Ahoj,
do fóra o plynovkách píšu prvně, takže se předem omlouvám za větší obsáhlost. Na úvod se musím přiznat, že až do nedávna mně plynovky nějak nebraly. Hraju airsoft, zajímám se o ostré a považoval jsem jen ostrou zbraň za dostatečnou obranu. Pak jsem si v pátek večer (dnes je úterý) z nudy otevřel tohle téma a celých těch 92 stránek přelouskal. Sice je to hodně textu, ale hned na začátku vzrušená diskuze o smyslu a účinnosti plynovek člověku pomůže ujasnit si, co od zbraně čekat a osobně jsem plynovku začal považovat za optimálnější obranné řešení než ostrou (žádný zbroják, při omylu se omlouvám oběti a ne pozůstalým apod.). Tolik k úvodu.
Takže jsem se rozhodl, že plynovku chci. Chci ji na obranu (a na mazlení a pro radost...) a jsem konzervativní člověk. Takže výběr modelu zbraně byl celkem jasný (ppk, walther ppk

). OK, následuje bleskový průzkum českého internetu, co se vlastně nabízí. Ekol lady nějak nesplňoval mé představy "pepkovitosti", kimar, bruni a cuno melcher mají pro změnu špatnou pověst (kimar kvůli berettě, bruni glocku a na cuno melcher zase nadávali na co2air.de). Zbývá umarex pp. Je dražší a nemají ho na každém obchodě, ale dlouhou dobu zůstává favoritem. Recenze na co2air ale nechválí ani jej. V podstatě mé dilema zachránil zdejší uživatel Slávek0269, který prodával svou ermu egp75s. Stála sice 5 a půl tisíc, což je dost, ale zase když vezmu umarex pp (3,5 t.) + druhý zásobník (700) + pouzdro (biachi, velmi hrubý odhad na cca 400, bohužel jej mám na špatnou stranu) + nějaké náboje, tak to není až tak moc. Tak se do mých spárů dostala nejlepší dosud vyráběná plynovka inspirovaná waltherem ppk (alespoň dle co2air.de).
Takže erma už je doma (pokud mi nějaký laskavý člověk pošle SZ s návodem, jak tu dát fotky, přidám je) a já můžu popsat první dojmy. Vizuálně ji od ppk liší pouze vypouštění zásobníku, není u spouště jako u ppk, ale na spodku rukojeti, jako u p38. Funkčně pak v tom, že pojistka nefunguje i jako decock a střelecká pohotovost drží jen na zásobníku. Rozborka je shodná, nakolik je zbraň shodná s ppk i uvnitř si netroufám odhadnout. Vzhledově vypadá velice kvalitně, prakticky se od černěné zbraně nedá rozlišit. PTB číslo je 401 a na pravé straně závěru je vyraženo made in w. germany, takže žhavá novinka to taky není

. Test s neocube kuličkami dopadl následovně: Závěr, tělo, lučík ani spoušť nemagnetují, kohout, pojistka, úderník, hlaveň, vratná pružina a zásobník ano. Co do vzhledové stránky a kvality provedení jsem velmi spokojen. O tom ostatně svědčí i to, že do poslední chvíle jsem byl přesvědčen, že ten magnet se na závěr bude chytat

.
Ráže je 8mm K, dostřel, spolehlivost a účinnost s pepřovými náboji ověřím tak nejdřív za měsíc, jelikož se chvilku do přírody nedostanu a v centru Olomouce se mi do toho nechce

.
Toliko k mojí nové hračce, update provedu hned po střeleckých testech, popř. na dotaz. Výhledově mám v plánu dřevěné střenky, pak už budu úplně spokojený (pokud budou ty od Klinského sedět

). A kdybyste někdo náhodou věděl o dobrém opaskovém pouzdře na klip pro leváka, nemusí být ani od KM saddlery

, budu velmi rád, přeci jen nošení na pravé straně pro mne není moc ideální.
P.S.: Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří sem hodili odkazy na zajímavé stránky. Hodně mi pomohly se v plynovkách zorientovat. A taky bych rád poděkoval Slávkovi0269, který takový skvost do Čech přivezl aby se později mohl stát mojí první plynovkou.