monikash: plně souhlasím s porůznu vyřčeným varováním - tj. už při výběru zbraně by mělo být jasno, jak a kde při jakých příležitostech bude nošena. Jestli do III. světové války nebo na ofenzivní boj s mafií, viz tady výše odkaz na to poněkud zcestné video, nebo jako vlastnostem uměřená plynovka a pro obranu.
Tedy nadsázkou, tak výběr modelu pistole / revolveru už musí jít jakoby ruku v ruce s výběrem pouzdra!
Krom také důležitého parametru váhy, jsme potom u rozměrů. A tady je dost důležitá šířka: příkladem Zoraki 914 uváděných 36 mm, Walther P22 uváděných 29 mm, nové Zoraki 906 uváděných 25,5 mm …
Ale ouha ouvej! Jen podle katalogu resp. podle na webu prodejců uváděných rozměrů stejně nelze vybírat. Ty zbraně je třeba raději vidět a zkusit.
Protože důležitá je taková ta efektivní šířka. Resp. prodejci uváděné rozměry šířky bývají jako max. … a tak v jednom dvou bodech … a převažující zbytek takové třeba pistole je výrazně tenčí resp. zbraň je pohodlně plošší.
Potom to ztluštění kvéru a někde jen třeba ke konci pažby nebo na konci závěru u pojistek je něco jiného, než když ta šíře je dána také trčícími pákami od ovládání vypouštění závěru někde uprostřed, a co na potvoru dál, ještě třeba na obou stranách: také z těchto důvodů jsem já upustil od některých archaických modelů zbraní a raději nejmenovaných výrobců.
U plynovky si myslím je hlavní důraz pro opravdu
skryté nošení a také s tím spojené
osobní pohodlí.

Za ten asi 1 měsíc a co se už zařizuji spíše pro sebe (tedy nikoli veřejně a třeba zde na téma) tak dle mne vyhovuje
vnitřní pouzdro, ale pozor, dle zkušeností po světě poskládané z těchto parametrů:
dole uzavřené, na straně přiléhající k tělu opravdu zbraň kryjící až nahoru, z důvodu možného kontaktu s lidskou(!) kůží jaksi materiálově a ošetřením alergicky neutrální a vůbec příjemné a pot nepropouštějící … a pozor, důležité …
se zvláštním úchytem, umožňujícím skutečně tu pistoli schovat celou(!) v případě nutnosti i pod to triko, viz
princip je třeba dole příloha.
A protože plynovky pistole nemají obvykle pádovou pojistku a kde nejde jen o ten pád ale i o ošetření nechtěných zachycení o kohout, tak raději s překrytím kohoutku nějakým tím páskem, tady příkladem ta horní část a dole
opět příloha. Tady je ale, upozorňuji dodatečně, to pouzdro bez(!) speciálního úchytu.
Ovšem ten zvláštní úchyt, pokud bude pouzdro vyrobeno třeba z obvyklých 3 mm kůže, přidá k tloušťce pouzdra další vrstvu ... a ve výsledku to je dalších téměř celkem 1 cm ke zbrani. Tj. 3x 3 mm plus část té spony. O to je potom ta „boule“ za páskem v kalhotách větší a je to nepohodlnější. Nehledě na to, co třeba ta kůže udělá a jako materiál po dlouhodobějším kontaktu s lidským potem.
Pouzdra vyrobená z kydexu (umělá hmota) a na tělo konkrétního modelu a v provedení jako vnitřní pouzdro další velkou tloušťku sice nepřidají, ta stěna pouzdra může být totiž tenčí než z kůže, ale za to jsem četl upozornění prodejce, že materiál může být tepelně tvarově nestálý: takže do pouště s tím asi raději ne, že. Žel, tahle pouzdra se nabízí jako přesná na konkrétní model ostré, takže plynovky nekryjící se s ostrým vzorem nebo které ho nemají vůbec ... tak mají smůlu nebo ho dělat z kydexu amatérsky doma?

Potom, ano, je to řešení skrze nějakou tu
brašničku.
Nakonec jsem k tomu přistoupil i já. Ale pozor, zase je třeba a pro pohodlí k nošení, aby ta brašnička byla skutečně dělaná na tělo tj. rozměry konkrétního modelu kvéru, tj. aby byla co nejmenší a především také co nejtenčí. Žádné tedy zbytečné a jakoby prakticky se tvářící nástavby, které ale z brašničky udělají ve výsledku mastodonta!
Já takového dodavatele objevil na Slovensku. Ovšem ti, kteří mají plynovku nikoli a la vzor nějaké té ostré, to mají složitější a nebo vůbec mají smůlu resp. je to bude stát výrazně víc v pořizovacích nákladech … a opět jsme zpět u toho, že i na to je třeba pamatovat už při výběru zbraně!
Bez toho, aby ta brašnička byla udělaná na míru třeba mé pistole P22, včetně toho rychlotvírání šňůrkou, bych si ji nepořizoval – takovou jednu jinou mám už dnes více než 1 rok doma a asi za „jen“ 80,- Kč od Vietkongu: do auta nebo tak jinak spokojenost, ale na nošení to není pravé ořechové.
Tady je třeba vzor pro moji P22, já vybral celočerné provedení, foto viz odkaz na web prodejce:
http://www.falco.sk/cs/e-obchod/nylonov ... 9-526.html

- uchyt.jpg (28.05KiB)Zobrazeno 1758 x

- pasek.jpg (18.13KiB)Zobrazeno 1758 x
... možné dotazy na mě, prosím, prostřednictvím SZ, do obecných diskuzí, nekonečných dohadů a podpásových lží a pomluv sem vstupovat nebudu