraden (a jednou málem podříznut), hledal bych možná chybu ještě v něčem jiném. Možná věnovat víc pozornosti svému okolí? Těžko soudit, nebyl jsem u toho, neznám tě.

Richi

Příspěvek od Richi » 04 led 2006 17:49

Nie je tu niekto z Brna ? pár krát som tam zašiel a vždy som mal tú "česť" naraziť na partu týpkov (nenápadných ako hovná v tráve - holé lebky, tetovania, kožené nohavice a bundy bez rukávou... :lol: ) , dokonca som ich raz videl aj v akcii ako sa pokúšali okradnúť jednu pani pri vystupovaní schodov z podchodu.. neúspešne... Vždy keď ich vidím je mi zle a pritom každému je jasné o akých lumpov ide... to si s nimi nevie nikto poradiť ??? :roll:
jojo

Příspěvek od jojo » 04 led 2006 19:20

Mno, momentalne makam v Praze a diky bohu zatim bez zadnych problemu.
Snazim si davat pozor a vyhybat se potencialne nebezpecnym mistum.

Zbran mam teprve od vanoc, takze s nosenim nemam velky zkusenosti i kdyz
parkrat sem ji uz mel u sebe.
Jeste sice nevim jak casto ji budu nosit, ale pokud ji budu mit u sebe, budu se jo snazit,
abych se nedostal do nejakyho problemu.

Zbran beru jako dalsi vec o kterou se musim starat. Prece jenom je to vec, ktera dokaze zabijet.
Jak nekdo psal, ziji mezi nami kovbojove, kteri sou nateseni si vystrelit ... a ti jsou nebezpecni okoli. To ja se tresu abych z ni strilet nemusel, vyjma strelnice.

Ale presto chci mit aspon nejakou moznost obrany proti smejdum na ktery lze narazit a kteri
muzou ohrozit me zdravi ci zivot.
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 04 led 2006 20:19

joot píše:
HanuIv píše:....Tak chodím ozbrojený jenom, když mám jet někam vlakem, nebo když jedu do Prahy (kde jsem byl už asi čtyřikrát okraden a jednou málem podříznut) a po jistých zkušenostech s ochrankou i na nákup do hypermarketů. Pokud jsem ale ozbrojený pak mi nezbývá modifikovat svoje jednání natolik abych se byl schopen bránit hrozbě odpovídající síly. Tedy, když na Vás někdo jde s kudlou (zbraní) v ruce, tak se bráňte. Když na Vás poštve někdo psa, braňte se proti psovi, ale ostatní se dá řešit bez zásahu zbraně.
A hlavně je k nezaplacení mít oči na šťopkách. Jestli do Prahy jenom jezdíš (čili odvozuji, že tu nejsi každý den) a přesto se ti podařilo být už asi čtyřikrát okraden (a jednou málem podříznut), hledal bych možná chybu ještě v něčem jiném. Možná věnovat víc pozornosti svému okolí? Těžko soudit, nebyl jsem u toho, neznám tě.
No na hlavním nádraží být neokraden je dost těžké (a zbraň se tam uplatňuje též těžko). A pokud Vám zastoupí večer při chůzi na hotel cestu parta skínů s kudlama, tak Vám oči na šTopkách nepomou.

Ostatně i ve městečku, kde momentálně bydlím se mi do cesty připletli dva Indočeši (čti cikáni) a rázně si řekli o peníze. Měli smůlu, přestože jsem ozbrojen nebyl.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
joot

Příspěvek od joot » 04 led 2006 23:25

HanuIv píše:
joot píše:
uplatňuje též těžko). A pokud Vám zastoupí večer při chůzi na hotel cestu parta skínů s kudlama, tak Vám oči na šTopkách nepomou.
Ostatně i ve městečku, kde momentálně bydlím se mi do cesty připletli dva Indočeši (čti cikáni) a rázně si řekli o peníze. Měli smůlu, přestože jsem ozbrojen nebyl.
Jo, to se pak těžko radí, jedině oblíkat se jako socka, to tyhle typy pak netáhne :) Můj bratranec kdysi jezdil takhle služebně vlakem do Ostravy s nějakým doktorem, zatímco doktora ve vlaku oholili o všechno včetně kufříku, bratranec, kterej měl prozřetelně naraženýho kulicha a promaštěnej baťoch se vyspal krásně do růžova.
No na hlavním nádraží být neokraden je dost těžké (a zbraň se tam
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 05 led 2006 18:42

Tak do zahrničí se zbraní ani náhodou. Nelze ji vůbec nosit a je potřeba mít souhlas tamnějších orgánů. Dejte mi pokoj :)!
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Stag

Příspěvek od Stag » 06 led 2006 08:57

HanuIv píše:Tak do zahrničí se zbraní ani náhodou. Nelze ji vůbec nosit a je potřeba mít souhlas tamnějších orgánů. Dejte mi pokoj :)!
Ani na Slovensko se nějaká vyjímka nenajde?
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 06 led 2006 10:18

Stačí si přečíst zákon o zbraních a střelivu.

Pouze na pozvání na organizovanou akci a s poplatkem. A nikoliv pro sebeobranu.
DesertEagle27

Dalsi verze utoku na ulici

Příspěvek od DesertEagle27 » 10 led 2006 13:11

Zdravim vsechny, vim ze se tu podobne situace xkrat resily, ale neda mi to abych se taky nezeptal.

Je tomu asi tri roky, kdy jsem svoji tehdejsi pritelkyni odprovazel z hospody domu (ja jsem sel z domu, pac to mam k te hospode blizko, chlastu jsem nemel ani kapku). Po ceste, v centru Ostravy (Husuv sad nebo jaxe to...proste u Baniku), nam prehradili cestu dva, mladsi nez ja (u soudu jsem se dovedel ze jim bylo snad 18 a 19), zjevne trochu pod parou. Ja si jich vsiml uz kdyz prichazeli k nam, ale pac mi vsichni tvrdi, jak jsem paranoidni, a ze ne kazdy mi chce dat pres budku, tak jsme proste sli dal (nechtel jsem vracet se stejnou cestou a otocit se k nim tak zady). No proste, zeptali se, jestli nemam cigaro, ja ze ne, tak jestli nemam nejake prachy, zase jsem rek ze nemam, no a uz jaky ze mam problem a zacali jsme se latat. Pritelkyne nastesti byla opodal a volala o pomoc, ja jsem se tam s nima nejak valel a triskal, dodavam ze byla zima a ja v kabate jsem se nemoh moc hejbat, nejsem Neo z Matrixu. No, o co mi jde, dostal jsem se do situace, kdy jsem se jim obema vyvlikl, byl jsem od nich tak na dva metry a couval jsem, i kdyz u sebe porad nosim nuz svycara, tak jsem ho nevytah, nechtel jsem to zbytecne hrotit. Jak jsem couval tak jsem se pripravoval na dalsi utok, ale v tu chvili jeli kolem cajti (patek vecer, takze asi i diky tomu), takze vsecko OK, obvineni, protokoly, soud, jejich odvolavani se, nekonecny proces...blablabla klasika u ceske justice, uz ani nevim jak to dopadlo. Jo a jeste mi oba nerozlucnym dilem dluzi 250 kc za roztrzene dziny :?

A ted me zajima, v tu chvili, kdy jsem mel prostor a cas, co bych, jako teoreticky nositel zbrane (zkousky na zbrojak B,E jsem pred mesicem slozil, ted cekam na prukaz, krochnu pro strelbu na strelnici planuju tak za rok, na noseni za dlouho, dlouho, az na to budu mit koule a az budu mit dost nastrileno a nasuseno a nataseno atd.) mel udelat?

1) Vytahnout (osobne by se mi libil 5 ranny 2palec .38 Spec, ale o to mi ted nejde) zbran a zarvat na ty kreteny at si lehnou na zem a cekat na policajty? Bude to primerena obrana? Nebudou me pak zalovat za ohrozeni na zivote nebo jak to je?

2) Kdyz po tom kveru pujdou, tak strilet? Kam? Do nohou nebo do kazdeho dve rany nekam kde to nerozchodi (hrudnik, hlava) a pak u soudu mluvit v tom smyslu ze mi vyhrozovali zabitim a ze rvali ze umi letalni bojove sporty (takovy ten "kuchynsky nuz" v ruce zastreleneho bytare)?

Vim, ze do stejne reky dvakrat nevstoupim, jen me zajima, jak postupovat. Ja byl tenkrat tak nas**ny :evil: , ze jsem si dokonce chtel koupit plynovku!!! :shock: Nebo aspon ten krasny teleskopicky obusek :wink:

Jo a taky vim, ze kdybych zil v USA, tak by se nic podobneho neresilo 8), jak po me nekdo jde, nema narok. I kdyz i v Dallasu jsem zazil zajimavou poulicni strelbu...nastesti zdalky a neg..., ehm afroamericany s vyboulenyma trickama...no nic.
cmk
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cmk » 10 led 2006 13:35

No, nejdriv neco mimo otazku...
Zakladni nasuseni apod lze ziskat behem relativne kratke doby (doporucuju za 1000 Kc denni kurz Aegisu-nauci te jak, nasusis pak velmi rychle), a pokud muzes a chodis nekde, kde neco hrozi, nos to co nejdriv. Revolver .38spl dela napr. Holek (www.alfa-proj.cz) a v 2" verzi s pevnym hledim ho maji ted ve velke sleve (do 3.500 za zbran) - na sebeobranu bych rekl skoro idealni (maximalne lze polemizovat o ucinnosti .38spl, ale mnohem dulezitejsi nez jestli .357magnum nebo .40SW a nebo jestli .38spl ci 7.65Br je to, kam se trefis, pripadne kolikrat).
Ted k te situaci - pokud ve chvili, kdys mel trochu casu nadale trval utok, mel jsi plne pravo zbran vytahnout a strilet - tot pravni otazka veci, nicmene soudy by ti to zcela jiste hodne zneprijemnily.
Co se tyce prakticky stranky - pozor, pro bezne (tedy lehce)cviceneho cloveka vytahnout zbran zamirit a vystrelit prvni ranu je otazka 2 sekund - zkus se za tu dobu rozebehnout, zjistits, ze dokazes urazit tak 4 metry.
No - a ted, jak bych to resil ja (je to subjektivni, vim prd, jak bych se choval v kriticky situaci - jeste jsem v ni nebyl - navic muj postup urcite par lidi napadne a budou mit taky svoji pravdu) - ja osobne mam 5ranny Ruger SP101 .357mag 2", na prvni rane .380 alfa (gumovy projektil se kterym to sakra boli do 10m), takze bych vytahl revolver, do toho blizsiho bych narval tu Alfu a "hystericky" bych rval (to je podle me dulezity-nazene to vic strachu), at si lehnou s rukama od sebe, ze dalsi na rade jsou magnumy a ty je roztrhaj, ze z nich nic nezbyde (je jedno, ze to neni pravda)... A kdyby hold meli tendenci dal utocit, neda se nic delat, vypalim do nich co pujde, aby pokud se ke me dostanou, nez je to polozi a jeste na me skocej a seberou mi zbran, aby uz nebyla nabita.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 10 led 2006 13:49

Další případ, kdy kdyby byli účastníci ozbrojeni, tak místo roztržených riflí za 250,-Kč mohli na místě zůstat dva mrtví. Jeden 18 a druhý 19 let. :roll:
Lidi, nehroťte tu sebeobranu!

Jinak myslím, že kdybys střílel a měl dobrého právníka a přítelkyně by dobře svědčila, že by ses z toho dostal.
Ale ten hlodající červík v hlavě by ti zůstal do konce života. Zabil bys dva lidi kvůli roztrženým džínám?
cmk
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cmk » 10 led 2006 13:58

Nebo taky dalsi pripad, kdy bych je mohl nakonec hodne nasrat, ze jim ty penize nechci dat a skoncil bych ja s kamenem v hlave... - protoze ty policajti mohli jet kolem o 1 minutu pozdeji. Sorry, to riskovat nebudu... Myslim, ze vystrel gumovou strelou a hystericky rvani by bohate stacilo aby situace skoncila presne jak ma (padousi na zemi, nasledne v klepetech - snad...).
DesertEagle27

Příspěvek od DesertEagle27 » 10 led 2006 14:07

For cmk:
S tim Holkem (pravda, je ted za smesne penize, ale ani ty bohuzel ted nemam k dispozici :( ), prvni ranou nesmrtici ale bolestivou a hysterickym rvanim se plne ztotoznuji (a nechci dal rozebirat jestli takovou nebo onakou razi, to jsem si prozatim vyjasnil). S tou reakci je to tak ze mi ti borci pripadali tim chlastem trochu zpomaleni a ze bych mel dost casu tasit. To vsechno pisu samozrejme s rezervou, proste jen jake jsem mel dojmy. A nejak moc mirit jsem nezamyslel, spis strilet pudove od boku (jsem docela velkej a dlouhej, kdyz natahnu ruku, tak bych mu tim kverem pomalu cistil nosni dirky :wink:, popr. mu dal sanci mi ho sebrat ).

Slo mi spis o to pravni stranu veci. Jestli je proste strelba na dva borce s holyma rukama primerena nutna obrana. Jo, muzeme se bavit o tom ze nekomu staci jedna ruka a zlomek vteriny a muze zabit, ale to zrovna nebyl jejich pripad.

To Kubajzz:
Jak psal cmk, co ja vim co by se stalo kdyby ti cajti neprijeli. Jeden z nich me moh shodit na zem tak ze bych do konce zivota existoval skrze hadicku v ustech, nebo neslysel, nevidel, co ja vim, to je pro me horsi nez zit s vedomim ze jsem ukoncil dva mlade blbce, co se mohli napravit, mit milujici rodiny a vymyslet lek na rakovinu, globalni oteplovani, a fungujici windowsy. V tomhle mam jasno, jak si proti me nekdo neco zacne, u me skoncil. Pro me porusil moralni zasadu ze ja a muj majetek je nedotknutelny a tim padem u me nema slitovani. Proste na neco takoveho nemeli pravo, ani sebemensi zaminku, tecka.
xlibor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xlibor » 10 led 2006 14:17

Kubajzz píše:Další případ, kdy kdyby byli účastníci ozbrojeni, tak místo roztržených riflí za 250,-Kč mohli na místě zůstat dva mrtví. Jeden 18 a druhý 19 let. :roll:
Lidi, nehroťte tu sebeobranu!

Jinak myslím, že kdybys střílel a měl dobrého právníka a přítelkyně by dobře svědčila, že by ses z toho dostal.
Ale ten hlodající červík v hlavě by ti zůstal do konce života. Zabil bys dva lidi kvůli roztrženým džínám?
Tady ani nejde o roztrzene dziny, tady jde o princip. Nikdo proste nema pravo jakkoliv omezovat tvou svobodu. Proste kazdy lump, pred "akci" (nekoho okrast nebo zbit), musi nest riziko, ze to muze byt jeho posledni a je jedno jestli mu je 18 nebo 50. Je potreba, aby se par takovych pripadu dostalo do podvedomi a verte, ze nebude tolik loupeznych prepadeni. Kazdy "normalni" lump si predem probere rizika, za to dostane 5 let basy nebo z toho pripadne nevyjde zivy.
cmk
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cmk » 10 led 2006 14:34

DesertEagle27 píše:For cmk:
S tim Holkem (pravda, je ted za smesne penize, ale ani ty bohuzel ted nemam k dispozici :( )
No, ale psals o necem, ze beztak chces neco kupovat - zacal bych timhle "nejlevnejsim", pac za tu cenu to umi rozumnou muziku - pravda, na sportovni strelbu s treninkem 1000 ran mesicne to neni, ale jednou za 14 dni si bouchnout 50 naboju a hlavne na suseni a pak pripadnou nutnou obranu - na to je to idealni - zvlast za ty penize.

DesertEagle27 píše:S tou reakci je to tak ze mi ti borci pripadali tim chlastem trochu zpomaleni a ze bych mel dost casu tasit.
Pak stoji i za uvahu myslenka, ze jsetli byli az v takovymhle stavu, jestli nebylo jednodussi utect... Ale chapu, ze s pritelkyni ruku v ruce se utika hur...
DesertEagle27 píše:spis strilet pudove od boku
:-) no, zkousel jsem to, na pisknuti tasit a strilet od boku (oproti beznymu taseni se "zapichnutim" na cil osetrena pulsekunda - na vzdalenost tech 2 metru to jde, ale na 5m uz bych si to nelajsnul.
Odpovědět