monikash:
jdi na téma kde se o tom baví majitelé ostrých. Tak jako jsem kdysi koumal (a zpočátku nechápal) i já. Jsou majitelé ostrých, kteří řeší jak trefit na střelnici do černýho. A jsou majitelé ostrých, kteří řeší sebeobranu. Tak čti nebo poslouchej (já se také vyptával i ústně) ty druhé.
Protože použití plynovky na obranu se blíží tomu druhému užití. Plynovkou se netrefuješ s nějakou i přípravou před tím a v kliďánko pohodě a aby se neklepala ruka do terče do černého. Ale musíš a pod obvykle i psychickým tlakem rychle reagovat ... a plynovku použít překvapivě!
Takže místo střílení do terče na přesnost je i u plynovky upřednostněna ta pohotovost ... a spolehlivost a i bezpečnost.
Takže ten systém u ostrých pistolí a pro tyhle případy se vyvinul ze systému SA přes SA/DA až po ten DAO. To DAO je právě u revolverů ... a aby nebylo možno SA a pro větší kompaktnost zbraně, tak dokonce upilovávají čudlík od kohoutu nebo ten kohout je zakrytovaný celý ... a ten revolver vypadá potom docela podivně
U pistole je za tímto účelem a jak jsem napsal jaksi nevyhovující natahovat teprve závěr. V krizové situaci. A to nemluvě o klasických pojistkách. Zdržovačka a ten průšvih, že když se konečně zmáčkne spoušť, tak se zapomene že je zajištěno.
Podobně při nošení náboje v komoře (tedy se nenatahuje závěr) ale u jen SA se musí zase a pro 1. výstřel natáhnout ten kohout palcem (plus mít ošetřený ať tak nebo onak a pokaždé obvykle a žel jinak ty pojistky) ... a což zase nemusí být to pravé ořechové, i když teď a v klidu třeba ráda napíšeš, že ten kohout v SA a pro 1. výstřel kliďánko a jako pohyb navíc pokaždé uděláš.
Na rozdíl od revolveru ty další výstřely (po tom prvním) u pistole už obvykle mačkáš v režimu SA, protože kohout je natažený po předchozím výstřelu.
Ale pokud v takové nějaké situaci, třeba jsi v pohybu a potřebuješ někam přitom přeběhnout apod. a musíš sledovat okolí, nevystřílíš najednou a napoprvé "dávkou" celý zásobník, tak nesmíš zapomenout že máš pořád natažený kohout a pořád odjištěnou pistoli ... a lehká spoušť v režimu SA a proti DA (ta těžší spoušť funguje jako svým způsobem pojistka) vlastně odpálí další výstřel jen vlastně na dotek, takže velké riziko je tu!
Proto je a jak jsme pochopil vymyšlený ten režim DAO, aby i pro další výstřely a než je ten 1. výstřel jsi musela pokaždé tu spoušť promáčknutím teprve natáhnout ... a také nelámat si hlavu se zajišťováním což s tím souvisí. A mezi tím můžeš dělat na efekt třeba kotouly!
Na tom jednom video s DAO Kevinem to bylo krásně vidět, jak střelec rychle vytáhl pistolku, nic neřešil, jen mačkal spoušť a bleskově rychle ji zase skryl ... a znovu vytáhl, vystřelil a zase rychle skryl ... nějaké zajišťování a zdržovačky nedělal.
Uvědom si, že v případě plynovky se má použít překvapivě ... tedy rychle vystřelit ... a začít zdrhat pryč, ale při tom zdrhání pryč nesmíš zapomenout, že zdrháš obvykle s odjištěnou pistolí a nataženým kohoutem! To v režimu DAO jako riziko odpadá.
Je to pochopitelně složitější, ode mne podáno velmi a velmi a velmi neuměle ... ale teprve po jistých zkušenostech s mojí SA/DA plynovkou jsme i já pochopil, proč tam je třeba a nejlépe mít ten systém DAO ... a proč a nehledě zase na jiné problémky,
ti zkušení borci doporučí raději začínajícímu a který ani nemá v úmyslu nijak moc něco dál trénovat a udržovat se ve výcviku ...
raději revolver!
Třeba se tu po delší době objeví zase Pietro Beretta a vysvětlí to líp? ... já jsem se dostal v těchto dnech a dalších budoucích pod časový tlak ... a potřebuji se nutně spláchnout jak jsem už psal někde nahoře, tj. od plynovek se odlogovat