Optika na malou odst?elova?ku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
mrkev

Příspěvek od mrkev » 06 led 2007 00:56

harpplayer píše:To mrkev: Tak jo. Já jsem malej, blbej a nezkušenej. Ty jsi velkej, chytrej a zkušenej. Poraď tedy nám stejně postiženým, která že to slavná značka požívá Tvé přízně mezi lowendy? Tak už povííídeeeej!!!!!!!
nezlob se, ale O TOBE A TVYCH ZKUSENOSTECH JSEM NEREKL ANI SLOVO :!: :!: :!: :!: :!: DRZIM SE TEMATU A PISI O PUSKOHLEDECH, KDESTO TY SKLOUZAVAS K OSOBNIM INVEKTIVAM :!: :!: :!: :!: :!:

POKUD MAS NEJAKOU OSOBNI FRUSTRACI Z TOHO, ZE NEKDO MA NA VEC JINY NAZOR TAK JI PROSIM NEVENTILUJ TIMTO STYLEM :!: JE VCELKU TRISTNI SE OKAMZITE KDYZ NEKDO JINY PROJEVI SVUJ NAZOR URAZET :!:

psal jsem, ze bych si vybral SUBJEKTIVNE jinou znacku a na tom se nic nemeni.
opravdu nedokazu pochopit, ze kdyz napisu, ze bych si vybral jinou znacku jak na to nekdo muze reagovat prispevkem
To mrkev: Tak jo. Já jsem malej, blbej a nezkušenej. Ty jsi velkej, chytrej a zkušenej.
http://bsaoptics.com/

harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 08 led 2007 08:17

To mrkev: I´m sorry, pokud jsem použil invektivy, tak pouze k vlastní osobě, jelikož jsem prohlásil, že JÁ jsem blbej a nezkušenej, zatímco TEBE jsem pochválil, že máš jistě víc zkušeností, když jsi schopen takhle reagovat. Mimochodem nemám rád lidi, kteří sdělí jen polovinu informace a její podstatnou část si tajnůstkářsky nechají pro sebe. Jsem rád, že jsi věci uvedl na pravou míru a sdělil, že se jedná o BSA. Měl jsem zájem o jejich techniku, ale viděl jsem 2 kousky, které mě příliš nenadchly a pár střelců mě svými subjektivními názory varovalo. No, někdo holky, jinej vdolky....
Ale k věci. Z následujících řádků ve mě možná někdo najde totálního idiota, jen si dovoluji podotknout, že jsem pechfógl, kterej kdyby si koupil trpaslíka, tak mu do druhýho dne vyroste na 2 metry. Test dalekohledu se nekonal vzhledem k tomu, že koupený kus vykázal už na začátku jisté mechanické závady. Dál pokračuji textem z reklamačního zápisu.

..... Po vybalení z originálního obalu byl dalekohled namontován na zkušební zbraň, malorážku Brno, Mod.4.
Na této malorážce byl dosud bezproblémově a úspěšně provozován dalekohled HAWKE Varmint II. Byla použita táž jednodílná montáž, neboť oba dalekohledy mají shodný průměr tubusu. Montáž nebyla sejmuta ze zbraně, pouze bylo demontováno 8 ks šroubů utahujících oka montáže. Z nich byl následně vyjmut původně provozovaný dalekohled a vložen dalekohled Hawke Target. Byla seřízena souslednost osnovy se zbraní a následně byla oka dotažena rovnoměrně a křížovým způsobem. Pro utažení nebyl použit momentový klíč, šrouby byly utahovány hákovým imbusovým klíčem drženým v prstech za kratší stranu a utahovány do mírného tahu.

Na střelnici byla zbraň přepravována ve skořepinovém plastovém pouzdru určeném pro přepravu dlouhých zbraní. Pro nastřelení a zkušební střelbu byla na zbraň namontována dvojnožka Versa-Pod a hlaviště bylo podloženo měkkým textilním válečkem. Nástřel byl prováděn na vzdálenost 50 m při zvětšení 24x při korekci paralaxy nastavené na cca 55 yds. Pro nastřelení bylo použito střelivo GECO Rifle pro hrubé nastřelení a Eley Target pro jemnou korekci.

Prvních 10 výstřelů vytvořilo obrazec o průměru cca 20mm vzdálený cca 320 mm níže a cca 400 mm vlevo od záměrného bodu. Na základě přepočtu (1klik = 1/8“ na 100m) byla provedena korekce 200 kliků nahoru a 250 kliků vpravo. Během prováděné korekce nebyla zaznamenána žádná anomálie v chodu korekčních stavítek, klik byl po celou dobu rovnoměrný a výrazný. Bylo vypáleno dalších 5 zkušebních výstřelů, které vytvořily soustřel v blízkosti záměrného bodu s odchylkou cca 20 mm výše a 15 mm vlevo. Při pokusu o stranovou korekci byl po 4 klicích vpravo zaznamenán tužší chod, proto nebylo v další korekci pokračováno, neboť jsem se domníval, že stranová korekce dosáhla krajního bodu, což mi připadalo poněkud zvláštní, jelikož původní dalekohled Hawke Varmint II z téhož nastavení montáže pracoval přibližně ve střední třetině rozsahu obou korekcí. Při kontrole stupnice na dříku korekčních stavítek zkoušeného dalekohledu byl tužší chod zaznamenán zhruba mezi číslicemi 4 a 5, což je dle mého předpokladu zhruba polovina celkového chodu korekce. Přesto byla oka montáže znovu povolena a dalekohled byl výše popsaným způsobem do montáže opětovně usazen. O správném usazení dalekohledu do montáže svědčí další zásahy, které byly bez jakékoli korekce umístěné cca 20 mm níže a s prakticky nulovou stranovou odchylkou od záměrného bodu, což rámcově potvrdilo rámcově shodné uložení.

Z téhož uložení bylo vypáleno cca 30 zkušebních výstřelů , přičemž byla prováděna zkouška reakce dalekohledu na korekční změnu až 50 kliků vlevo, nahoru i dolů, což by teoreticky mělo nástřelný obrazec roztáhnout o 80 mm v daných směrech. Výsledkem však byl souvislý otvor o průměru cca 25 mm s několika mírně odchýlenými zásahy způsobenými střeleckou chybou (nervozita, špatné povětrnostní podmínky).

Během transportu dalekohledu, jeho přípravy i během zkoušky nedošlo k pádu dalekohledu ani k jiným výrazným mechanickým rázům, které by mohly být zdrojem poškození dalekohledu.

Na základě uvedených skutečností se domnívám, že se u dalekohledu projevila výrobní vada v jeho mechanické části a jejím následkem přestaly pracovat korekce záměrného bodu. .... konec textu.

Přes to všechno jsem provedl aspoň test změny záměrného bodu - ze zvětšení 24x jsem přešel na zvětšení 6x a vypálil 10 zkušebních ran. Střední zásah nevykázal odchylku. Počasí bylo skutečně značně hnusný, na střelnici mlha, zataženo a chcalo a chcalo, šero téměř celý den. Přesto (nebo právě proto) se dalekohled ukázal po optické stránce jako značně světelný. K dispozici pro porovnání byl ještě Bushnell Trophy 3-9x40 a Hawke Varmint II 4-16 x 44. Nejostřejší a nejsvětelnější obraz měl právě Hawke Target, což je samozřejmě dáno 50 mm objektivem. Nutno říci, že si ostrost obrazu podržel i u zvětšení 24x. Při přechodu na jiná zvětšení nebylo nutno obraz doostřovat dioptrickou korekcí. Vymezení paralaxy pracuje spolehlivě a přestože je uvedeno její nastavení od 10 m, dalekohled ostří už od cca 5 m (při zvětšení 6x). Haircross se středovým bodem se projevuje jako příjemný při střelbě na benchrestové terče s bílým středem. U malých černých terčů je to zejména u malého zvětšení trochu problém, protože bod zakryje část terče. Ale od toho je možnost zoomu, aby se využívala a asi taky jde trochu o zvyk.

Dalekohled hodlám dnes reklamovat, s obchodníkem jsem se o víkendu dohodl telefonicky. Aspoň otestujeme firmu, jak se chová při reklamačním řízení. O výsledku budu opět informovat.
pilgrim

Příspěvek od pilgrim » 08 led 2007 15:32

Ahoj,

vahal jsem jestli reagovat a nakonec rozhodlo to, ze jsem byl pred rokem v podobne situaci - vybiral jsem optiku na malorazku (Suhl 150)
V te dobe jsem lovil na netu vsechny mozne moudra a byl vdecny za cokoliv - snad tedy nyni mych par zkusenosti taky nekomu pomuze.

Nebudu psat vse od zacatku - uz je tady toho v diskuzi dost.

Jen rovnou - kazda tisicovka navic do optiky je videt :!:
Za ten rok jsem vyzkousel nekolik optik a sel smerem ke drazsim a drazsim - vzdy s citelne lepsimi parametry - jasnejsi optika, presnejsi klikani atd.

Samozrejme zalezi, co chcete strilet - nekomu uplne staci Tasco, BSA Nikko S. atd

Necely rok uz strilim Benchrest pod CBRA - tomu odpovidaji i zkusenosti a typy optik
- velmi dobre zkusenostu mam s BSA 36x44 (vlasovy kriz s teckou a 1/8MOA klikani) - da se s nim strilet a kamarad na nem dosahuje skvele vysledky
- Buschnell Elite 4200 8-32x40 - muj nejlepsi vysledek je 247 (na UKBR terce z 250 moznych)

Beru to jen jako dukaz toho, co jsem kdysi od kamaradu slysel a plne to potvrzuji vlastni zkusenosti - muzeme byt jen vdecny, ze jsou u nas skoro za hubicku k mani tak dobre zbrane jako Suhl 150, MC12 apod.
Pokud na ne date dobrou optiku - neni problem dosahovat maxima

Jak uz jsem psal nahore, kazda koruna navic je znat - kdyz date optiky vedle sebe - a podivate se pres Nikko S, Buschnell, Weaver, Leupold nebo Nighforce - vzdy je tam skok viditelnej - cistsi obraz, lepsi a pravdivejsi barvy a spolehlivejsi klikani.

Nyni strilim s Weaverem T36 - a zase citim posun k lepsimu - hlavne dik klikani a preciznimu sklu v optice - super obrazu na terci.

Posledni poznamka (uz je to tak i moc dlouhy) - vzdy se vyplati (to co delam i u jineho zbozi) - kdyz uz se snazim setrit - tak spis tak, ze najdu spickovou vec a snazim se ji sehnat levneji nez bez urazky koupit si treba Hawke a snazit se tohle setreni oduvodnit s tim, ze je to preci stejny jako Weaver apod.
Rozdil tam fakt je - pokud Vam staci Hawke - v poradku
Pokud chcete ale dosahnout maxima sve flinty - tech par tisic za Weaver / Leupold navic fakt stoji - pokud nekdo neveri - at prijde na strelnici a na vlastni :shock: to pozna - neni problem dat vedle sebe nekolik optik a bude to jasny ....
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 09 led 2007 08:05

Záležitost s dalekohledem Hawke postoupila tak, že jsem dostal na zkoušku jiný, přičemž ten první bude podroben nezávislému testu. Po konzultacích jsem dospěl ještě k jedné hypotéze a to, že terčový dalekohled s dělením 1/8" na klik má menší rozpětí korekcí, než taktický dalekohled s dělením 1/4" na klik. Na základě toho je možné, že jsem se u terčového dalekohledu dostal do blízkosti krajní meze, zatímco taktický dalekohled odchylku spolehlivě doklikal. Když si umědomíme, že TEORETICKÁ nepřesnost 0,1 mm soustavy zbraň, montáž dalekohled při délce montáže 100mm se na vzdálenosti 50m projeví půlmetrovou odchylkou, přičemž rozpětí korekcí terčového dalekohledu je cca +/- 400 mm, je možné všechno. V případě, že se potvrdí závěr z první zkoušky, nebude chyba v optice, ale někde v montáži. Může být taky vadný ten mezikus mezi pažbou a podložkou. Takže počkáme na další zkoušku na střelnici.
LEON

Příspěvek od LEON » 10 led 2007 13:35

zdravim kluci, prosim Vas kdo mate malorážku 456 MOD4 jakou tam mate montaž???Předem diky abych vedel zejtra si jdu pro ní
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 14 led 2007 18:20

Taxem, pánové, otestoval Hawke Target a mohu říci, že mi to dalo pěkně zabrat. Především musím ještě jednou poděkovat obchodníkovi, p. Dufkovi z Hradce Králové, za perfektní přístup a přestože projevil jisté pochybnosti o tom, že dalekohled vykazuje chybu, bez problémů mi jej vyměnil. Musím říci, že měl pravdu. Chyba nebyla v dalekohledu, ale jinde. Ale všechno popořadě.
Po té, co jsem dalekohled přinesl domů, jsem zjistil rozpětí korekcí (od začátku do konce), což je cca 500 kliků, což je cca 800 mm. Nastavil jsem obě korekce na 250, připevnil na montáž, přičemž jsem celou montáž rozhodil a zase sestavil, vše srovnal a podotahoval a těšil se, jak budu trefovat záměrný bod. Ouha, opak byl pravdou. Soustřel byl opět vlevo, sice blíž k terči, ale stále vlevo. Na terč jsem se dostal až po doklikání nadoraz doprava, jenže tam už si korekce dělaly, co chtěly. Jak jsem byl později poučen, u dalekohledů tř. lowend lze korekcím věřit tak cca v prostřední třetině. Dost mi to vzalo náladu a konzultoval jsem s několika střeleckými odborníky, kde by mohla být chyba. Uvažovali jsme o nepřesnosti při výrobě tělesa montáže, zvažovali jsme možnost špatného uložení hlavně v pouzdru závěru nebo křivě vyfrézované drážky (se všemi těmito vadami jsme se už setkali), byl jsem připraven flintu rozebrat a nechat proměřit ve firemní nástrojárně jednotlivé díly. Potom jednoho praktika napadlo otočit nejprve jedno, případně obě oka montáže o 180° v uložení. Otočili jsme přední a byli jsme s nepatrnou korekcí v záměrném bodu. Od té doby dalekohled chodil na flek, box test se podařilo nastřílet bez problémů, na rozptylu se trochu podepsal čelní čerstvý a nárazový vítr. Nicméně když ustal, podařilo se střílet soustřely pod 16 mm opsané kružnice. Do téhož místa se stejným rozptylem jsem se vešel i při změně zvětšení.
Nutno říci, že dalekohled Hawke Target není příliš vhodný pro překlikávání při střelbě na různé vzdálenosti, ale pro precizní střelbu na konkrétní vzdálenost (např. benchrest) je skvělý. Znovu musím vyzdvihnout světelnost dalekohledu - první testy jsem prováděl za velmi špatného počasí a odpoledne, resp. v podvečer, přičemž bylo stále velmi dobře vidět i při maximálním zvětšení. Korekce 1/8"(100m) na 1 klik umožňuje velmi jemnou korekci zásahu, nevýhodou je relativně malé rozpětí korekcí. Domnívám se, že ve spojení s kvalitní flintou a montáží se dá docílit velmi vysokých nástřelů. Pak už je to všechno jen o rukách.
Z uvedeného vyplývá, že s největší pravděpodobností i ten první exemplář byl v pořádku. Snad bude moje zkušenost, která mě stála pár bezesných nocí, vám ostatním k užitku.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 14 led 2007 20:38

Nazdar Harpe,

koukam kdo si hraje, nezlobi :-) Kdyby vsechno hned fungovalo jak ma... ani by te to pak nebavilo :lol:
troj

Příspěvek od troj » 16 led 2007 09:22

harpplayer píše: Potom jednoho praktika napadlo otočit nejprve jedno, případně obě oka montáže o 180° v uložení. Otočili jsme přední a byli jsme s nepatrnou korekcí v záměrném bodu.
presne tohle sem resil u vetrovky a montazi kozap, sice mi klikani na acushotu vystacilo k sestelovani ale bylo pouhym okem videt nesouosost puskohledu s hlavni, po nekolikerem prendani a otoceni montazi se mi podarilo to jakztakz spasovat..nevim, ale od montazi za vic jak litr bych cekal trosku vic
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 16 led 2007 13:46

Koukám, to jsem měl s deltou cdelekm štěstí. Ta jednodílná robustní montáž po nasazení na větrocku vyžadovala poze stranovou korekci tak 20kliků a na výšku to bylo víc, ale to je daný podle mě výškou té montáže, ale stejně si myslím že jsem tak v polovině rozsahu, takže pohoda.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 16 led 2007 20:52

Ta moje oka jsou taky Kozap!
Voris

Příspěvek od Voris » 14 úno 2007 18:24

Sidewinder na svých stránkách doporučuje na pušku Suhl 150 (pro kulatý profil její rybiny) montáž firmy kZk. Nevíte kde a v jaké cenové relaci se nechá sehnat? Existují nějaké vyhovující alternativy?
LEON

Příspěvek od LEON » 14 úno 2007 20:45

2 Voris:
ja mam na sve 456 montaz KZK delaji ji v bojkovicich tubus 30mm rybina 16mm. Stala mi 645Kc coz si myslim ze je prijatelny peniz. Jinak informace jsou zde http://www.kzk-cz.com/kontakt.php klidne jim napis myslim ze by Te ji i poslali...JInak sedne perfektne
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 15 úno 2007 08:00

Jestli to je ta montáž, co mají vyobrazenou na jejich stránkách, vypadá velmi dobře. Z jakého materiálu je vyrobena - ocel nebo dural?
Přesto mám několik drobných výhrad. Drážka pro usazení v rybině je relativně krátká, takže musí být velmi přesně obrobena, jinak může dojít ke stranové chybě, v extrémním případě dost značné. Montáž má pevná oka, což jednoznačně vymezuje polohu tubusu,což jesamozřejmě pozitivum. Ale v případě, že zbraň bude vykazovat tzv. "Fráňa efekt" (hlaveň úhlově vyosená proti pouzdru závěru) bude se to muset řešit podložkou pod dalekohled, zatímco u otočných ok by stačila pouze vymezovací podložka pod stojinou oka.
Na druhou stranu rád připouštím, že pokud je montáž vyrobena v nástrojařské přesnosti, může fungovat velmi dobře.
Ještě mám několik dotazů:
Vyrábějí taky montáž pro palcové tubusy?
Jaká je délka upínací drážky?
Jaká je délková rozteč ok?
Pokud ti montáž na flintu sedla a vyhovuje, blahopřeji ke koupi.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 15 úno 2007 11:58

Tyto montaze byvaji vyrobeny celkem slusne, jsou z Duralu, ale dost robustni, takze materialu neni malo a na malorazku to je azaz.. Celist ktera se "kousne" do rybiny je ocelova.

Po upnuti na pusku je dobre je pribrousit tak, aby oka byly presne v ose .. pak budou fungovat dokonale.. nejake podkladani nedoporucuji.

Zminene montaze se daji objednat tady:

www.jgstrade.com

Delaji se samozrejme v nekolika variantach - pro ruzne rybiny, jednodilne a dvoudisle .. a pro tubus 1" i 30mm.
LEON

Příspěvek od LEON » 15 úno 2007 12:31

na www.jgstrade.com je maji o 200Kc drazsi nez jsem je kupoval ja. Ja je kupoval u nas v Plzni a meli posledni ja bych zkusil rovnou vyrobce
Odpovědět