DrobasMirek píše:tak jsem po zralé úvaze místo plynovky pořídil radši kvalitní "tekutou střelu" nebo jak se tomu řiká. Na prodejně mi pán vysvětlil a sám se připravil o větší tržbu (a já mu musel dát za pravdu) že je rozdíl když na někoho kdo má pod sakem reálnou bouchačku vytáhnu v sebeobraně plynovku nebo tekutou.. u tekutý bude asi menší pravděpodobnost, že tu jeho ostrou vytáhne a střelí než když uvidí v mý ruce """rádobyostřevypadající""" plynovku, ale rozebírat to dál by zase byly zbytečný dohady o použití plynovek.
a na čokla to prej bohatě stačí
El lobo píše:Další

A prosím všechny plynovkáře ať se k tomu snad ani nevyjadřujou.
Tak to ja se k tomu tedy vyjadrim po par dnech mlceni. S obsahem toho prispevku nesouhlasim ale kdyz byl konecne jeden prispevek po par dnech napsan v klidu, tak ja v klidu take zareaguji...
Vite mne uz tuhle uvahu s peprakem a plynovkou a utocnikem s ostrou rikalo uz mnoho lidi, zadny z nich se nad tim ale podle meho poradne (opravdu poradne) nezamyslel. Utocnik, ktery na vas na ulici prijde s tim, at mu "navalite prachy a mobila" se oproti vam citi silny. Kdyby totiz ne, nebude prepadat vas ale pocka si na nekoho, kdo se mu bude zdat slaby. V momente, kdy ma u sebe ostrou zbran, tak pravdepodobne rovnou prijde s tou zbrani v ruce - namirenou na vas. Pokud si ji ale stejne necha schovanou, bude samozrejme pripraven vam kdykoliv ukazat, jak ma hrozne navrch. Pokud si myslite, ze utocnik, ktery se citi silnejsi nez vy, necha ostrou zbran v pouzdre, kdyz uvidi ze tahate nejaky uz na prvni pohled mene intrusivni obranny prostredek, tak se seredne mylite. Prave ze on prece velky kapo, ktery vas muze v pohode odprasknout, vas nenecha hrat si na hrdiny se sprejem. Ve chvili, kdy uvidi sprej, nebude vahat vam ukazat, kam si ho mate zastrcit. Jde presne o princip vzajemneho zastraseni. On si proste nenecha hrozit sprejem, kdyz ma u sebe kanon! To same plati pro obusek, paralyzer a ja nevim co jeste. Z tohoto tedy vyplyva jedine - abyste mu zabranili v tom, ze vam ukaze, ze je lepe vyzbrojeny, musite svuj obranny prostredek pouzit prekvapive a okamzite - tzn abyste mu zabranili ve snaze ukazat vam, ze na nej nemate, musite sprej vytahnout a okamzite bez vahani pouzit... to same se ale da udelat i s tou plynovkou, obuskem i paralyzerem...na tehle rovine jsou tedy obranne prostredky v rovnovaze. Plynovka ma tedy vyhody nekde jinde...
Zaprve plynovka je podstatne vetsi drazdivy kanon nez sprej - vyplyva to uz z principu te veci. Sprej ma silne zredeny kapsaicinoidni roztok, obycejne 10% nejakeho kapsaicinoidu, ktery sam o sobe ma zredeny obsah cisteho kapsaicinu. Palivost tohoto roztoku se pohybuje u slabych spreju na hodnotach kolem 2 000 000 SHU, opravdu hodne hodne kvalitni policejni spreje maji tak kolem 5 000 000 SHU. Tahle jednotka znamena, ze ten sprej musite naredit 1:5 000 000 (nebo v pripade slabych 1:2 000 000), abyste jeho palivost prestali pri ochutnani citit. Ted si vezmete, ze plynovka vam vypali dokonale cisty NV - zadny roztok - a to v mnozstvi odpovidajicim obsahu treba 60% jedne lahvicky spreje (bohuzel legislativa to tak stanovila, kdyby byly naboje 120mg NV, tak by to byla "legrace" vetsi)... toto prasknuti 60% lahvicky spreje je prosim ale najednou behem zlomku vteriny s tim, ze muzete vesele praskat dal, kdezto na vystrikani 60% spreje potrebujete tak 3 vteriny nepretrzite strikat. Jinak presny a spolehlivy udaj o SHU nonivamidu se mi nepodarilo najit. Kazdopadne nonivamid je synteticka sloucenina kapsaicinu - nejpalivejsi zname latky, ktera sama o sobe v ciste forme ma hodnotu 15 000 000 SHU. Capsaicinoidu - tedy latek zalozenych na kapsaicinu je vicero, nejslabsi z nich, u ktereho jsem nasel udaj o SHU je Homocapsaicin, ten ma hodnotu 8 600 000 SHU. Nonivamid by mel byt jeste lehce slabsi, porad je na tom ale o par milionu lepe jak obycejny peprovy sprej, ktery se da v kramech koupit - ty maji vetsinou do tech 3 000 000 SHU. Plynovka tedy meta daleko palivejsi latku v daleko silnejsich koncentracich a mnozstvich daleko rychleji - sprej je v tomto ohledu moooc daleko za ni. To byla trochu vice chemicko-technicka stranka veci.
Zadruhe ze statistik vyplyva, ze cca 95% odhadovanych pouziti zbrane znamena pouhe ukazani, ze zbran mam. Na utocnika, ktery se citi silny a to jeste vic s ostrou za pasem muzete jit budto sichrovnim zpusobem popsanym vyse - zautocim driv tim, co mam u sebe, nez se stihne rozkoukat a ukazat mi, ze ma neco lepsiho. Nebo na to muzete jit tak, ze zkusite sami hrozit - to se ale da udelat jen s plynovkou nebo pak s ostrou ... sprejem nepohrozite, obuskem moc taky ne, paralyzerem taky ne. Ja osobe jsem zastancem nekompromisniho pristupu, protoze uz to, ze vas nekdo na ulici zastavi se slovy naval "srajtofli a mobila" je proste prima hrozba zajmu chranenemu trestnim zakonikem a obrana nesmrticimi prostredky je adekvatni. Rozhodne vsak radsi budu mit neco, co muzu pouzit i tim hrozebnym zpusobem, pokud to shledam adekvatnim situaci s tim, ze pri sebemensim naznaku nejakeho rychlejsiho pohybu proste budu strilet a nafetovany poulicni zlodej, kteremu jste prave vypalili dejme tomu 4x do obliceje z bezprostredni vzdalenosti NV/CS nebo NV+CS tu zbran z pouzdra nedostane. A i kdyby vypadal, ze se mu to podari, porad jste oproti nemu ve vyhode, protoze nafetovany je on a ne vy a vy se muzete celkem s prehledem branit i rukama - tedy zabranit mu ve vytazeni zbrane. Jak jsem ale rikal, toto je vylozeny boj o zivot ke kteremu stejne pravdepodobne nedojde (zlodej to radsi zkusi na mene sebevedome "obeti" nez aby riskoval konfrontaci - v mori je prece spousta dalsich ryb) a pokud ano, mate vice nez slusnou sanci.
Je ale na kazdem, jak to zvazi. Chtel jsem jen trochu obsahleji zareagovat na tento oblibeny blabol, ze utocnik nebude vytahovat ostrou, kdyz ja mu chci "jen" nastrikat sprej do obliceje nebo zlamat hnaty pendrekem...