Husky píše:to Kebab: Nechápu, proč si myslíte, že absence DA režimu je tak zásadní nevýhodou. Řekl bych, že náboj v komoře je i u plynové zbraně docela hazard. Je to můj osobní pocit, ale představa, jak málo stačí k výstřelu mě trochu děsí. Přitom natáhnutí závěru s následným výstřelem může být stejně obtížné jako promáčknutí spouště na DA... Jen taková myšlenka.

Casopis Zbrane&Naboje Special jako komentar k obrazku píše:Jednocinny spoustovy mechanismus u zbrane typu 1911. Prestoze je napnuty kohout jisteny manualni a dlanovou pojistkou, soucasny vetsinovy nazor na konstrukci obranne zbrane uprednostnuje pouzti SA/DA nebo udernikoveho DAO spoutoveho systemu.
Husky: Je zvlastni, ze rikate, ze naboj v komore je u plynove zbrane hazard. Nez namitnete, ze ostre zbrane maji hromadu pojistek, ktere plynovky nemaji, tak vam rovnou reknu, ze maji.
Nevim, jak je to u UMA COLT 1911...vim, jak je to u mych zbrani.
Zoraki ma system SA/DA a bezpecnostni ozub na kohoutu (pro neznalky - kohout nema jen 2 polohy - napnuto/vypusteno - ale i treti polohu, ktera je kousek nad udernikem. Kdyz je naboj v komore, vypustite kohout na ozub, takze zustane vypusteny kousek dal aniz by se dotykal uderniku a tim je zbran chranena jak proti padu, tak proti nesikovnemu zatlaceni nebo uderu na vypusteny kohout. Nehrozi zde nechtene odpaleni). Takze kdyz nabiju, dam naboj do komory a vypustim kohout na ozub. Tim je zbran v rezimu DA - spoust ma dlouhy krok a velky odpor a je chranena v pouzdre - a k tomu je kohout na ozubu, takze nehrozi, ze kdyz se blbe ohnu, upadnu nebo do me nekdo vrazi, ze mi zatlaci kohout na udernik a odpali naboj.
To same u revolveru - Zoraki R1 jsem koumal a nasel blokaci kohoutu pri nedomacknute spousti (automaticka pojistka branici kohoutu dopadnout na udernik kdyz neni zmacknuta spoust).
Naproti tomu Ekol P29 nic takoveho nema, takze kdyz vam zbran upadne na kohout, tak to naboj v komore odpali.
Tim vsim chci rict, ze to neni o tom, ze plynovka je nebezpecna s nabojem v komore ale tim, ze
jen nektere modely jsou nebezpecne s nabojem v komore kvuli absenci zakladnich bezpecnostnich prvku. A uprimne receno od Bruni nebo Kimar bych si SA zbran nekoupil ani za povestne zlate prase.
EDIT: A jeste jedna vec. Podle me ma Kebab pravdu s temi pravniky amatery. My se tu muzeme dohadovat o predpisech jak chceme ale casto se vam sejdou 2 pravnici a daji dohromady 4 vyklady tehoz predpisu. Moje zkusenost s urady je napriklad uzasna. Jsem aktivni ridic, jezdim kazdy den jako asi vetsina z nas. Nikdy jsem nebyl trestan za nic, vzdy jsem jezdil slusne. Body jsem nikdy nemel, policie me dokonce ani nikdy nestavela, zadny radar me nikdy nevyfotil. Presto jsem jednou (neni to zas tak davno) udelal svuj prvni prestupek v zivote. Predjel jsem nakladak na zakazu predjizdeni, kdyz jsem se za nim tahnul sedmdesatkou uz 9km. Spechal jsem na schuzi do prace a tak kdyz konecne bylo v protismeru volno jsem ho predjel. Bylo to na prehlednem useku kde je videt skoro kilometr dopredu. Za tento prvni a jediny prestupek v mem zivote mi byl na pul roku sebran ridicsky prukaz. Byl jsem na magistratu ve svem meste a rikali mi, ze se nemam bat, ze za tohle mi papiry vzit nemuzou a ze pry se kdyztak mam odvolat na kraj. V meste kde pripad ale projednavali mi papiry vzali a kraj jejich rozhodnuti pri odvolani potvrdil. Urednici na magistrate u nas nad tim kroutili hlavou a rekli, ze to mam dat na prezkum k ministerstvu dopravy, ze to neni mozny. Ministerstvo dopravy potvrdilo rozhodnuti odvolaciho organu. Bavil jsem se o tom s policajtama, urednikama, kteri vysetruji prestupky v doprave, se vsema - kazdy nad tim kroutil hlavou, ze to prece neni mozny. Bylo.
To jen na ilustraci, jake to je, dovolat se tu v CR nejakeho prava. Kdyz by nekdo chtel, muzu mu poslat i pres SZ prislusne predpisy aby si sam pocetl a videl, jak jsem valil oci ja, kdyz jsem dostal 6 000 pokutu, pul roku zakaz rizeni a 6 bodu.