Zdar především pánové, uf no to byl teda porod přečíst všech těch 260 stránek.Čtu to skoro celé svátky:-D.Co jsem tak zjistil, že to podstatné by se vklidu vešlo do 30 stránek v těch zbylých 230 řešíte své mezilidské vztahy, no co už.
Chtěl bych zde sdílet svůj názor ohledně plynovek.Vlastním plynovku Ekol firat magnum 92 stříbrnou verzi a musím říct, že tato pistole na mě udělala vážně dojem.Vím, že značka ekol patří mezi ty průměrné až podprůměrné kvality, ale myslím si, že jediná spolehlivá zbraň od ekolu je firat magnum 92 tedy kopie Beretty f 92. Je to stejné např jak u Zoraki je asi jediná poměrně kvalitní 914 oproti jiným modelům.Nebo velmi vychvalovaná značka Walther u různých jejich pistolí mají taky chyby.
Nevýhoda Beretty je především její hmotnost, což hodně lidí odrazuje, tedy tato zbraň není pro všechny, a to je i pochopitelné, když někdo má rifle a tričko a opaskové pouzdro tak to jde moc vidět.
Pro mě je jako vyšitá.Hmotnost mě vůbec nevadí, protože co jsem chodit s borcema co hrají airsoft tak chodí pochody 20 km dlouhé mají na sobě plnou polní tedy bágl zhruba 10 kg někdy i víc taktickou vesku 5 kg a např celokovové ak 47 které má taky něco přes 3 kila.Takže já na to jsem zvyklý a nějaké kilo za pasem ani necítím.
Využívám ji především, když jdu do lesa a většinou tam chodím pozdě za tmy, protože mým koníčkem je přežívání v přírodě a rád tam aj přespím, což zvyšuje rizika napadení útočníkem.Bydlím ve Zlíně, kde si myslím, že je to poměrně klidné město, je to velmi málo cigánů, ale zase hodně bezdomovců a poměrně dost huličů trávy a najde se i nějaká fetka.Takže je potřeba se vybavit něčím, co mi může někdy zachránit život.Ovšem nespoléhám jenom na plynovku.Můj nilonový pásek dostává co zabrat, protože už je vybaven profesionálními policejními pouty, jedním slzným sprejem, taktickou baterkou, bojovou kudlou,Berettou a někdy sebou vezmu i vrhací nože.Moji sbírku chci ještě doplnit paralyzérem, teleskopickým obuškem značky ESP samozřejmě kaleným délka 18, a ještě nějakým pepřovým sprejem.Nejspíš tekutou střelu se značkou "Tornado", který má dosah až 6 metrů.Tento sprej je velmi kvalitní a účinný, používají ho hlavně měštáci a o jeho účinnosti se nemá smysl bavit.
Jsem tím asi trochu posedlý, nevím proč, ale nějak rád sbírám sebeobranné prostředky a rád je nosím sebou.Vždycky se mi líbila výbava ať už je to u hasičů, nebo vojáků a prostě mě to fascinuje.
Další výhodu kterou mám je, že nemusím se úplně spoléhat na všechny moje hračky, protože absolvuji sebeobranu Krav maga, která je velmi účinná v moderní sebeobraně.Zatím jsem v kategorii mírně pokročilý, ale za ty 2 roky co se učím myslím si, že bych se holýma rukama ubránil jednomu nebo dvou nezkušeným agresorům za předpokladu, že by neměli zbraně.Záleží na okolnostech.
Plynovku jsem si koupil na to abych ji nikdy nemusel použít.Jedině pokud by mě přepadlo víc než 3 lidi, to by mě žádná krav maga asi nezachránila ani teleskop ani nic jiného.Plynovka je skvělá na sebeobranu jen z důvodu psychologického jevu a myslím si, že 90% útočníku radši před ní uteče.Další výhoda, že plynovou vlastně nikomu neublížím, pokud použiju taktiku psychiky.Ovšem plynovku nenosím u sebe vždy, beru jsi ji jen, když mám na sobě české maskáče a jdu ve večerních hodinách do lesa.Často se mi stává, že cestou v hlubokém lese potkám skupinku podnapilých mladistvých a bojí se mě víc než já je.Už jenom to, že jdu lesem nevidím si na svoje nohy, (baterku zásadně nepoužívám kvůli maskovacím účelům) jsem v maskáčích a projdu většinou kolem 3 až 4 kluků mého věku a nějakých těch holek, tak nastane hrobové ticho a vidím, jak se těm borcům pevně svírají pěsti a čekají jestli já je nenapadnu.Už jenom to, že jsem v maskáčích budí určitý respekt, protože maskáče jsou většinou spjaté s nějakými military aktivitami a v nich se učí bojové umění.Takže i oblečení dělá v sebeobraně svoji roly.Plynovku zásadně nechci použít na podnapilé děti, které chcou vyvolat konflikt, především pro to, aby zamachrovali, před svýma holkama.Mám to jako poslední možnost něco jako příslušník policie.Záleží taky na přepadení.Pokud by se jednalo o provokaci, tak bych z místa se snažil odejít a ignorovat je, pokud by se jednalo o omezování tedy držení atd, tak bych se jim snažil domluvit, že to za to nestojí. a až teprve pokud bych byl fyzicky napaden, tak bych na to příslušně reágoval.Mou výhodou je, že těch sebeobranných prostředků mám hodně, takže můžu je i kombinovat.Pokud by se jednalo 1 vs 1 tak bych použil svoje schopnosti krav magy.Pokud samozřejmě by byl silnější, tak bych musel použít nějaký nástroj na jeho spacifikování.
Pokud by na mě pachatel vytáhl např nůž nebo teleskop, tak bych tasil plynovku určitě.Po jeho zasažení bych ho odzbrojil a následně spoutal pouty, které sebou taky věrně nosím.Následně bych zavolal policii.
Možná si o mě myslíte, že jsem magor a asi máte i pravdu, ale nikdy bych si neodpustil, kdybych třeba nechal tyhle sebeobranné prostředky doma a já nebo někdo se známých by to odnesl na zdraví nebo i na životě.I když zlín je poměrně velmi klidné město, vždy se připravuji na to nejhorší.Navíc tyto informace, techniky, a prostředky budu nejspíš potřebovat, protože se připravuji do konkurzu ke městským strážníkům.Určitě mě to nazmar nebude.
Co se týče spolehlivosti plynovek tak si myslím, že je to dost účinné, pokud použijete náboje PV 45 mg a následně napřeskáčku CS 85 mg.A pokud ho to nepoloží, tak máte obrovskou výhodu, protože působí na něj ty účinky a vy můžete buď utéct nebo ho spacifikovat.O zaseknutí zbraně bych to já taky neviděl tak tragicky,Velmi málo případů je, že se zasekne hned první nebo druhý náboj.Většinou jsou to náboje, kdy uživatel je za sebou střílí třeba 8 po sobě.A pokud i přes to se zasekne, je potřeba správně reágovat,Např okamžitě vyhodit z hlavně náboj a přebit na další nebo ho jednoduše majznout do hlavy a myslím, že se nějakých 30 minut hned tak neprobere.
Je taky potřeba taky použít všech možností např dojde k provokaci a najednou pachatel vytáhne nůž a bude vám jím hrozit.Jde to vyřešit rychlým ústupem dozadu, tasením zbraně a on v tom horším případě se rozeběhne proti vám tak vystřelit mu 2 nebo tři náboje do obličeje a následně ho třeba kopnout do břicha a myslím, že pokud to uděláte správně, tak nestihne vás ani říznout.Toto ovšem je potřeba trénovat jako další věci jako tasení zbraně, míření, střílení atd.
Abych to shrnul plynová pistole není pro všechny.Je potřeba ji ovládat a porozumět ji.Taky je velmi důležité být přesvědčivý tedy pokud nastane situace že vytáhnete na partu cigánu plynovku a oni nebudou vědět co dělat.Je potřeba je vystrašit.Např svým řvaním atd.
I když pistole Ekol firat magnum nemusí být moc spolehlivá, tak mě se líbí a je to pořádné dělo, které myslím dokáže překvapit.Všechny sebeobranné prostředky ať už plynovky, teleskopy, pepřáky apod mají své pro a proti a majitel by měl zvážit dost věcí a teprve pak by měl zvolit, kterou si koupí.Já jsem trénoval se všemi snad a proto preferuji všechny, ovšem nemá cenu když si někdo koupí teleskop a neví jak s tím zacházet.To samé i plynovka....
A sakra to jsem se ale rozepsal

no moc nevěřím, že se to někomu bude chtít číst, ale když si to přečte a sdělí svůj názor budu jenom rád.Omlouvám se jestli jsem zašel trochu mimo téma...