Ahoj,
vahal jsem jestli reagovat a nakonec rozhodlo to, ze jsem byl pred rokem v podobne situaci - vybiral jsem optiku na malorazku (Suhl 150)
V te dobe jsem lovil na netu vsechny mozne moudra a byl vdecny za cokoliv - snad tedy nyni mych par zkusenosti taky nekomu pomuze.
Nebudu psat vse od zacatku - uz je tady toho v diskuzi dost.
Jen rovnou - kazda tisicovka navic do optiky je videt
Za ten rok jsem vyzkousel nekolik optik a sel smerem ke drazsim a drazsim - vzdy s citelne lepsimi parametry - jasnejsi optika, presnejsi klikani atd.
Samozrejme zalezi, co chcete strilet - nekomu uplne staci Tasco, BSA Nikko S. atd
Necely rok uz strilim Benchrest pod CBRA - tomu odpovidaji i zkusenosti a typy optik
- velmi dobre zkusenostu mam s BSA 36x44 (vlasovy kriz s teckou a 1/8MOA klikani) - da se s nim strilet a kamarad na nem dosahuje skvele vysledky
- Buschnell Elite 4200 8-32x40 - muj nejlepsi vysledek je 247 (na UKBR terce z 250 moznych)
Beru to jen jako dukaz toho, co jsem kdysi od kamaradu slysel a plne to potvrzuji vlastni zkusenosti - muzeme byt jen vdecny, ze jsou u nas skoro za hubicku k mani tak dobre zbrane jako Suhl 150, MC12 apod.
Pokud na ne date dobrou optiku - neni problem dosahovat maxima
Jak uz jsem psal nahore, kazda koruna navic je znat - kdyz date optiky vedle sebe - a podivate se pres Nikko S, Buschnell, Weaver, Leupold nebo Nighforce - vzdy je tam skok viditelnej - cistsi obraz, lepsi a pravdivejsi barvy a spolehlivejsi klikani.
Nyni strilim s Weaverem T36 - a zase citim posun k lepsimu - hlavne dik klikani a preciznimu sklu v optice - super obrazu na terci.
Posledni poznamka (uz je to tak i moc dlouhy) - vzdy se vyplati (to co delam i u jineho zbozi) - kdyz uz se snazim setrit - tak spis tak, ze najdu spickovou vec a snazim se ji sehnat levneji nez bez urazky koupit si treba Hawke a snazit se tohle setreni oduvodnit s tim, ze je to preci stejny jako Weaver apod.
Rozdil tam fakt je - pokud Vam staci Hawke - v poradku
Pokud chcete ale dosahnout maxima sve flinty - tech par tisic za Weaver / Leupold navic fakt stoji - pokud nekdo neveri - at prijde na strelnici a na vlastni

to pozna - neni problem dat vedle sebe nekolik optik a bude to jasny ....