optika na sa. vz.58
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
optika
měl jsem tam tuhle 6x42
http://www.awiw.cz/drag.htm
a teď tam mám tohle
http://www.k100.ic.cz/index_subory/Foru ... 858_08.jpg
http://www.awiw.cz/drag.htm
a teď tam mám tohle
http://www.k100.ic.cz/index_subory/Foru ... 858_08.jpg
Nazdar, ako to mate vyriešené s umiestnením puškohľadu na zbrani.Je treba upravovat vyhadzovač nábojníc? Kvoli prípadným závadam zbrane sposobených odrážaním nábojnic od optiky?
Alebo je to uplne jednoduche iba kupim puškohlad, montáž a montážne krúžky namontujem a je to?Obávam sa dvoch vecí po prve že to bude robit závady (myslim kvoli tým odrážaným nábojniciam) a po druhe že to(puškohlad) kvoli tomu budem musiet posunut do zadu a strelba bude nepohodlnou.
Chcem mat čo najviac info aby som vedel sčím všetkým mám rátať kedže optika je o dost drahšia ako samotná zbraň.
Prosím poradte
Díky
Alebo je to uplne jednoduche iba kupim puškohlad, montáž a montážne krúžky namontujem a je to?Obávam sa dvoch vecí po prve že to bude robit závady (myslim kvoli tým odrážaným nábojniciam) a po druhe že to(puškohlad) kvoli tomu budem musiet posunut do zadu a strelba bude nepohodlnou.
Chcem mat čo najviac info aby som vedel sčím všetkým mám rátať kedže optika je o dost drahšia ako samotná zbraň.
Prosím poradte
Díky
-
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Na konci 60tých let se pokoušel tehdejší "guru" střelby ze služebních zbraní a vedoucí osobnost tohoto ranku prosadit Sa 58 jako náhradu předepsané zbraně (pu 54, nebo Mosin 98/31) pro disciplinu "armádní puška 3x20 ran na 300 m" - to se střílelo na terč 100x60 cm, tedy desítka byla 10 cm.
Ač sám vynikající střelec a navzdory bednám vystřílených nábojů to tenkrát vzdal.
Sa 58, byť pro běžné armádní použití velmi přesná, prostě není zbraň konkurence schopná ve srovnání s puškou, určenou pro přesnou střelbu na větší vzdálenost ať už s puškohledem, nebo bez něj. Nezvládne to nejen zbraň (ohřev hlavně, prachové náplně a z toho vyplývající jiné dráhy střely), ale zejména náboj (hlavně neměnnost střely, ale ani prachové náplně), který pro toto použití nebyl konstruován.
Sa 58 přesností vyhoví na vzdálenost do 150 m jak s otevřenými miřidly, tak s puškohledem. Pokoušet se ale dělat z toho odstřelovačku, je IMHO ztráta času, peněz a v neposlední řadě iluzí.
Kupte si pořádnou flintu a investujte do nábojů - kvalitní náboj na 300 m vyjde dost přes 100 Kč/ks - a pak můžete mluvit o soustřelu pod 10 cm na tuto vzdálenost. S nábojem 7,62x39 to ale nejde.
Ač sám vynikající střelec a navzdory bednám vystřílených nábojů to tenkrát vzdal.
Sa 58, byť pro běžné armádní použití velmi přesná, prostě není zbraň konkurence schopná ve srovnání s puškou, určenou pro přesnou střelbu na větší vzdálenost ať už s puškohledem, nebo bez něj. Nezvládne to nejen zbraň (ohřev hlavně, prachové náplně a z toho vyplývající jiné dráhy střely), ale zejména náboj (hlavně neměnnost střely, ale ani prachové náplně), který pro toto použití nebyl konstruován.
Sa 58 přesností vyhoví na vzdálenost do 150 m jak s otevřenými miřidly, tak s puškohledem. Pokoušet se ale dělat z toho odstřelovačku, je IMHO ztráta času, peněz a v neposlední řadě iluzí.
Kupte si pořádnou flintu a investujte do nábojů - kvalitní náboj na 300 m vyjde dost přes 100 Kč/ks - a pak můžete mluvit o soustřelu pod 10 cm na tuto vzdálenost. S nábojem 7,62x39 to ale nejde.
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
-
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Pánové, už jsem za tu cenu dostal vyčiněno i mailem. Máte určitě pravdu, jistě se nechá náboj 308W udělat podstatně laciněji.
Když si vezmete, z čeho se skládá cena, pak cena nábojnice a zápalky je to nejmenší. Dokonce i střela (pakliže koupíte krabici a budete je tam sázet bez výběru) vyjde relativně lacino. No a když si uděláte odměrku a prach tam budete sypat na objem, pak jste skutečně na těch cca 15 Kč/ks, jak jsem se dozvěděl.
Já mluvím o kalibrovaných střelách a přesném navažování prachu pro každý náboj. Při kalibraci koupené krabice střel zjistíte, že jsou mezi nimi rozdíly a rozhodně pro závodní serii nevezmete všechny šmahem, ale vzniknou vám skupiny střel, malinko se lišící průměrem, či vahou. Ne, že by nebyly k ničemu, ale do té serie je nepřidáte, půjdou trochu jinam. Ani prach není v každém balení úplně stejný - ať se výrobce snaží, jak chce.
Přijel chlap do autodílny, že mu hapruje auto. Mechanik chvíli čučel pod kapotu, pak někam šáhnul - a prej hotovo, dostanu 100 Kč. Proboha za co? Vždyť jste jen utáhnul šroubek? Jo. Za utažení šroubku - 1 Kč. Vědět kterej - 99 Kč.
Takže nejen drahé vybavení, ale taky znalosti a vědomosti se podílejí na vysoké ceně opravdu špičkového výsledku - v čemkoli.
Ale máte pravdu, náboj, s nímž spolehlivě trefím jelena na 120 m na komoru, se skutečně dá pořídit podstatně laciněji. O tom ale řeč nebyla.
Když si vezmete, z čeho se skládá cena, pak cena nábojnice a zápalky je to nejmenší. Dokonce i střela (pakliže koupíte krabici a budete je tam sázet bez výběru) vyjde relativně lacino. No a když si uděláte odměrku a prach tam budete sypat na objem, pak jste skutečně na těch cca 15 Kč/ks, jak jsem se dozvěděl.
Já mluvím o kalibrovaných střelách a přesném navažování prachu pro každý náboj. Při kalibraci koupené krabice střel zjistíte, že jsou mezi nimi rozdíly a rozhodně pro závodní serii nevezmete všechny šmahem, ale vzniknou vám skupiny střel, malinko se lišící průměrem, či vahou. Ne, že by nebyly k ničemu, ale do té serie je nepřidáte, půjdou trochu jinam. Ani prach není v každém balení úplně stejný - ať se výrobce snaží, jak chce.
Přijel chlap do autodílny, že mu hapruje auto. Mechanik chvíli čučel pod kapotu, pak někam šáhnul - a prej hotovo, dostanu 100 Kč. Proboha za co? Vždyť jste jen utáhnul šroubek? Jo. Za utažení šroubku - 1 Kč. Vědět kterej - 99 Kč.
Takže nejen drahé vybavení, ale taky znalosti a vědomosti se podílejí na vysoké ceně opravdu špičkového výsledku - v čemkoli.
Ale máte pravdu, náboj, s nímž spolehlivě trefím jelena na 120 m na komoru, se skutečně dá pořídit podstatně laciněji. O tom ale řeč nebyla.
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
Tuto přesnost ti udělá téměř každý TOVÁRNÍ match náboj na trhu a lépe. Sellier a Bellot najdeš od 27-ti Kč/kus a třeba mě střílí spolehlivě do půl MOA (což by odpovídalo přibližně 5cm na 300m). Nehovořil jsi o tom, že chceš vyhrávat nějaké soutěže. Ale to jsme OT.Fantan píše:Kupte si pořádnou flintu a investujte do nábojů - kvalitní náboj na 300 m vyjde dost přes 100 Kč/ks - a pak můžete mluvit o soustřelu pod 10 cm na tuto vzdálenost. S nábojem 7,62x39 to ale nejde.
Platí to co říkáš o Sa 58. Není to odstřelovačka a náboj 7,62*39 nemá vhodnou balistiku jako odstřelovačský náboj. Optika to nezachrání.
Je my jasne že sa vz 58 nie je odstrelovačka sam ju používam až par rokov takže je viem kde ma tá zbran svoje hranice.Ked som pisal o optike mal som na mysli optiku trijicon s osvetleným bodom a s variabilným zvetšením 1 až 4.Je to taktický puškohlad ktorý je možné použit aj ako kolimátor na blízke vzdialenosti do neakých 80 m ale aj ako kvalitný puškohlad do neakých 170 m(na terč o velkosti hlavy).Aj ked niekto može namietat že na 170 m trafí bez optiky aj tak takýto terč.S optikou sa mu značne skráti čas zamierenia a zvýši komfort streľby.
Takže celkom s vamy suhlasím že sa vz 58 nie je odstrelovacia puška na 300 m a je holy nezmysel na nu davat optiku s večším zvetšením ako 3 až 4x.Ale napriek tomu si myslim že mala variabilná optika s osvetleným bodom do 4 nasobného zvetšenia je velkým prínosom pre rýchlu strelbu do 170 m.
Takže celkom s vamy suhlasím že sa vz 58 nie je odstrelovacia puška na 300 m a je holy nezmysel na nu davat optiku s večším zvetšením ako 3 až 4x.Ale napriek tomu si myslim že mala variabilná optika s osvetleným bodom do 4 nasobného zvetšenia je velkým prínosom pre rýchlu strelbu do 170 m.
Re: optika na sa. vz.58
Zdravím, nenašel sem nikde povídání o optice nebo o kolimátoru na saigu, tak to skusím tady. Dočetl sem se zde že sa 58 má rozptil 7cm na 100m. Je na tom saiga stejně, nebo je to horší či lepší? Přemýšlel sem o optice POSP (na saigu), ale pokud to z důvodu nepřesnosti nemá smysl, tak o kolimátoru, třeba takovým http://www.sa58.cz/products/pk-a-7409/.
mam dotaz:
pri strelbe na 50metru jakou namontovat optiku ? zajima me zvetseni a svetelnost, hadam bavme se o POSP, 4x 6x 8x ? x42 x24 ? co je na 50 metru nejvhodnejsi
pri strelbe na 50metru jakou namontovat optiku ? zajima me zvetseni a svetelnost, hadam bavme se o POSP, 4x 6x 8x ? x42 x24 ? co je na 50 metru nejvhodnejsi
Podle mě jakákoliv optika na Sa58 jsou vyhozené prachy.
Leda kolimátor, ten jo.
Leda kolimátor, ten jo.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
ja uz tam mam listu
rada jakou zakoupit optiku POSP by se hodila. mam to pro zabavu